Ierse zuivelfabriek Glanbia zorgt hoofdzakelijk door de toename van de EU-melkprijs in december. - Foto: Canva/Getty Images RundveeNieuws

Europese melkprijs stijgt 21 cent tot € 55,44

De gemiddelde berekende Europese melkprijs stijgt in december 2022 met 21 cent tot € 55,44 per 100 kilo melk, ten opzichte van een maand eerder.

Dat blijkt uit cijfers van de EDF-ZuivelNL Internationale Melkprijsvergelijking. In vergelijking met dezelfde maand in 2021 is de prijs maar liefst 41,6% hoger, dat overeenkomt met € 16,28.

Lees verder onder de grafiek

Glanbia verhoogt bijna € 5

Het Ierse Glanbia zorgt hoofdzakelijk door de toename van de melkprijs in december. De zuivelonderneming keert in deze maand een toeslag uit. Ook is de melkprijs aangepast, dat resulteert in een stijging van maar liefst € 4,89. De Glanbia-melkprijs in december komt uit op € 62,85 per 100 kilo melk. Dat is tevens de hoogst uitbetaalde melkprijs in de EU.

Andere zuivelondernemingen, zoals FrieslandCampina verhoogden hun melkprijs licht, of bleven gelijk. Ook zijn een aantal zuivelfabrieken die al een verlaging van de melkprijs doorvoeren, zoals Milcobel met € 1,50 doet. Een aantrekkende melkaanvoer en vraaguitval door hoge prijzen veroorzaken de negatieve aanpassing van de melkprijs bij de meeste zuivelverwerkers.

Bekijk de EDF-ZuivelNL Internationale Melkprijsvergelijking van december 2022

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin