Rundveehouderij

Nieuws 12426 x bekeken 20 reacties

Voorschot DOC/DMK daalt naar €24,63 gemiddeld

DOC Kaas verlaagt de voorschot-melkprijs.

DOC Kaas betaalt de leden over de maand april een voorschot-melkprijs van €24,63 per 100 kilo. Dit is 87 cent lager dan over de maand ervoor. Toen werd €25,50 per 100 kilo betaald. Dit is de prijs excl. btw, bij een kwantum van 8 ton per jaar en inclusief toeslagen voor weidegang en duurzaamheid.

Eerste officiële DOC/DMK melkprijs

De april-melkprijs is de eerste officiële voorschotprijs van DOC Kaas als onderdeel van het Duitse DMK. De melkprijsbeweging wordt er nog niet anders van. Bij beide ondernemingen gaat de melkprijs gestaag onderuit. Oorzaak is, zoals directeur Bert Bonestroo van DOC Kaas zegt, de lastige markt.

Gouda-Holland natuurkaas

DOC Kaas maakt vooral foliekaas, maar daarnaast ook een deel natuurkaas. De prijs van dit laatste product ligt hoger dan die van foliekaas. Met name voor Gouda-Holland natuurkaas wordt een extra toeslag betaald, maar ook voor dit product is de prijs momenteel te laag. Voor foliekaas is de opbrengstprijs af fabriek historisch laag. De prijs op de spotmarkt schommelt tussen de €1,60 en €1,70 per kilo. Zelfs in 2009 waren de prijzen niet zo laag. Voor langer lopende contracten is de prijs iets hoger, maar ook niet heel veel. Bij partner DMK wordt ook veel (folie)kaas gemaakt. Daarnaast is het bedrijf ook actief in de consumentenzuivel. Het wil sterk groeien in babyvoeding en meer verdienen op exportmarkten. Dit kost echter tijd.

Daling €1,87 in 2 maanden

Een april-voorscyhot van €24,63 (volgens de DOC-notering) betekent dat deze prijs in 2 maanden tijd met €1,87 per 100 kilo is gedaald. Helaas zullen niet alle leden deze melkprijs ontvangen. Niet iedereen doet aan weidegang en/of ontvangt de toeslag voor duurzaamheid. Geschoond voor toeslagen en vergelijkbaar gemaakt met de melkprijs van andere zuivelbedrijven in Nederland zit DOC Kaas voor april op een melkprijs van €23,54 (excl. btw, bij 7 ton melk en na aftrek van 5 cent bijdrage voor Zuivel NL).

Boeren A-ware beuren €1,05 meer

De leveranciers van A-ware ontvangen parallel hieraan een melkprijs van €1,05 per 100 kilo meer dan hun DOC-collega's. Dit bevestigt A-ware Food Group desgevraagd. Hun veehouders ontvangen bij een jaarvolume van 7 ton melk dus €25,48 per 100 kilo over maart en €24,59 over april. Deze situatie blijft voorlopig zo gelden. Eerder maakte A-ware bekend dat het op termijn streeft naar een eigen, zelfstandige melkprijs.

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  Omzet van babyvoeding van dmk was kleiner dan die van Hypocra Ausnutria. Dus dat is heel lastig om daar veel mee te verdienen. Voorlopig moeten ze eerst 10 miljoen euro schade vergoeding betaling. Geen succesvolle fusie dus. En met dit geblunder wordt de melkprijs van Leerdammer, Nemelco en alle andere melkfabrieken mee naar beneden gezogen. Alleen dat snappen de Nederlandse melkveehouders niet.

 • henver1

  Is niet best Hans , ik hoop toch dat er een keer een keerpunt komt , een jaar na Bevrijdingsdag !!!!!!!

 • porky01

  Allemaal rijkhalsent naar Bevrijdingsdag 2015 uitgekeken, en nu willen de meesten graag terug.

 • Schraar

  Heb maar geen illusies, de melkprijs blijft alleen maar verder zakken tot het punt dat er minder melk komt, dus onder de 20 cent.
  Ik heb me met de NMV/EMB jaren ingezet om een flexibele regulering te krijgen. Allemaal aan dovemansoren gericht want die (vrijwillige) quotumkosten, dat was toch wel het ergste wat er was. Nu allemaal op de blaren zitten.

 • Storm

  Melkprijs zou met quotering op een vergelijkbaar niveau hebben gestaan. Nu geen quotumkosten meer.

 • spek

  De markt regeert: veel aanbod, lagere prijs. Moeilijker is het niet, soms lastig te accepteren.

 • BO(skabout)ER

  De plus van melkaanvoer in Europa valt eigenlijk nog mee, buiten Europa hadden ze een grotere plus verwacht.

  Daarnaast is er in de andere melklanden ook geplust in melk dus zoals Storm al zegt; 'de melkprijs zou anders ook laag zijn.

  Hopen dat de olie weer historisch duur zal worden!

  Maar alle gekheid op een stokje, dit is geen beste melkprijs haha;).

 • helvo2

  het aanbod is wereldwijd maar 1 % gestegen, de vraag is tussen de 4 en 5 % gedaald daar zit het grootste probleem.

 • Farmer4life2

  Helvo, je hebt hierin gelijk. Was in 2009 ook al zo. Doordat de VS op t moment prima loopt economisch, is de prijs daar beter.

 • samaja

  Nog meer melken dan kan de prijs nog verder zakken!mooi want de aanhouder wint en kijke n wie er volgend jaar nog melkt.

 • hansvanbergen

  Of de fusie met dmk geslaagd is heeft voor mij niks met de gemiddelde NL of EU melkprijs te maken. Dmk/doc presteert gewoon slecht in de markt al vele vele jaren. Hun prijs is de allerlaagste en ze betalen ook al geen nabetaling. Hier in de buurt is nu het 6e bedrijf waar ze geen melk meer hoeven te laden. En toch was 95% voor de fusie. Iedereen die je er over spreekt zegt echte tegengestemd te hebben. Ik zou wel eens willen weten hoe vaak het in de 100 jarige geschiedenis van zuivelcoöperatie fusies het is voorgekomen dat de eerst uitbetaalde melkprijs meteen zo hard zakt. Met alle respect maar alle andere zuivelbedrijven opereren in dezelfde moeisame markt.

 • astronaut

  En waar leveren die nu de melk dan aan Hans?

 • dayo

  @astronaut vreugedenhil????? die betalen ook top

 • alco1

  Wat storm zegt in 19.15.
  Dat is zo als het is.

 • veldzicht

  Hoe hoog of laag de melkprijs met quotering zou zijn weet niemand,, waarschijnlijk 1 a 2 centen hoger maar dan houdt het toch wel op (denk ik ).Maar nu heb je weer dat vermaledijde fosfaat plafond zijn we waarschijnlijk toch weer slechter af
  terwijl het buitenland ligt te stuiptrekken van het lachen..

 • hansvanbergen

  Nemelco komt hier niet. 1 bedrijf gaat zijn melkprijs verdubbelen en verder moeten die mensen zelf maar wereld kundig maken aan wie ze leveren als ze dat zouden willen dat is niet aan mij. Het zijn trouwens 7 bedrijven realiseer ik me nu en ik ken er verschillenden die naarstig op zoek zijn.

 • hansvanbergen

  @Veldzicht in andere landen heeft men mooi de superheffing verspreid over 3 jaar. Lto NMV en de Nederlandse melkveehouders vonden dat niet nodig. Verder heeft ieder land zijn eigen regels. De Franse zuivelfabrieken hebben de melkqouta gewoon gehandhaafd. Belgie Denemarken Duitsland hebben ook allemaal een gigantisch pakket regels. Zo heel hard wordt daar niet gelachen!

 • alco1

  Frankrijk heeft een soort quotering gehouden, maar dan andersom.
  Verplicht leveren bij slechte prijzen.
  Met fosfaatrecht staan we op een eiland.
  Superheffing in drie jaar is maar een paar tientjes winst voor een normaal bedrijf.
  Speculanten hoef je geen meelij mee te hebben.
  Je kunt ook echt wel vertellen welke melktank auto's over de weg rijden. Zo zijn je woorden zo speculatief.
  Sorry Hans. Oogkleppen op voor je eigen kan je niet ontzegt worden.

 • eg wel

  Frankrijk heeft wel een soort van quotum maar ook een prijs die behoorlijk hoger ligt +/- 34 cent en heel wat minder regeltjes.

 • hansvanbergen

  Als de superheffing gespreid betaald had kunnen worden was er nu 100 miljoen euro meer geld in de sector geweest. Als men dat meteen in de herfst van 2014 ingevoerd had was de leaseprijs nog flink gezakt en was er nog een keer misschien wel 100 miljoen extra. Dan had de sector erheel anders voor gestaan. Dat is toch net anders dan een paar tientjes! Als de melkprijs dan aantrekt eind 2016 zoals voorspeld was de pijn vele malen kleiner geweest. Met fosfaat en stikstof quotum staan we niet op een eiland dat is er in heel Europa. En ook in derest van de wereld. Over oogkleppen gesproken.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.