Rundveehouderij

Nieuws 3950 x bekeken 25 reacties

Aldi zet melkprijsverlaging door

Essen - Aldi koopt consumptiemelk de komende maanden in Duitsland goedkoper in. De discounter heeft bij de zuivelleveranciers een prijsdaling van 8,5 cent per liter bedongen.

Dat meldt TopAgrar op basis van inlichtingen uit de branche. Aldi's melkprijspolitiek wordt veelal gevolgd door de concurrerende ketens. De belangenbehartiger van de zuivelindustrie in Duitsland, Milchindustrie-Verband (MIV), had eerder al laten doorschemeren dat de retailers lagere prijzen hadden geëist.

Laatste reacties

 • bert bert

  Kunnen beter aandelen hebben in de aldi als op onze coperatieve

 • joannes

  Je kan geen aandelen Aldi kopen. De winst gaat exclusief naar de Familie! http://en.wikipedia.org/wiki/Aldi

 • Cornelis61

  Wat een zwakke knieën hebben de afnemers van onze producten en weer is de boer de dupe.

 • groot boerdam

  Kun je weer zien het is geen kwestie van vraag en aanbod maar hoe houden we de boeren net in leven!
  De retailers eisen lagere prijzen!!?

 • alco1

  @groot boerdam.
  Kun je juist wel zien dat het een kwestie is van vraag en aanbod.
  Boeren moeten eens een keer achter de oren krabben of het wel lonend is om te melken pas dan zal er een rust in de markt komen.
  Nu zijn er velen die zich laten vervoeren door hebzucht, wat voor velen wel eens het deksel op de neus kan betekenen.

 • Piet, Midden-Europa

  Zo is het @alco1 !!!... en niet anders !!!...

 • info36

  Het heeft weinig te maken met vraag en aanbod, meer met de marktmacht van de giganten. Boeren hebben er geen antwoord op omdat het ieder voor zich is en de marktmacht door de boeren uit handen gegeven word.

 • aarthamstra1

  info36 wat zeg je nu het eerste klopt niet het heeft er alles mee te maken ,
  helaas klopt je tweede stuk als een bus(melk)

 • bramegberts1

  Info36 wanneer de vraag het aanbod overstijgt worden de supers echt wel zenuwachtig daar ze geen nee willen verkopen in het schap. Is het aanbod daarentegen hoger ( zoals nu) dan kunnen ze rustig achteroverleunen en hun marges door de producenten laten betalen ( korting op de inkoop ) Prijs in de winkel zal zeker niet met hetzelfde percentage dalen.

 • Henk j

  Waar blijven de coöperaties fabrieken steeds groter maar de boer heeft niets geen invloed meer er is niets meer van de boer bij het zijn allemaal multinatials

 • joannes

  @Henk j, dat is het voordeel van groot, groter, grootst; het concentreert de macht bij enkele! Het decimeert de individuele invloed van de boer. Maar ook Nederlandse Invloed is gedecimeerd in de EU met de uitbreiding naar 28! Verenigen blijkt vaak het afstaan van invloed en/of autonomie! En.... met pech de creatie van een kostbare bureacratie die allerlei regels bedenken om iedere deelnemer op elkaar te laten lijken. Bedrijven zijn niet anders. De Aldi is een mooi voorbeeld. Concentratie van één idee wat vervolgens iedereen afhankelijk maakt. De consument voor haar boodschappen en de leverancier voor de opbrengst. De marge ertussen wordt bepaalt door die enkele personen!

 • John*

  die grote zaken hebben flinke inkoopafdelingen waar alle markten op de voet gevolgd worden, voorspellingen worden gemaakt etc. Daarbij zijn bijvoorbeeld vlees en kaas makkelijke producten. Voor het komende half jaar is vrij precies te voorspellen hoeveel aanbod er komt. Dan is het nog maar inschatten wat de vraag zal zijn en je hebt de beste onderhandelingspositie die je maar kan wensen.

  Bij een stijgende markt leggen ze het vlees voor langere tijd vast (tegen de lagere prijs) en bij dalende markt kijken ze lekker de kat uit de boom.

 • LUCTOR

  @info36 Het antwoord van de boeren is meer melk.

 • Piet, Midden-Europa

  Tussen producent en consument zijn veel mensen die graag een graantje meepikken !!!... Daarom is het verstandiger minder te produceren en meer zelf vermarkten !!!... Ik herrinner mij dat in het jaar 2009 de kostprijs de opbrengstprijs overtrof !!!... Dat willen wij toch niet nog een keer meemaken ???...

 • Jan van het Zand

  Ach, het extreem kapitalisme eist zo zijn tol.

 • alco1

  Maar dan @Piet komt het probleem:
  Hoe wil je hebzuchtige en trotse boeren beteugelen, zonder daarbij de sector te schaden.

 • Piet, Midden-Europa

  Tsja @alco, dat is een moeilijke aangelegenheid !!!... Hebzucht en Trots gaan vaak samen met Komplexen en Geldingsdrang !!!... En dat zijn en blijven zeer slechte RAADGEVERS !!!!!..... Daar moeten zelfs normaal denkende, werkende en handelende ondernemers onder lijden !!!...

 • joannes

  De onbalans wordt veroorzaakt door goedkoop geld! Met goedkoopgeld worden zekerheden verhandeld naar geldverschaffers (banken). Banken die weer met een factor (minimaal 10) meer geld kunnen verzekeren. Kortom geld creatie! Of zoals banken het noemen Waarde creatie. Alles om bestaande concepten te copiëren en ¨productiever¨ te maken. Waarmee ¨welvaart¨gecreéerd wordt. Naar uiteindelijk ¨te veel¨, met waardedaling (goedkopere prijzen die mensen in staat stelt meer en diverser te besteden) en overschot aan mensen/arbeid die allemaal willen / moeten werken aan dezelfde ideeën. Waardoor er overschotten ontstaan die aan de zijlijn gezet worden! Mensen die vervolgens door een verzorgingsstaat ondersteund moeten worden! Money of Wealth transfers, zoals ze het noemen die heel sociaal niet meer dan een symtoom bestrijding zijn.

 • geen boer

  Uiteindelijk is het:
  1) bij tekort: hij die het product kan leveren bepaalt
  2) bij overschot: hij die het product kan kopen bepaalt
  Voorlopig lijken we in situatie 2 te zitten. Maak u daarvoor op.

 • BoB de Bakker

  @Piet, Midden Europa, waar heb je de laatste 20 jaar de grootste productiestijging gehad/ Ik denk dat bij vele voormalige Oostduitse bedrijven de melktank tot de nok toe gevuld is en die moet koste wat kost leeg.

 • jrboer

  We hebben allemaal kunnen ervaren dat de markt werkt! Er was een tekort aan melk en daardoor steeg de prijs naar een ongekende hoogte.
  Hierdoor ging iedereen melken naar hartelust en kon er zelfs voor superheffingspremie gemolken worden!
  Vervolgens vraag uitval door oorlogen, ebola en door de hogere melkprodukties wereldwijd tijdelijk een overschotje aan melk. Resultaat lagere melkprijzen..... Het lijkt de varkenscyclus wel!

 • John*

  een voordeel voor de melkveehouders, die oudere koe is eerder uit productie dan dat een zeug geworpen heeft en de varkens daarvan geslacht. Maar dit zal wel de toekomst worden voor de melkveehouderij.

 • veldzicht

  Dat een boer met 60 ha land 400 koeien gaat melken heeft niets met
  economie te maken,maar meer van kijk mee eens hoe goed ik bezig ben.
  de gevolgen van die mega bedrijven kan je zien bij de varkens,kippen en tuinbouw,gewoon armoe troef en als het zo door gaat is het in de
  melkveehouderij precies het zelfde.

 • veldzicht

  2e zin mee moet mij zijn.

 • mtseshuis

  @Veldzicht: volledig mee eens. Niemand die het in de gaten heeft?

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.