Rundveehouderij

Nieuws 1885 x bekeken 4 reacties

Vijf veehouders in race voor uiergezondheidsprijs

Deventer - Op donderdag 15 januari reikt het Team Uiergezondheidsaanpak (UGA) van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) de Uiergezondheid Award uit. De prijs zou al eerder uitgereikt worden, maar dat kon door de toen net uitgebroken vogelgriep niet doorgaan.

Eind vorig jaar hebben dierenartsen en professionals uit de veevoer-, zuivel- en farmaceutische industrie melkveehouders voorgedragen voor de Uiergezondheid Award.

De ondernemers zijn geselecteerd omdat ze op een succesvolle manier bezig zijn met uiergezondheid, zoals een flinke daling van het tankmelkcelgetal of het aantal gevallen van klinische mastitis. Ook is gekeken naar mooie resultaten op het gebied van selectief droogzetten.

Voor de Uiergezondheid Award zijn genomineerd (in alfabetische volgorde): maatschap Bongers-Dullemond in het Gelderse Laag Soeren, A. en R. Bouwmeester in Oudenbosch (Noord-Brabant), melkveehouderij Olink in het Drentse Valthermond, W. Peek in IJsselstein in Utrecht en maatschap Steverink in Silvolde (Gelderland).

Het UGA-team reikt de prijs voor de tweede keer uit aan de melkveehouder met de opmerkelijkste prestatie op het gebied van uiergezondheid. Voorheen was dit de UGCN Award.

De feestelijke uitreiking is tijdens het congres Gezonde Melkveehouderij dat GD en Boerderij organiseren op 15 januari in het IJsseldelta stadion in Zwolle.

Laatste reacties

 • jaap69

  waarom geen prijs voor melkveehouders die altijd een goede uiergezondheid hebben. van hoog naar laag is niet het moeilijkste, laag houden is moeilijker.

 • Heemskerkboerderij

  helemaal met jaap69 eens. maar ook het (niet)gebruiken van antibiotica moet je daarin meewegen.

 • df

  Het is een twijfelachtige eer daarvoor genomineerd te worden.
  Het gedwongen onthouden van geneesmiddelen (droogzetters met een breed werkend spectrum) bij de koe, zal averechts werken.
  Men zal de koe nog eerder gaan vervangen om zo nutteloze dierenartskosten te voorkomen.
  Want voordat er -effectiever werkende tweede keus en/of derde keus middelen mogen worden toegediend is de koe allang ter ziele.
  De bemoeizucht vanuit de zuivelindustrie is hierin veel te ver doorgeschoten.

 • Paalder

  Ik heb 1ct gereserveerd, voor het droogzetters verhaal. Het gaat niet om hoeveel je gebruikt, dat mag rustig hoog zijn. Maar men wil van het preventief gebruik af. Als je goed kan praten kun je Dijksma zo weer op andere gedachten brengen, zelf heeft ze toch niet zo veel verstand. Ik kan het niet, zeg ik eerlijk

Of registreer je om te kunnen reageren.