Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

EU-melkprijs zakt onder € 50 in maart

De gemiddelde Europese melkprijs komt in maart uit op € 48,97 per 100 kilo. Ten opzichte van februari van dit jaar is dat een daling van € 2,81.

Dat blijkt uit de maandelijkse reportage van EDF-ZuivelNL Internationale Melkprijsvergelijking. De gemiddelde melkprijs is berekend op 4,25% vet en 3,4% eiwit bij een jaarleverantie van 1 miljoen kilo melk. Ten opzichte van maart vorig jaar ligt de melkprijs nog 11,7%, maar het positieve verschil ten opzichte van vorig jaar neemt maand-na-maand af. In januari bedroeg het verschil nog bijna 32%.

Melkprijsdalingen

De melkprijs van de meeste ondernemingen die in de vergelijking worden meegenomen, dalen in reactie op een afkoelende zuivelmarkt. Net als de voorgaande maand zijn er uitzonderingen. Zuid-Europese ondernemingen houden in maart hun prijzen min of meer stabiel. Dat geldt voor het Spaanse Capsa en Danone uit Frankrijk. Ook Savencia en Lactalis kunnen de melkprijs ongeveer op hetzelfde niveau houden als een maand eerder.

Grote verlagingen worden opgetekend bij Milcobel in België en DMK in Duitsland die respectievelijk € 5,50 en € 7,20 lager uitbetalen. Het Finse Valio houdt zijn melkprijs stabiel. De melkprijs komt € 1,94 hoger uit, maar dat komt doordat het bedrijf in de eerste drie maanden en duurzaamheidspremie in de melkprijs meeneemt. Volgens het onderzoek zakt de prijs van FrieslandCampina met € 5,21 per 100 kilo melk. Het bedrijf komt hierdoor net onder de gemiddelde Europese melkprijs uit.

Zuivelondernemingen buiten de EU betalen in maart minder uit. Fonterra verlaagde de melkprijsverwachting naar in euro’s omgerekend € 36,59. In de Verenigde Staten komt de melkprijs uit op € 42,56. Dat is een plusje van iets meer dan 70 cent per 100 liter in vergelijking met februari.

Beheer
WP Admin