Rundveehouderij

Nieuws 3426 x bekeken 13 reactieslaatste update:3 apr 2014

KI op termijn overbodig

Philadelphia – Als veehouders de bestaande reproductietechnieken gecombineerd zouden toepassen, wordt kunstmatige inseminatie overbodig.

Dat voorspelt Gary Hennip, verbonden aan de Penn State University in het blad Dairy Herd Management in de Verenigde Staten.

Volgens Hennip kunnen veehouders met behulp van genomics eerst de genetisch beste koeien selecteren. Van deze koeien wordt dan via OPU-techniek steeds veel eicellen gewonnen en vervolgens via IVF in het laboratorium bevrucht met gesekst sperma. De gekweekte embryo's kunnen dan teruggeplaatst worden in de melkgevende koeien.

Door deze methodiek te volgen is kunstmatige inseminatie geheel overbodig en dat betekent volgens Hennip een revolutie in de vermeerdering van rundvee.

Laatste reacties

 • joannes

  Het lijkt een stuk efficienter alléén die kalveren te fokken waar je goede resultaten mee kan scoren. Maar deze technologie zal het wel gaan volgens het principe ¨kosten gaan voor de baat¨. De grote vraag is: Wat kost zo´n kalf in verhouding tot zijn toekomstige waarde? Zij kan spotgoedkoop zijn!

 • agratax2

  Is embrio transplantatie beter dan KI? Ik zie hooguit een voordeel als de embrio's voor inplanten gesext worden en dan alleen de vrouwlijke worden geplaats. Of deze werkwijze veel voordeel heeft op termijn moeten we afwachten. in ieder geval geeft het weer stof tot politiek debateren of het ethisch mag en voor de boeren zou een discussei over de voordelen en de nadelen nu reeds moeten beginnen en niet wachten tot het te laat is.

 • joannes

  @agratax1, gesext betekent de laatste 10 % zeker stellen. Het Politieke debat is dan een debat over 1.) Volgens de Natuur (wat overigens al behoorlijk is gemanipuleerd en niet meer waar) of mbv 2.) de Wetenschap en Innovatieve middelen. Overigens denk ik dat de KI verenigingen eea niet zullen promoten. Ze zullen minder van de dure stieren verkopen!

 • MichaelPeeters

  Allemaal correcte analyses, maar het grootste probleem ligt m.i. bij de zeer schrale diversiteit die je dan overhoudt. Bij KI krijg je nog een gezonde gemiddelde mix in de stal, zelfs diverser dan wanneer je vroeger een of twee stieren had, maar als je embryo's gaat transplanteren, is het de ideale combinatie (van een zéér beperkte groep dieren) die de toekomst van de stal gaat uitmaken... gemiddeld gezien ga je dan ook de problemen van die ideale dieren uitvergroten, wat foktechnisch redelijk achterstevoren werken is... ET is mooi om op heel korte tijd grote genetische sprongen te maken in een gemiddeld slechte veestapel, maar eens dat je kudde bovengemiddeld is, wil je ze weer genetisch gaan spreiden (zonder lukraak te werken), net om strukturele gebreken tegen te gaan.

 • jk

  Een gruwelbeeld wordt in dit artikel geschetst.

 • landboer

  Juist jk

 • joannes

  @MichaelPeeters, schrale diversiteit is misschien in het voorbeeld aan de orde maar je kan daar natuurlijk zelf in sturen door met een groepje moederdieren te werken die voor hun kwaliteit moederdier geworden zijn, Hetzelfde geldt voor de stieren. De essentie van het verhaal is dat je aanfok per saldo veel duurder wordt door al de voorliggende diensten en werk, Maar als dat per saldo een hogere efficiëntie bij melkproductie, voerconversie en levensduur geeft is dat uit te rekenen tot een break even punt. Het gruwelbeeld @jk is dat het verder van de Natuur staat en.... met alle consumenten invloed van de laatste tijd mag je aannemen dat er een heel goed verkoopverhaal bij moet komen om het geaccepteerd te krijgen. Al wordt de techniek heden ten dagen al gewoon toegepast bij dieren en.......nb mensen.

 • tieleke

  leuke foto erbij zijn ki materialen voor zeugenhouderij.

 • Jongman

  Luchtfietserij. Toen het wiel is uitgevonden moesten de mensen ook nog wel lopen. IPV is er al jaren en deze geluiden zijn al veel eerder verkondigd. K.I. blijft nog jarenlang de fokkerij en vermeerdering verzorgen. IPV komt niet verder als het niet kan concurreren tegen de K.I..

 • rafbom

  Dit zou je proactieve fokkerij kunnen noemen. Maar of je het ook maatschappelijk verkocht krijgt?

 • Frans-Jan

  Hahaha, die foto!

 • Mfb

  Volgens de partij voor de dieren mag alleen natuurlijke dekking nog maar worden toegestaan...

 • Wijnand Hogenkamp

  Foto is inmiddels vervangen. Was inderdaad niet erg goed gekozen :-)
  groet en bedankt voor uw opmerkingen, red. Boerderij

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.