Redactieblog

3 reacties

Directeur coöperatie heeft dubbele taak

“Ze vliegen eerste klas, nemen echtgenotes mee, dineren en slapen zeer op stand.” Dat was de mening van de in maart overleden Gerrit de Bruijne, oprichter van Farm Frites en Farm Dairy, over coöperatiedirecteuren.

In Farm Dairy heeft FrieslandCampina een aandeel. De geslaagde ondernemer kon dus oordelen over coöperaties, die hij in zaken vaak tegenkwam. Hij had er warme persoonlijke relaties mee.

Hanna meesmuilend: “Hij was zakelijk niet erg onder de indruk van de coöperatieve zakenmensen. Ze waren niet efficiënt. Maar hij profiteerde er graag van. Toen zijn melkfabriek in Lelystad geld kon gebruiken, ging hij graag in zee met FrieslandCampina. Maar hield zelf de meerderheid van de aandelen en bleef baas.”

Zwakte van de coöperatie

Een scherp oordeel van de geslaagde ondernemer. Maar hij legde daarmee wel de zwakte van de coöperatie bloot. Daar moeten veel geledingen meebeslissen. Dat maakt de onderneming logger in de besluitvorming.

“Een coöperaties is net een voetbalclub”, zegt Hanna. “Er is officieel één coach, maar de leden van de supportersclub voelen zich ook coach. Ze denken allemaal dat ze er verstand van hebben en roepen luid hun mening. De media pakt die op en dan moet de coach zich verdedigen tegenover al die zelfverklaarde deskundigen. Bijna een onmogelijke taak. Die heeft de directeur van een coöperatie ook. De leden denken dat ze verstand hebben van melk en zuivel en ook hoe je die moet verkopen. Maar dat verstand hebben ze niet.”

Een coöperaties is net een voetbalclub

Nee. En als het goed gaat met de coöperatie – lees de hoogste melkprijs – dan zijn alle leden eigendom van het succes. Gaat het slecht en kan de melkprijs niet meekomen, dan is de coach, de directeur dus, de dader. Dat geeft het bijzondere speelveld van een coöperatie-directeur weer.

Coöperatie-directeur zou meer moeten verdienen

Daarom verschilt een coöperatie-directeur van de directie van een private onderneming. Die kunnen snel beslissen. De coöperatie-directeur moet luisteren naar zijn leden en zijn bedrijf leiden. Dat is moeilijker.

Eigenlijk zou hij dus meer moeten verdienen dan zijn collega’s van private bedrijven.

Laatste reacties

 • boerderij12

  wat werkelijk een tenenkrommend stukje in coronacrisis tijdperk

 • Alco

  @boerderij12
  Kritiek genoeg gehad zeker.

 • farmerbn

  De eerste zinnen komen niet overeen met de laatse.

Of registreer je om te kunnen reageren.