Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

EC bestudeert marktsteun voor kaas

Brussel – Particuliere opslag van zuivel, waaronder mogelijk ook kaas, behoort tot het rijtje opties dat de Europese Commissie (EC) klaar heeft liggen om de zuivelmarkt mee te ondersteunen. Deze markt is verstoord door de Russische boycot van Europese land- en tuinbouwproducten.

Voor kaas zijn de laatste decennia niet eerder specifieke steunmaatregelen genomen, zoals interventie of particuliere opslag. De vraag is overigens wel of het een oplossing is voor de kaasmarkt. De meeste kaas is niet geschikt voor langdurige bewaring, en als kaas moet worden bewaard, stijgen de kosten snel en blijft het lastig goede afzetmarkten te vinden. Mageremelkpoeder en boter zijn beter geschikt voor opslag en zijn zonder veel kwaliteitsverlies lang te bewaren.

Met name Estland, Letland, Litouwen en Finland zeggen problemen te ondervinden op de kaasmarkt. De lidstaten konden eind vorige week, tijdens een expertmeeting van het Europees Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie nog niet cijfermatig onderbouwen hoe groot het probleem daadwerkelijk is. Een hele ruwe schattig is dat het al gauw om een export gaat van €400 miljoen tot €500 miljoen per jaar. Naast de genoemde landen hebben kaasfabrikanten in Nederland, en indirect ook in Duitsland en Polen, eveneens veel last van de Russische beperkingen.

"De Europese Commissie zal niet aarzelen aanvullende maatregelen te nemen", aldus een woordvoerder van landbouwcommissaris Dacian Ciolos. De Europese Commisise zegt de situatie scherp in de gaten te houden.

Een zegsman namens Zuivel NL laat weten dat het voor de Nederlandse zuivel nog te vroeg is om de werkelijke schade te bepalen.

Jan Braakman en Klaas van der Horst

Laatste reacties

 • nak

  Volgens het markt bericht van Juli van het productschap zuivel ligt de
  'consumenten prijs index' op het hoogste niveau van de laatste 3 jaar, dat lijkt een goed moment te zijn om de kaas prijs op het huidige niveau te ondersteunen.

 • porky 1

  natuurlijk de koeien boeren moeten gesteund worden maar de varkensboeren moeten zelf de broek ophouden hoezo oneerlijk

 • joopi

  nee porky ook de koeienboeren moeten niet ondersteund worden, marktwerking moet er komen, als er geen vraag is naar onze produkten moeten we stoppen of minderen met produceren.
  Dit is weer een waardeloze oplossing.

 • boerkebrabant

  ja porky, wij als varkensboeren zijn ongewenst in Europa, en zeker in nederland, maar daar kan de rundvee sector ook niets aan doen!

 • Eminem2010

  tot nu toe hoor ik alleen maar maatregelen die de handel zullen helpen
  ben benieuwd of dit zich ook zal vertalen naar de ketens onder de handel of dat de boeren de zwartepiet krijgen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.