Rundveehouderij

Nieuws 36 reacties

Milieugroepen pleiten in Brussel tegen derogatie

De Europese Commissie moet derogatie voor de Nederlandse melkveehouderij niet verlengen; dat stellen milieuorganisaties MOB, Vereniging Leefmilieu en Stichting Openbare Ruimte in een verzoek aan de Europese Commissie.

Volgens de 3 organisaties hebben de maatregelen er tot nu toe niet toe geleid dat de nitraatgehalten in het grondwater voldoende naar beneden zijn gebracht.

'Stijgende trend nitraat in zand- en lössregio's'

In zandregio's en lössregio's is de gemiddelde nitraatconcentratie in het grond- of oppervlaktewater ruim boven de norm, bij een stijgende trend, aldus de organisaties. Zij baseren zich op rapportages van het Planbureau voor de Leefomgeving en een onderzoeksrapport dat in april is uitgebracht in opdracht van de Europese Commissie.

'Derogatie ondergraaft geloofwaardigheid EU-milieubeleid'

Volgens de milieuorganisaties zal toekennen van derogatie de geloofwaardigheid van het Europese milieubeleid raken. "De Nederlandse regering laat na gevolgen te verbinden aan de onaanvaardbare milieugevolgen van de excessieve Nederlandse veeconcentraties", aldus de organisaties.

Laatste reacties

 • alphons1

  die milieu groepe hebbe ook geen verstand. zonder derogatie meer nitraat kunstmest da is slecht voor bodemleve. en bodemleve houdt juist nutrienten vast in de bodem. daarom is onder grasland mee derogatie het nitraat gehalte lager in het grondwater. en nitraatkunstmest spoelt ook gemakkelijk uit

 • maatje 1904

  Hier hebben ze vandaag 40 m3 stalmest gekipt naast een peilbuis

 • John*

  t probleem van de derogatie in nederland is dat niet de bodem, maar de veestapel centraal staat. in een land als belgie staat wel de bodem centraal.

 • eenvoudige boer

  Als ze echt iets voor het milieu willen doen, zouden ze inderdaad voor derogatie moeten zijn. De totale gebruiksnorm verandert namelijk niet. Het houdt alleen in dat er meer kunstmest gebruikt wordt, wat veel uitspoelingsgevoeliger is.

 • Schaap Bio Energie

 • WJHDKremer

  hoeveel milieuclubjes bestaan er eigenlijk of hebben ze allen dezelfde leden?

 • Gat

  Milieugroepen willen (intensievere) melkveebedrijven kapot maken en nix anders. De uitspoeling op zandgrond ligt oorzaak bij akkerbouw. Wordt in één gift alle mest gereden dus meer kans op uitspoeling. Bij melkveebedrijven wordt meerdere kleinere giften gegeven.

 • wienbemelmans

  mensen die geen verstand van zaken hebben,komen altijd met vreemde voorstellen ,zie ook onzepolitiek.

 • g.g

  derogatie mag er van mij af , is cadeautje voor de melkveehouderij ( alweer)

 • ...............

  Zalig zijn de onwetenden.

 • Koos

  @gat, hoeveel mest mag de akkerbouwer gebruiken en hoeveel de veehouder bij derogatie? En hoeveel veehouders op zand hebben grasland op kleigrond op afstand waar nooit 1 m3 mest gebruikt word. Zou het gat eerst bij me zelf zoeken.

 • boerindorp

  Zonder derogatie minder dierlijke mest op het land, betekent meer kunstmest aanvoeren en meer dierlijke mest exporteren. Milieugroeperingen praten als een kip zonder kop!

 • landboer

  En daarmee hebben ze maar 1 doel: minder vee! Heeft niets met grondwater te maken.

 • deB.


  Je walgt er toch van....elke dag weer iets anders, wat ons kapot maakt, en wil maken

  Is er bij ons nog is een keer een grens, of laten we ons uitroken!!~

 • Tonny Veendrick

  op loss z.limburg zit het grond water misschien wel 10 tot 20 m. diep waar hebben ze het over?

 • JNJS

  De NPO heeft laatst het programma 'Het plastic paradijs' uitgezonden (als onderdeel van de serie 'De prijsvechter'). In dit programma wordt aandacht besteed aan de grote hoeveelheden plastics welke jaarlijks worden geproduceerd en, vaak na kort gebruik (wegwerp bestek, bordjes, flesjes, etc) in het milieu belanden. Veel van deze plastics zijn niet of nauwelijks afbreekbaar en zullen vele duizenden jaren 'meegaan'. De plastics zullen hooguit uiteenvallen in kleinere stukjes. Overal ter wereld verstoren deze plastics ecosystemen. Bekent is vooral de plastic soep in de oceanen. Ook komen inmiddels plastic deeltjes voor in honing, bier en andere voedingsmiddelen.
  Het zou beter zijn dat de zogenaamde milieu beschermers net zo fel ten strijde trekken tegen deze plastic vervuiling als ze nu doen tegen de 'uitstoot' van fosfaat en stikstof, beide natuurlijke en onmisbare bouwstoffen van 'leven'.

  Wij boeren moeten ophouden te roepen dat we de wereld moeten voeden. Het begint er namelijk steeds meer op te lijken dat de wereld helemaal niet gevoed wil worden.

 • vandenbrandcv1

  Dit zijn dezelfde clubs die de PAS onder uit proberen te halen. Geen milieudoel maar @Minder_beesten. Het wordt hoog tijd dat politiek zich in zet om NL sloten als boerensloot en niet als natuurlijk water te classificeren en dezelfde water norm als de Belgen aan te houden.

 • wmeulemanjr1

  Velen (LTO/RFC/RABO enz..)doen op achterbakse wijze onrechtvaardig tegen een grote groep melkveehouders, waarom mogen milieuclubs dat dan nu ook niet doen? Is wel de trend op dit moment!

 • piet 5162

  Dit zijn vaak de stadse grijze sikjes die over de mooie klompenpaden in het buitengebied komen inspecteren. En wie stellen de grond beschikbaar de boeren!!

 • lange

  er is vorig winter 41 miljoenton zout gestrooid.heeft dat ook effect op het nitraat gehalte in grond of oppervlaktewater.wie heeft hier een antwoord op.

 • henktroost54

  Met "onverstand" is moeilijk te communiseren .
  Maar om hun aan "het verstand" te brengen dat nitraat en fosfaat vervuiling
  het grootste gedeelte voort komt uit de industrie , moet er een "verstandig"
  gesprek plaats vinden.
  Steeds weer komen rapporten naar voren die dit bevestigen.
  Het zou goed zijn om een paar wijze mensen uit de landbouw op te zoeken die op een verstandige,rustige, tactische manier met "onverstand"proberen contact te leggen.
  Misschien schuift "onverstand" dan op naar" verstand"
  Succes

  Hengeer
 • rverheij

  na jaren van dalende nitraat gehaltes zien we de laatste jaren een afvlakking vd dalende trend , ja, hier en daar een lichte stijging. natuurlijk springen dan bij de mileugroepjes alle stoplichten op rood. en krijgen we alle ellende weer over ons heen. waarschijnlijk ligt t probleem vd niet meer dalende nitraatgehaltes in het grondwater ergens anders. nml de bemestingsnormen zijn al laag genoeg.
  er zijn nog steeds in elke gemeente riooloverstorten.
  en wat te denken van die poelen vol met ganzen,die schijten letterlijk in het water , beetje regen en het zooitje spoel de sloot in.

 • 0064376

  Denk dat zonder mest het nitraatgehalte op deze gronden ook toeneemt.

 • Schraar

  Belachelijke actie. Derogatie word gegeven op grasland. Juist onder grasland, ook op de zuidelijke zandgronden is het nitraat ruim onder de norm.
  Alleen op bouwland, waar nu al geen derogatie is en maar 170 N uit dierlijke mest gereden mag worden, wordt de norm niet overal gehaald.
  Wat de milieu clubs niet snappen is dat als de derogatie vervalt veel grasland omgezet wordt in akkerbouw/maisland en de uitspoeling juist toe zal nemen.

 • oorspronkelijk

  malloten uit 200 landen hebben een hypothese gecreëerd in Parijs.
  agrariërs uit Nederland leven van de nostalgie
  tijden van groene lobby zijn voorbij.
  de sector lost het zelf op is ook passé
  elkaar serieus nemen de enige optie om no pay no cure te bepleiten.
  de sector en de gezinnen verdienen het waarborgen van financiële zekerheid

 • Broederijbrok

  41 miljoen ton strooizout?
  41.000.000.000 kg.
  Dat zijn 4.100.000 strooivrachten van 10.000 kg.
  Reken even uit hoeveel dit per strooidag is?

 • PIETER123

  Met minder koeien en minder mest is dit wel genieten voor de kunstmestlobby immers meer omzet om toch maar voldoende opbrengst te krijgen wat wettelijk mag.
  En daar zit juist het probleem die rommel is chemie die niet bind aan het Klei/Humus complex en uitspoelt. Als ammoniak en naar oppervlakte water en grond water. Duidelijk een grachtengordel clubje die geen roots heeft met landbouw.

 • PIETER123

  Met minder koeien en minder mest is dit wel genieten voor de kunstmestlobby immers meer omzet om toch maar voldoende opbrengst te krijgen wat wettelijk mag.
  En daar zit juist het probleem die rommel is chemie die niet bind aan het Klei/Humus complex en uitspoelt.Dus in de toekomst meer uitspoeling minder organisch stof en humus en meer CO2uitstoot. Gewoon je boeren verstand gebruiken. Duidelijk een grachtengordel clubjes die geen roots hebben met landbouw.Wat is de verborgen agenda van van Dam in Brussel waarom gaan deze clubs nu juist naar Brussel?

 • 344412

  Doel van die clubjes is minder vee. Niet voor rede vatbaar.

 • Bennie Stevelink

  Het maakt in ieder geval duidelijk dat Netwerk Grondig en Milieudefensie niet de bedoeling hadden de derogatie te redden maar slechts te saboteren.

 • Jan van het Zand

  Van je buren moet je het hebben. Ze stoten je het brood met beleg en al uit de mond. En de hond is er blij mee.

 • JNJS

  Strooizout (wat het meest wordt gebruikt) is gewoon NaCl (keukenzout). Dit heeft geen invloed op het N gehalte van grondwater. Wel is het schadelijk voor de begroeiing van de bermen (verbranding) en zal het zout in de sloten naast de wegen belanden (verzilting).
  De tegenwoordig steeds vaker gebruikte ureum dooikorrels worden aangeprezen als milieuvriendelijk biologisch afbreekbaar alternatief voor strooizout.
  Het volgende is gekopieerd van een website;
  Deze korrels bestaan uit een zeer actief granulaat (zonder zoutcomponenten) ter bestrijding en voorkoming van gladheid als gevolg van sneeuwval, ijzel e.d. Door vertraagde oplossing blijft het materiaal extra lang actief, ook bij extreem lage temperaturen (tot -25 °C). In tegenstelling tot strooizout, zijn de Ureum dooikorrels NIET schadelijk voor beton, kalkzandsteen en groenvoorzieningen en veilig voor metalen door de niet-corroderende eigenschappen. De biologische afbreekbaarheid van de gebruikte oppervlakte actieve stoffen in dit product voldoen aan de detergentenverordening (EG 648/2004).

 • JNJS

  Vervolg;
  GEEN chloriden
  Dit product bevat ureum als essentieel bestanddeel, daarnaast bevat het product
  46% stikstof. Ureum wordt gebruikt op plaatsen waar chloriden niet gewenst zijn. Ook wordt het gebruikt op plaatsen waar men niet wil dat zout naar binnen wordt gelopen. Ureum dooikorrels werken 5x langer dan strooizout.

  Handig verpakt
  De korrels worden geleverd in handige emmers, inhoud 25 kg. De emmer is voorzien van een hersluitbaar deksel, twee handvaten en een maatlijn. Bij juiste droge opslag is het product onbeperkt houdbaar.

  Eigenschappen
  • Kleur: wit
  • Geur: reukloos (aan vochtige lucht ammoniakgeur)
  • NIET corrosief
  • NIET schadelijk voor bijv. beton, kalkzandsteen en natuursteen
  • Milieuvriendelijk: biologisch afbreekbaar.
  • Langdurige werking: 24 tot 48 uur, afhankelijk van hoeveelheid neerslag.
  • Verwerkingstemperatuur: tot -25 °C.
  • Veroorzaakt geen inloop.
  • Tast (bijvoorbeeld) tapijt, beton en natuursteen niet aan.
  • Het is ook mogelijk de korrels preventief te gebruiken.
  • Laat GEEN witte afdrukken achter.
  • Licht van gewicht.

  De problemen met te hoge N gehalten in het grondwater zijn voorlopig nog niet opgelost wanneer steeds meer mensen en misschien zelfs wel de overheid in al hun wijsheid besluiten, om in plaats van 'schadelijke' strooizout de veel milieuvriendelijkere, en veel beter werkende dooikorrels te gebruiken (met 46% N)

 • kleine boer

  Ik hoor ook niemand over waar de ureum blijft die in adblue zit.....

 • Klaasvaak

  @Bennie
  Netwerk Grondig is (in grote lijnen) WD en Milieudefensie.

 • boerindorp

  Afschaffen van derogatie is juist een ramp voor het milieu!

  Overal onder grasland wordt voldaan aan de nitraatrichtlijn. Blijvend grasland is juist een spons die NETTO CO2 vastlegt in de bodem en door de hoge opbrengst en het lange groeiseizoen veel mineralen opneemt. Afschaffen van derogatie heeft tot gevolg dat er nog meer chemische kunstmest wordt gebruikt en meer grasland in bouwland wordt omgezet!

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.