Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Zeer zwakke markt trekt melkprijs eerste kwartaal sterk omlaag

Amersfoort - De boeren-melkprijs zal in het eerste kwartaal zakken naar ongeveer 25 cent per kilo en mogelijk nog minder.

Daarna blijft de markt tot de zomer zwak. Pas in de nazomer is er weer ruimte voor prijsstijgingen.

Dit verwacht zuivelmarktanalist Mark Voorbergen. Hij is de eerste in Nederland die zich aan zo'n stevige en gedetailleerde vooruitblik waagt. Op basis van de opbrengsten van melkpoeders waren er in de voorbije maanden al veel handelaren en zuivelproducenten die concludeerden dat de uitbetaalprijs van de Nederlandse fabrieken tot nog toe eigenlijk veel te hoog is, gezien de opbrengsten op de dagmarkt. Ook zij noemden al een niveau van zo'n 25 cent per kilo.

Voorbergen geeft meer detail en meent dat de komende dip vervelender zal zijn dan die van 2012. Hij hoopt dat de banken coulant genoeg zullen zijn om boeren niet te laten vallen omdat ze de kosten niet meer kunnen opbrengen. De moeilijke periode zal misschien een half jaar duren, maar daarna keert het herstel van prijzen terug.

Vooral de maanden van januari tot en met maart beloven heel zwak te worden, omdat bovenop het Europese en Nieuw-Zeelandse aanbod dan ook nog eens een hele lading Amerikaans zuivelproduct de wereldmarkt op gaat, terwijl de vraag nog niet weer aantrekt. China gaat naar verwachting pas in de tweede helft van 2015 weer grotere volumes zuivel inkopen. Misschien dat dan ook weer enige export naar Rusland mogelijk is.

Melkveehouders die in de afgelopen jaren niet hebben gebufferd en die nog met hoge kosten zitten, dreigen het vooral zwaar te krijgen. Een klein geluk is nu nog dat de voerprijzen laag zijn, maar dat zal in de loop van 2015 ook gaan veranderen. Daardoor zal het break-even punt geleidelijk ook weer gaan oplopen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Hoera voor die man dat hij het zo goed weet. Als blijkt dat hij er veel naast zit , wil ik nooit iets meer van hem horen. En boerderij mag hem niet meer zuivelmarktanalist noemen en hem een podium geven. Hoe goed was die man eigenlijk in het voorspellen van de melkprijs de afgelopen 5 jaar?

 • rmw

  Huisvriend van de DOC directie, mocht indertijd de fusieplannen met DMK ophemelen en de vragen beantwoorden. Het stikt van de deskundigen, hun werkelijke waarde...??

 • dayo

  @farmerbn volgens mij schrijft klaas van der horst wat mark voorbergen zegt, lekker veilig toch??? maar ben ook geen fan van klaas hoor!

 • groot boerdam

  Slecht nieuws is nooit leuk om te horen.
  Maar denk maar eens eerst aan de pluimveehouders varkenshouders en de glastuinbouw wat die de afgelopen jaren moeten doormaken en hebben doorgemaakt.
  Daar is dit dipje nog niks bij!!!

 • koestal

  het ergste komt nog ,zorg maar voor reserves

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.