Rundveehouderij

Nieuws

Hilvarenbeek moet vergunning melkveehouderij aanpassen

Den Haag - De gemeente Hilvarenbeek krijgt van de Raad van State de gelegenheid om binnen acht weken de vergunning van de uitbreiding van een 'agrarisch bouwblok' voor een melkveehouderij in de gemeente op orde te brengen.

De Raad komt met deze tussenuitspraak omdat men een snelle oplossing in dit geschil wil.

Het gaat in dit geval om een melkveebedrijf dat wil uitbreiden naar 150 melkkoeien en 130 stuks jongvee. Daarvoor moet het bouwblok worden vergroot van 4.450 naar 5.562 vierkante meter.

Bezwaar

Een van de buren maakt bezwaar tegen deze uitbreiding van de melkveehouderij en brengt daartoe verschillende argumenten naar voren bij de RvS. De meeste daarvan treffen geen doel in de ogen van de Raad. De uitbreiding is volgens de Raad bedrijfseconomisch noodzakelijk en ook is de landschappelijke inpassing goed geregeld.

Luchtkwaliteitsnormen

Waar de bezwaarmakers wel gehoor vinden bij de RvS is op het punt van de luchtkwaliteitsnormen. In het luchtkwaliteitsonderzoek is volgens de Raad uitgegaan van de beoogde bedrijfsactiviteiten en niet van de representatieve invulling van de maximale planologische mogelijkheden. Dat geldt ook voor de lichtplannen in de nieuwe melkveestal. Ten slotte oordeelt de de Raad dat de het college van Hilvarenbeek er geen rekening mee heeft gehouden dat door het vergroten van het bouwblok de sleufsilo's nog dichter bij de perceelgrens met bezwaarmakers kunnen worden gebouwd.

De gemeente krijgt acht weken de tijd om de omschreven 'gebreken' in de vergunning te herstellen, waarna een definitieve uitspraak volgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.