Rundveehouderij

Nieuws 91 reactieslaatste update:6 feb 2015

Vergunningplicht dreigt voor weidegang

Den Haag - De Raad van State lijkt erop aan te sturen dat de koe in de wei een Natuurbeschermingswetvergunning (NB-vergunning) nodig heeft. Dat is af te leiden uit een uitspraak van de hoogste bestuursrechter in een zaak van een Limburgse melkveehouder.

De Raad van State spreekt het niet met zoveel woorden uit, maar jurist Franca Damen van Linssen Advocaten zegt dat uit de uitspraak volgt dat beweiding en bemesting in een NB-vergunning moeten worden opgenomen.

Zo'n vergunning wordt in principe afgegeven als er sprake is van een situatie die al lang zo is.  Dat is echter heel moeilijk aan te tonen. Damen zegt dat het logisch is te veronderstellen dat door de regels voor uitrijden van mest en de daardoor verminderde ammoniakuitstoot de stikstofbelasting is verminderd, maar de Raad van State gaat daar in haar uitspraak niet op in. Daar komt bij dat op dit moment geen modellen bij haar bekend zijn waarmee de stikstofbelasting op de natuur van de koe in de wei of weidebemesting kan worden berekend.

De uitspraak is uitgelokt door de Mobilisation for the Environment (MOB), een milieuorganisatie die de stikstofbelasting op kwetsbare natuur bestrijdt. Er lopen nog honderden soortgelijke procedures van MOB in andere provincies.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf heeft Kamervragen gesteld over de uitspraak. Hij vreest dat de uitspraak grote gevolgen heeft en dat er straks tot op perceelsniveau berekeningen moeten worden gemaakt. "Dat is niet te doen. We moeten voorkomen dat de vergunningverlening weer op zijn gat komt te liggen. Laat de koeien in de wei met rust."

"Dit kan niet waar zijn", zegt Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij. "Als dit wel waar is, vraag je je af hoe ver we in het Natura 2000-moeras kunnen zakken." LTO gaat de uitspraak van de Raad van State analyseren voor er verdere uitspraken over te doen. Vooralsnog gaat Romijn ervan uit dat het 'gezonde verstand' het gaat winnen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Vroege 1 april-grap? Of einde weidepremie.

 • jaap69

  nee gewoon weer zo'n groep die betaald wordt met belastinggeld en te veel vrije tijd heeft.

 • schoenmakers1

  er is niets zo slecht als vee niet op stal houden, dus eigenlijk een heel logisch gevolg

 • Foxxy

  Wie houdt wie voor de gek ? Koeien buiten mag niet, milieu-verontreiniging, of koeien verplicht buiten, dier-welzijn ?

  Ze blijven grappig in Den Haag !

 • haam

  RvS zet weer veel extra ambtenaren aan het werk die ergens anders overbodig waren geworden re-integratie en wie moet dat weer betalen ????

 • Zuperboer

  @haam: och anders geven ze t uit aan Nep-Nederlanders(lees:Bulgaarse fraudeurs).

 • hookwood

  Dit gaat toch nergens over! Wat een zootje weer...

 • bert1975

  Kolder!!!

 • trijnie

  Carnavalsgrap?
  Anders te zot voor woorden.

 • bert1975

  Kolder!!!

 • Jaap39

  Net als zoveel andere regelgeving gaat ook dit helemaal nergens meer over. Faillissement van de democratie?

 • Trot

  tijd voor burgelijke ongehoorzaamheid einde regels

 • Trot

  tijd voor burgelijke ongehoorzaamheid einde regels

 • Trot

  tijd voor burgelijke ongehoorzaamheid einde regels

 • a van Gerwen

  We zij met z'n allen knettergek aan het worden in dit ape landje.

 • trijnie

  Carnavalsgrap?
  Anders te zot voor woorden.

 • Hoogbroekland

  men vind het toch belangrijk dat de koeien naar buiten gaan, dan moet men deze idiote maatregelen niet nemen

 • Hoogbroekland

  men vind het toch belangrijk dat de koeien naar buiten gaan, dan moet men deze idiote maatregelen niet nemen

 • Koen123

  Ik ga morgen stukje wandelen op de Veluwe, heb aanvraag al in drievoud 24 uur van tevoren ingediend, fictief verhaal? Misschien over een paar jaar wel een waarheid als een koe, kom op laten we het met z'n allen niet gekker maken

 • Bloemestein

  Wanneer wordt er eens een einde gemaakt aan dit soort democratie?
  MOB is gewoon een stelletje beroepsprotesteerders die met belastinggeld de agrarische wereld dwars zitten.
  Uitsluiten dit volk!

 • Ewullink

  Ik vind dan dat leden van de MOB ook niet meer met hun auto binnen een straal van 15 km van een Natura 2000 gebied mogen komen. Dit zorgt namelijk voor stikstof depositie die er niet was toen de MOB nog geen plantjes gingen zoeken in Natura 2000 gebieden.

 • bontea

  Wanneer de vergunning per koe kunnen berekenen (ten minste) wat is de eenheid die je moet hanteren. Dan zal dit wel onder de vrijstelling 0,05 mol vallen.

  Zou dan voor de wilde varkens en de runderen die in de natuurlopen ook een NB vergunning aangevraagd moeten worden? Hebben de natuurorganisaties ook wat te doen.

  Misschien zou dan iedere auto bezitter/rijder ook wel een NB wet vergunning moeten aanvragen. Met een onderbouwing langs welke natuurgebieden hij/zij komt het komende jaar.

 • daantje

  Zucht niks anders te doen

 • trijnie

  Waarom zijn mensen, zoals nu die MOB lui toch zo extreem bezig.
  Natuur is mooi en nodig maar als je het op deze manier wilt verdedigen, ben je verkeerd bezig en dat niet alleen, het wordt ook eng, doet me denken aan mensen waarvan alles in het brein niet helemaal goed functioneerd.

 • trijnie

  Waarom zijn mensen, zoals nu die MOB lui toch zo extreem bezig.
  Natuur is mooi en nodig maar als je het op deze manier wilt verdedigen, ben je verkeerd bezig en dat niet alleen, het wordt ook eng, doet me denken aan mensen waarvan alles in het brein niet helemaal goed functioneerd.

 • XB

  Ja, bontea dacht ik ook aan. Laten we eens beginnen met een NB wet voor de Oostvaardersplassen, lijkt mij zeer interessant! Denk dat ik het antwoord al wel weet: niet nodig, de natuur regelt dat geheel zelf volgens de normen, net als de dierbezetting!

 • info36

  Compleet de weg kwijt.

 • ????

  trot,helemaal mee eens.het wordt nu toch echt eens tijd om harde!!!! actie te ondernemen tegen zulk soort debielen!!!! en de overheid niet te vergeten niet meer luisteren naar zulke onzin!!!! hk

 • gerritvanvliet

  Hebben de leden van de raad van state hun medicijnen weer eens niet ingenomen?

 • maatje 1904

  mag ik straks nog wel een scheet laten zonder nb vergunning?

 • saturna

  Ach ik kijk nergens meer van op! We gaan met zijn allen ook braaf op cursus om in de toekomst nog muizen en ratten (ongedierte) te mogen bestrijden. Nederland op zijn smalst.

 • Gijs Gans

  goeie zaak, jaren geleden veel mensen gewaarschuwd voor deze groep toen moesten we niet zeuren . je moest in gesprek gaan met dat volk . het was een kans en al dat soort onzin. nu krijgt iedereen er mee te maken . wordt men haast wakker

 • maiskolf

  aan zulke mege flauwekul gaan we kapot.
  met z'n allen niks maar aanvragen, laten ze barsten.

 • maiskolf

  Aan zulke mege flauwekul gaan we kapot.
  Met z'n allen niks maar aanvragen, laten ze barsten.

 • jjbm

  onnozelheid ten top, boeren het land uit, volop ruimte voor nieuwe natuur

 • w v gemert

  Goed nieuws ,wet is onuitvoerbaar. Koe in de wei vergunning nodig, auto op de weg vergunning nodig, ieder vliegtuig in de lucht vergunning nodig, al deze activiteiten hebben gevolgen voor de stikstof belasting op natuurgebieden!!!! Verzet organiseren.

 • gjcamps

  Geef MOP niet de schuld maar onze regering zonder visie en strategie. Zij zijn het die zoveel onnodige tegenstrijdige wetten en regels maken. Nu komen ze er zelf niet meer uit en moet een koe zonder vergunning binnen blijven . Als ze ballen hebben schieten ze met de patriots alle niet Nederlandse ganzen af die zonder permissie neerstrijken in NL.

 • putten

  lekker laten gaan, is toch niet te handhaven. stelletje malloten

 • w v gemert

  Maatje 1904, een klein scheetje kan nog net , maar urineren in een Natura 2000 gebied absoluut niet en zeker niet zonder vergunning.
  Doe maar in vijfvoud (ook voor de gemeentes ).

 • Mels

  Hahahaha,ik rol weer es van mijn stoel van het lachen. Het wordt zo onderhand net een soap daar in dat apeland. Wordt tijd dat men zich af gaat vragen of je daar uberhaupt nog wel wilt boeren. Op Demeter Griend na natuurlijk want die kan niet zonder zijn verkapte werkloosheidsuitkering. De groeten uit Canada........

 • secretaris gijs

  10 jaar geleden een discussie over bestaand gebruik. We moesten rustig gaan slapen, bestaand gebruik was geborgd in beheerplannen, en geen enkel probleem. alleen een significante uitbreiding zou wat hobbels met mitigerende maatregelen geven. alles was positief. iedereen kan binnen bepaalde ruimte doorleven. vraag: hoe gaan we registreren welke auto, welke toerist, welke boot in of in de nabijheid van een natuurgebied komt daar al dan niet vergunningplichtig is? één ding wordt hier een beetje mee opgelost; de met werkloosheid bedreigde ambtenaren hebben een mooie nieuwe klus voor zichzelf bedacht.

 • gjcamps

  ja mels, ik denk dat iedereen hier denkt , hoe kun je nu zoiets bedenken. Tsja, zit je daar in Canada met 35 miljoen medeburgers op een ruimte groter dan heel Europa beter.

 • info58

  Misschien moeten wel aangeven hoe en op welke wijze de landerijen werden bemest voor aanwijzing van het desbetreffende N2000 gebied.
  Dat is dan de vergunde situatie. Kunnen we nog even vooruit lijkt mij

 • veldzicht

  Voor we met z,n allen reageren en boos worden,is het niet beter even te wachten of het geen 1 aprilgrap van de' boerderij' is, ieder jaar verzinnen ze wel wat en er zijn altijd mensen die er in trappen.

 • agro1

  dierhouderij is industrie, dus alles wat de 0 zegge nul, dieren overstijgt is vergunningplichtig. dus ook de kanariepiet heeft een ubn-nummer nodig. hoera voor onze geliefde bestuurderen. wat zou het leven zijn zonder deze vroede lieden. direct gevolg van afschaffen van hamsterbrigade, nu wordt het uiteraard een grote bende en de weerloze bevolking moet daarvan natuurlijk gevrijwaard worden. dank voor de gewaarborgde nachtrust.

 • vandenbrandcv1

  jjbm, onnozelheid ten top, boeren het land uit, grote steden plat bombarderen, volop ruimte voor natuur. en wat er van nederland dan nog over blijft.in elke straat een koe in de tuin. kunnen de bewoners om beurten de koe melken voor levensonderhoud. zoals bij '' ot en sien'' .

 • poldes

  regels en nog eens regels,
  als dit wetgeving is ;dan moet je daar allemaal aan voldoen.
  een 2e optie is ,
  allemaal waken dat er zulke regels niet meer bijkomen.
  en geen wet laten maken door iedereen die wat roept.
  zulke uitspraken hierboven geven duidelijk weer; wat wij met zijn alle al
  goed/slecht of te veel of overdreven geregeld hebben.

 • abtje

  Agro, kanariepietjes hebben ook al een nummer. Een gesloten pootring met kwekers-nummer en volgnummer.

 • mbm

  Dit onderstreept de ongelofelijke waarheid: er is in Nederland een juridische schijnwereld opgetuigd die ons allemaal bezig houdt. Maar waarmee? De hele NB vertoning en nu de gecompliceerde PAS waar niemand in enige redelijkheid nog uit kan komen is door de overheid zelf bedacht. De gevolgen zijn niet meer te overzien, maar who cares: die boer moet daar zelf maar uit zien te komen. LTO en agrarische natuurclubs doen daar lustig aan mee. Hoe ingewikkelder, hoe beter. Duizenden 'deskundigen' houdt dit aan het werk, maar ik weet al weer wie dit vele duizenden euro's aan berekeningen, advies en leges gaat kosten. En die groene rakkers maar klagen over schaapvergroting.

 • agratax2

  MOB is zich bewust van de gevolgen van hun eisen. Als deze eisen daadwerkelijk moeten worden uitgevoerd, is het einde weidegang en daarmee op termijn einde natuurgebied zoals ze het nu kennen (ze denken niet verder dan hun neus lang is). Het huidige natuurgebied is immers een som van natuurbeheer + stikstof depositie. Erger is het feit dat hun eisen wel eens einde veehouderij kan zijn. Ze zullen niet tevreden zijn met de huidige uitspraak en een volgende stap zetten naar Nederland een groot Natuurgebied tussen de steden. Voedsel kopen in de opkomende markten is immers goedkoper en ze vragen zich niet af wat de gevolgen zijn voor het klimaat (CO2 voor transport en koeling)

 • Ties S

  welkom in de EU.S.S.R..... de overheid bepaalt bijna alles...... ook uw bedrijfsvoering........niet gehinderd door enige kennis van zaken......

 • vandenbrandcv1

  De uitspraak is gericht op te weinig concrete informatie over bestaand gebruik ter plaatse. Na een hernieuwd verzoek tot handhaving door een belanghebbende kan GS het motiveringsgebrek herstellen. Er is veel historische informatie die op grond van wettelijke verplichtingen bij de veehouderijen en het rijk aanwezig is, die kan leiden tot een houdbaar besluit.

 • veenboer

  wat een EIKELS!!!!!!

 • maiskolf

  je wordt er moe van!

 • agro1

  abtje 48; gelukkig, is alles toch goed geregeld. dank zij dit wijze besluit is de oplossing van de grote- en prijsbedervende overschotten weer iets dichterbij gekomen. ik kan hier heel erreg bij van worden.

 • Jaap39

  Welke regels moet je nu nog serieus nemen....

 • trijnie

  @Jaap39. Ik geloof niet dat we dit serieus hoeven te nemen. Veldzicht #44 kon wel eens gelijk hebben met zijn 1 aprilgrap.

 • mp90

  Gaat veel te veel weerstand tegen komen ook door burgers. Dus regel word gewoon weer aan de kant geschoven

 • sexbom

  Kunnen dit soort mensen niet verplicht richting Irak en omstreken.

 • Ewullink

  Zijn alle ganzen die in Natura 200 gebieden schijten nu ook vergunningsplichtig?

 • gjh

  een ander woord voor raad van state is RANDDEBIEL

 • Possien

  Met al deze wet en regelgeving is het wachten tot ook de laatste melkveehouder in Nederland het licht uit doet. De varkenshouderij, glastuinbouw en andere sectoren zijn ons al voorgegaan. Wij volgen.

 • BetterCows

  De volgende zaak gaat over de vliegen die op de weidende koeien zitten die ook poepen en ammoniak uitscheiden .

 • johan1964

  Natura 2000 wat een kul , bij ons loopt de A1 vlak langs een natura 2000 gebied, de weg wordt als maar drukker met verkeer en dat kan dus blijkbaar allemaal wel.

 • alco1

  De belangen van de boer worden verkwanseld.

 • loef

  Go wat gaan we nu doen met de oostvaardersplassen dat vee opstallen, de veluwe wilde zwijne huisveten speciale hangaars herten onder wild tenten , of is het al 1 april, dacht altijd eerst carnaval kregen, mag dan ook altijd van die zotte kwats verschijnen...

  dus toch een april grap zoiets kan toch niet serieus genomen worden

 • W Geverink

  Mopperdemopperdemopper maar op zich is de oplossing heel simpel en goedkoop. Sloop het dak van de stal af! Op die manier kunnen de ambtenaren je niet bekeuren voor het binnen houden van de koeien en ze kunnen je ook niet bekeuren voor het weiden van de koeien. Het is zoals een politicus al vertelde op een familiefeestje in Brabant. We vertellen de boeren niet dat ze moeten stoppen. We maken het ze gewoon moeilijk om door te gaan… @BetterCows in #63. Je moet er idd helemaal niet van opkijken dat het tellen van vliegen door een speciale ambtenaar een van de volgende stappen is

 • bramegberts1

  Nog even dan wordt de activiteitenmeter vd koe ook haar gps-app waarop men kan aflezen haar positie tov het Naturagebied en dat 24 uur pdag en 7 dgn pweek en 52 wkn pjaar. Dan kan men ook exact berekenen wat haar bijdrage in ammoniak tov dat Naturagebied is en kan ze ook nog eens belast gaan worden ( vervuilster betaalt )
  Vergeten we gemakshalve maar even dat mest en urine in de wei het best gescheiden worden. RVS waarom dit gedrocht nu weer?.

 • koestal

  Millieumaffia die zich laat betalen door de overheid,Italiaanse toestanden ! Ze zijn op de Kneuterdijk [Den Haag] de weg kwijt ,menen dat ze verstand hebben van landbouw. De RvS bestaat voornamelijk uit afgedankte politici van Groen Links die hun jaren tot 65 jr moeten volmaken.

 • koestal

  De ammoniakemissies zijn gebaseerd op aannames,ze willen nu er nog een aantal wetenschappers op zetten om duidelijkheid te krijgen,wat een luchtfietserij !

 • poldes

  met een NB vergunning voor weidende koeien produceren deze weidemelk.
  De weidemelk die nu gangbaar is ,is illegaal(niet gelegaliseerd).
  Ik denk dat het strafbaar of onterecht is dat hier extra voor wordt betaald.
  De stalkoeien (met een NB vergunning)produceren gelegaliseerde stalmelk. en zouden hiervoor extra moeten worden betaald.

 • cornelis 22

  Raad van State =Raad van mafkezen. Ik ga straks naar de raad van elf daar verwacht ik meer van.

 • koestal

  Het stoort die lui in Den Haag dat de landbouw- en tuinbouwexport het zo goed doet ,80 miljard is niet niks. Daar willen ze in Den Haag wel,,iets'' aan doen

 • koeien10

  de boeren zelf hebt vlees vur de roeten en botten op het bord maar dat deert de here uut brussel en Denhaag niet.

 • koestal

  Dijksma ontkent de verplichte weidegang in Nieuwe Oogst

 • info58

  @koestal
  zoals het nu staat mogen we geen weidegang toepassen evenals het uitrijden van mest zonder NB vergunning.
  Dijksma heeft dus gelijk alles opstallen, geen weidegang en alleen kunstmest strooien

 • landboer

  Snap het hele probleem niet ,als je een NB vergunning hebt voor een x aantal vee dan heb je hem ook voor weiden .In NH3 berekening wordt weiden toch meegenomen?

 • schoenmakers1

  is het niet zo dat de gehanteerde norm voor volledig opstallen hoger is als bij beperkt, het weiden geeft altijd een hoger uitstoot, omdat het de wens was om koeien in de wei te houden is men deze uitstoot dus maar gewoon vergeten, dus eigenlijk is het enkel correct waar men nu mee komt en geen beleid op wensen van sommige groeperingen

 • info58

  Je hebt een NB vergunning voor het houden van dieren in de stal. De weidegang en het uitrijden van dierlijke mest is niet specifiek genoemd in de NB vergunning en is ook niet nader onderzocht. De Raad van State zegt dus nu dat er een significant negatief effect is op het N2000 gebied. Je moet nu eerst aantonen dat er geen negatieve effecten zijn en dan mag je weer weiden en mest uit rijden

 • PetervanKempen

  MOB, een beroepsprotestclub die niet weet wat ze hiermee hebben losgemaakt. Inderdaad en prachtvoorbeeld van jezelf in eigen voet schieten!
  @info58 , no 43 heeft het bikkelhard vastgepind: Gewoon ' bestaand gebruik' van dat Natura 2000 gebied in kwestie als voor de Crisis en Herstel Wet vastleggen adh van getuigen verklaringen en getuigen en EISEN dat die stikstof , nitraat en dus ook mest depositie van toen, nu de norm wordt en MOB kan DEMOBILISEREN en aan de Oxasepan gaan! Als boer mag je dan namenlijk ALLES en meer wat deze dwaallichten willen keren, probleem helemaal opgelost!

 • sexbom

  IDIOTEN

 • Vleesveehouderij

  WAAR BLIJVEN ONZE VERTEGENWOORDIGERS (ZLTO)??????

 • Eekterman

  Hoog imbecielen gehalte in de Raad van State(of is het de Raad van Sukkels)

 • hortensia

  hebben ze niet iets zinnigs te doen daar bij die politiek?????????

 • drikhend

  Minder regels minder wetten . Een overheid die zich terugtrekt . Mensen moeten weer meer zelf redzaamheid tonen en hebben . Dus sociale zekerheid wordt voor de niet mondige mensen afgebouwd . Hulp aan hulpbehoevende wordt naar voortaan door gemeenten naar eigen willekeur geboden aan mensen die nodig hebben . Hier bouwt men af . En over een scheetje van een koe gaat men zich druk maken en o wee als er dan ook nog een paar struiken , bomen of wat onkruid in de buurt staat is dit helemaal een doodzonde En dus moet het koetje maar binnen blijven . Of met vergunning die geld gekost heeft is het scheetje minder erg . Alleen als je eenmaal aan het betalen bent zal dat scheetje elk jaar weer geld op moeten brengen . Maar de melk brengt natuurlijk ook minder op als de koe binnenstaat . Dus de extra opbrengst kan dan mooi naar gemeente of rijk . Zodat deze weer mooi weer kunnen gaan spelen en meer regels bedenken die geld opleveren en andere afschaffen die rijk geld kosten maar wel van zwaar maatschappelijk belang zijn . Maar een scheetje van een koe is veel erger dan dat er ergens een hulp behoevend mens met een volle luier licht te stinken en te lijden .

 • drikhend

  Minder regels minder wetten . Een overheid die zich terugtrekt . Mensen moeten weer meer zelf redzaamheid tonen en hebben . Dus sociale zekerheid wordt voor de niet mondige mensen afgebouwd . Hulp aan hulpbehoevende wordt naar voortaan door gemeenten naar eigen willekeur geboden aan mensen die nodig hebben . Hier bouwt men af . En over een scheetje van een koe gaat men zich druk maken en o wee als er dan ook nog een paar struiken , bomen of wat onkruid in de buurt staat is dit helemaal een doodzonde En dus moet het koetje maar binnen blijven . Of met vergunning die geld gekost heeft is het scheetje minder erg . Alleen als je eenmaal aan het betalen bent zal dat scheetje elk jaar weer geld op moeten brengen . Maar de melk brengt natuurlijk ook minder op als de koe binnenstaat . Dus de extra opbrengst kan dan mooi naar gemeente of rijk . Zodat deze weer mooi weer kunnen gaan spelen en meer regels bedenken die geld opleveren en andere afschaffen die rijk geld kosten maar wel van zwaar maatschappelijk belang zijn . Maar een scheetje van een koe is veel erger dan dat er ergens een hulp behoevend mens met een volle luier licht te stinken en te lijden .

 • koestal

  Ammoniak- en stikstofuitstoot is gebaseerd op aannames ,dus geen bewijs,het verkeer en de industrie zijn bij voorbaat al vrijgesteld,dus er is rechtsongelijkheid. Het verkeer rijdt met meer dan 100 km. per uur over de Veluwe,midden door de natuur,daar kraait geen haan naar,maar bij de boer moet alles op de centimeter nauwkeurig kloppen

 • koestal

  MOB moet eens wat doen tegen al dat verkeer dat door de natuur op de Veluwe raast,die hebben ook een enorme stikstof uitstoot in de natuur,sssssst !

 • heide01

  Toch mag er hier ook heel veel, zoals Russchise onderzeers in onze wateren. Buitenlandse Imams die hier ....prediken, natte natuur aanleggen met als gevolg toenemende tropische ziekten en weidend vee op termijn naar binnen jagen, misleidende voorlichting over hoe we ons vee omgaan, enfin vult u maar verder aan....

 • landboer

  info 58 Eigenlijk legt dit dus een bom onder de emissie arme stal ,want als ze werkelijk ook het uitrijden gaan meten komt men er achter dat dan die emissie alsnog vrij komt! En zo blijft men bezig.....

 • koestal

  Jihadisme tegen boeren ,waar hebben die lui dat afgekeken.?Het is een heilige oorlog van de natuurorganisaties tegen de boeren die wordt aangewakkerd door Thieme ,wakker dier en radar

Laad alle reacties (87)

Of registreer je om te kunnen reageren.