Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Bioboeren lopen weg bij Arla

Mainz - Twaalf biologische melkveehouders uit de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland zijn overgestapt van voormalig zelfstandige zuivelondernemingen Walhorn en Milchunion Hocheifel naar leveranciersvereniging Mittelgebirgsbauern.

Dat gebeurt uit onvrede over de biologische melkprijs, na overname door zuivelgigant Arla. Volgens ketenorganisatie Bioland wordt de stap door collega-melkveehouders op de voet gevolgd. Eerder vertrok er al een viertal biologische melkveehouders van Walhorn naar Eko Holland Melk op Maat.

Coöperatievoorzitter René Cruijsen laat weten niet actief onder de Duitse producenten van bio-melk te werven, maar op verzoek per situatie te kijken naar de mogelijkheden. Liever zou hij zien dat de Duitse biologische melkveehouders zich verenigen op een soortgelijke manier als binnen Eko Holland.

Belangrijkste reden voor het vertrek van de biologische melkveehouders bij Arla is de aan de gangbare melkprijs gekoppelde biologische melkprijs. Dit kost de melkveehouders bij Arla momenteel zomaar rond de 3,5 cent per kilo melk ten opzichte van zuivelondernemingen die hun biologische melkprijs niet baseren op een toeslag bovenop de gangbare melkprijs.

Arla maakt recent bekend op zoek te zijn naar nog eens 250 miljoen kilo biologisch melk in Noordwest Europa. Om dit mogelijk te maken heeft de zuivelonderneming haar toeslag op bio-melk met 2 cent verhoogd naar €0,13. Of dit voldoende is moet blijken. Er was niemand bereikbaar voor commentaar op het vertrek van een groep leden.

De 5 miljoen liter melk van de twaalf Duitse boeren gaat voortaan via producentenvereniging Bio-Meg naar zuivelonderneming Gläserne Molkerei. Daartoe is in samenwerking met producentenvereniging Bio-Meg een contract gesloten.

Laatste reacties

 • tikka


  + 0,13 t.o.v. gangbaar, ik zie er steeds meer in.

 • trijnie

  # tikka + 0,13+ geld in de zak houden voor loonwerker en monsanto.
  Toch mooi meegenomen.

 • koestal

  Arla is te laat met prijsverhoging,ze roepen dat ze meer biologische melk willen ,maar komen te laat met een hogere prijs

 • Case1056

  Hee Trijnie, jij denk dat het geld op straat ligt????? De kleinere biologische veehouder heeft verhoudingsgewijs veel meer onkosten. Met het positive verschil van 0,13 cent kan het best zo zijn dat ze met een vergelijkbare groote gangbare veehouderij minder eindsaldo Inkomen) hebben. Met groot respect voor de biologiche insteek, Het is een levenswijse van ondernemen waar je ZELF als boer een ''goed gevoel'' bij moet hebben. Maar het is beslist geen vetpot als je een goed bedrijfsresultaat wilt verwerfen.
  Desalniet te min de wijze van ondernemen is een vrije keuze. Iedereen (probeert) te werken voor een inkomen, en als je dat met een goed gevoel of (werk)hobby kunt laten samengaan is dat voor jezelf het belangrijkste. Voor de wereld voedsel voorziening heb ik minder vertrouwen in. Maar voor het rijke westen maakt dat niet uit. Hier zal niemand honger hebben of krijgen.

 • trijnie

  case 1056, ik denk niet dat het geld op straat ligt maar als ik naar het verschil hier in de omgeving kijk met gangbaar en bio dan vraag ik mij toch af waarom niet meer boeren voor bio kiezen.
  Als ik zie hoeveel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden en hoe lang een loonwerker daar mee bezig is......dat moet toch klauwen met geld kosten?. 
  En dan krijgen ze ook nogeens minder melkgeld.
  Ben ik dan zo dom, onwetend??? Daarbij zou ik, persoonlijk, veel liever schoon produceren, dat zou mij voldoening geven en vanuit die optiek mijn antwoord.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.