Boerenblog

6 reacties

‘Clubhuis voor de melkveehouderij’

Hopen dat Janine Luten van ZuivelNL de vrijheid krijgt om echt verandering in te zetten.

Afgelopen week heb ik de nieuwjaarsreceptie van ZuivelNL mogen bijwonen. Dit jaar was ik benieuwd naar de speech van zowel voorzitter Jorritsma als nieuwbakken directrice Janine Luten.

Laat het duidelijk zijn, er is nogal wat gebeurd in 2019. ZuivelNL werd het zwijgen opgelegd door een groep activistische melkveehouders. Uiteraard riep voorzitter Jorritsma op om 2020 te benutten om de eenheid in de sector te hervinden. Opvallender was de uitspraak van Luten dat ZuivelNL, wat haar betreft, het clubhuis van de melkveehouderij wordt. Laten we hopen dat Luten de vrijheid krijgt om echt verandering in te zetten.

Landbouw Collectief

Aansluitend op de column vorige week van Harm Holman is de conclusie dat het Landbouw Collectief een tijdelijke oplossing is en dat 2020 benut moet worden om dat vernieuwende clubhuis voor de melkveehouderij te realiseren. Wie pakt de handschoen op?

Het Deense drama is hier langzaam in de maak

Vergelijking melkveebedrijven

2020 moet ook het jaar worden dat wij als melkveehouders echt met onszelf aan het werk gaan. Eind 2019 kwam al het signaal van Alfa dat 60% van de melkveehouders de rekeningen niet meer tijdig kon betalen. Een recent bedrijfsvergelijkingsoverzicht gaf hier een bevestiging van. Het kan zo echt niet meer. De gemiddelde melkveehouder kwam in de periode mei tot en met oktober 3,46 cent liquiditeit te kort. Wij geven de laatste jaren als melkveehouders geld uit alsof het niks is. Het Deense drama is hier langzaam in de maak, melkveehouders worden knecht van de bank als wij zo doorgaan.

Voerkosten

Kansen genoeg. Een voorbeeld uit het overzicht van redelijk vergelijkbare bedrijven met een verschil van 13 cent tussen de hoogste en laagste voor totale voerkosten (aangekocht + ruwvoerproces). Op veel kengetallen zijn de verschillen bizar. Het lijkt erop dat wij sinds 2012 er in Nederland naar streven om alles te maximaliseren, terwijl voorheen de kracht van Nederland was om het gras zo optimaal mogelijk in de koe te krijgen. Inmiddels klagen veel boeren dat ze met de huidige derogatie gras overhouden, maar ondertussen rijzen de voerkosten de pan uit.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wat rekenen jullie in Nederland voor een kg ds graskuil en snijmais? Is dat op basis van 1.000 euro pacht?

 • Attie

  Doe maar 6/700 euro per ha farmerbn (reguliere pacht.

 • tinusje

  10 cent per kg ds gras..mais 14 cent

 • farmerbn

  10 cent per kgds gras is bij 10 ton ds per ha maar 1.000 euro. Zijn loonwerkers gratis? Bij 60 euro per ton gehakselde snijmais kom ik op 20 cent per kg ds. Kortom koeien vreten al bijna 3euro per dag alleen al aan graskuil en mais. Bij 30 liter per lacterende koe zit je al op 10 cent per kg melk, moet je het jongvee en de droge nog voeren en het krachtvoer plus mineralen kopen.

 • Attie

  Telde men vroeger de stalraampjes en later het aantal koeien, nu zijn hoge productie cijvers in.
  Waar het echter omgaat is saldo per koe, dat bepaalt je bedrijfsgroei, meestal het beste te realiseren door grondgebonden groei!

 • farmerbn

  Die 13 cent verschil van Schoonvelde komt dus hoofdzakelijk door verschillen in aangenomen prijzen voor eigen (ruw)voer.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.