Rundveehouderij

Nieuws 2525 x bekeken 8 reacties

Duitse melkverwerkers tegen vrijwillige aanbodregulering

Berlijn – De Duitse melkverwerkersfederatie Milchindustrie-Verband (MIV) wijst alle pogingen om opnieuw een soort quotering dan wel aanbodregulering in te voeren mordicus af. Dat stelt het vast in 'een voorlopige balans' na een half jaar zonder quotering te hebben gewerkt.

Het MIV verzet zich met name tegen een besluit van de Bondsraad om onderzoek te laten doen naar de mogelijkheden van een invoering van een aanbodregulering op vrijwillige basis. Daarin ziet de bond helemaal niets. "De melkquotering heeft 30 jaar lang niet gefunctioneerd, waarom zouden we het dan wederom proberen?" vraagt plaatsvervangend voorzitter Hans Holtorf.

Nadelen overheersen

Het resultaat van het bedoelde onderzoek staat bij voorbaat al vast, zegt hij verder, omdat uit eerder onderzoek telkens weer is gebleken dat de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen. "Ook heeft het weinig zin om op een gemeenschappelijke Europese binnenmarkt zonder grenzen over nationale maatregelen na te denken," aldus het MIV.

Laatste reacties

 • Noordam2

  heldere praat en groot gelijk. De markt doet echt zijn werk wel

 • Farmer4life2

  Dat zeg je nu. Totdat er wereldwijd 15% overproductie is en daarmee de lage kostprijs landen kunnen blijven gaan en wij middenmoot te slecht hebben om te leven en te goed om dood te gaan.

  Kijk wat overproductie doet met de varkenshouderij. Dat is één op één te vergelijken met de melkveehouderij.

 • alco1

  Brandsma. Je snapt er geen snars van.
  Wereldwijde regulatie is utopie, maar dat beheerst wel de markt.

 • landboer

  En alco snapt er ook geen snars van! De overproduktie van melk uit Europa, daar heeft iedereen last van. Een overschot aan de andere kant van de wereld betekend hier weinig ,maar het probleem zit dichtbij! Maar om nu weer met melkquotering te beginnen is ook zo wat .Dat wil een inkoopfederatie natuurlijk nooit ,voor hun heeft de quotering inderdaad nooit gewerkt!! De melkprijs nog wat laten zakken lijkt dan beter.

 • boeralert

  Regulering is beter voor vraag en aanbod balans en dus betere prijs voor boeren.
  Verwerkers willen lagere inkoopprijzen, een ander belang dus

 • Mozes

  Ook de Duitsers hebben in 2009 toch met eigen ogen kunnen zien dat melkquotering in een open markt geen enkele invloed heeft op de prijs. Waarom willen ze dan de mogelijkheid van quotering nog weer onderzoeken?

 • agratax2

  Wie wensen geen regulering? Juist de verwerkers zij wensen omzet ookal resulteert dat in (te) lage boerenprijzen. Mondiaal zal een productie regulering een utopische gedachte zijn, maar regionaal is het mogelijk en wenselijk. Met de huidige race tot de bodem, zal de stroom vluchtelingen (voedselzoekers) niet afnemen maar uitbreiden. Al het eten dat tegen onze normen in hun eigen land kan worden geproduceerd, koopt onze groothandel op om onze prijzen daarmee te drukken. Resultaat rijke handelaren en hongerende mensen in de goedkoopte landen. Niemand is dan ook echt gebaad bij deze productie groei ten koste van het rendement van de primaire producenten.

 • Jan van het ZandLaad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.