Rundveehouderij

Nieuws 1176 x bekeken

SKV trekt importbeperkingen Duitse kalveren in

Zeist - De Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) trekt onder voorwaarden de importmaatregelen voor Duitse kalveren in, omdat er de afgelopen maanden geen nieuwe uitbraken van BVD type 2 zijn geconstateerd.

Kalveren die tot 29 september zijn ingevoerd, dienen nog wel gedurende de incubatietijd van zes weken op het bedrijf van aanvoer te blijven voordat ze mogen worden afgevoerd naar een ander bedrijf. Dit betekent dat kalveren die vanaf nu ingevoerd worden weer gemengd mogen worden met kalveren uit andere landen. Ook mogen ze vanaf opfokbedrijven verplaatst worden naar afmestbedrijven.

Daarnaast moeten kalverhouders alle verdachte en besmette BVD type 2 gevallen direct te melden, moeten verdachte kalveren direct getest worden en moeten de uitslagen van negatieve dieren ingestuurd worden voordat kalveren verplaatst worden.

Dit jaar zijn er vier bedrijven besmet geweest met BVD type 2, in 2013 ging het om veertien besmette bedrijven. Duitsland is jaarlijks goed voor de helft van de totale kalverimport. In 2013 werden nog ruim 480.000 kalveren uit Duitsland ingevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.