Boerenblog

22 reacties

‘We gaan stoppen (3)’

Ik heb een advies aan banken: kom eens wat brengen in plaats van halen.

Inmiddels is het nieuws van onze beslissing om ons bedrijf te verkopen algemeen verspreid. De huisdierenarts, mijn collega’s, schoolpleinmoeders en -vaders, mensen die ik via BoerenTweetmeet ken, mensen van de provincie; iedereen weet het nu.

Conny Hop-Schiere en haar man moesten stoppen met hun melkveebedrijf. Ze vertelt over de rol van de bank in dit verhaal.
Conny Hop-Schiere en haar man moesten stoppen met hun melkveebedrijf. Ze vertelt over de rol van de bank in dit verhaal.

Wat ineens opvalt, is het volgende: ‘wij boeren’ praten er niet zoveel over met elkaar, maar ons verhaal is heel herkenbaar. Net als de gesprekken met bijvoorbeeld Rabobank.

Mondelinge toezeggingen van de adviseur zijn weinig waard als de computer in Utrecht anders bepaalt

Die zijn namelijk allemaal heel anders dan ‘vroeger’. En ze vallen allemaal tegen als het gaat om de invloed die een adviseur tegenwoordig nog heeft. Mondelinge toezeggingen ten spijt, als de computer in Utrecht toch anders bepaalt, mag de adviseur de teleurstellende mededeling bij de boer brengen.

Het moet voor hen vast niet makkelijk zijn. In een paar jaar tijd is hun functie, hun team, hun opdracht en daarmee het contact met hun klanten drastisch veranderd.

Waar wij altijd netjes blijven, horen we ook van boeren die hun adviseur de deur wijzen. Of met hem of haar in conflict komen. De verandering is zo hard gegaan dat de klantrelatie en de financieringswijze niet voldoende mee kunnen bewegen.

De strategie die krap 4,5 jaar geleden nog prima was – en ondersteund werd – is dat nu niet meer

Dit kan ook niet anders met steeds veranderende spelregels vanuit de overheid of andere stakeholders. Maar juist met kapitaalintensieve bedrijven is strategie – naast een stabiele omgeving – erg belangrijk. En die is er niet.

Hoe moet het dan met alle bedrijven die nu bestaan? Die nu met handen en voeten vast zitten aan hun strategie? Die in tijden van financiering samen optrokken, maar die nu in tijden van transitie toch echt alleen staan?

Die strategie, die nog geen 4,5 jaar geleden echt prima was – en die toen door alle partijen werd ondersteund – die geldt niet meer. We staan nu behoorlijk in de kou. En nu blijkt, met ons zoveel meer boeren. Het is verdrietig en om moedeloos van te worden.

Banken: wees eens een luisterend oor, kom eens wat brengen in plaats van halen

Tegelijkertijd zie ik dit ook als kans voor banken en andere belanghebbenden in de agrarische sector: wees eens een luisterend oor, kom eens wat brengen in plaats van halen. Verzamel verhalen van je klanten en doe er wat mee.

Ondertussen rij ik in Drenthe en Overijssel vaak langs grote en kleine boerderijen. Vroeger produceerden die iets van waarde; voedsel of grondstoffen voor het collectief. Veilig en gezond voedsel, sterk riet.

Tegenwoordig zijn boerderijen luxe woonhuizen die niets meer opbrengen en alleen maar geld en grondstoffen kosten

En nu? Nu wonen er rijke mensen die de boerderijen tot luxe woonhuizen hebben verbouwd. Zwembaden in de tuin, luxe stallen en een rijbak voor dure paarden. Zo’n woonboerderij brengt niets meer op. Het kost alleen maar geld en grondstoffen.

Nederland verliest zo in rap tempo zijn vermogen om zichzelf te kunnen redden. In tijden van welvaart en in tijden van armoede. Ik wens ons mooie Nederland iets anders toe. Maar wie ben ik.

Laatste reacties

 • mtsvanselm

  Precies de spijker op de kop...
  Om met cruijf te spreken: je gaat het pas zien als je het doorhebt...
  Wij wensen jou en je gezin alle goeds!

 • farmer135

  Je hebt gelijk Conny, maar daar komt men in Nederland pas achter als het te laat is.
  Veel succes met de verkoop, dat kan ook nog een lang traject zijn is mijn ervaring.

 • agpros

  Connie, stoppen doen jullie met z'n viertjes. Als het er op aan komt staan jullie alleen. "Raadgevers" zijn er genoeg, maar uiteindelijk neem je zelf de beslissing en moet je zelf weer je toekomst opbouwen. Dan is er niemand thuis. Dat was begin negentiger jaren al zo, toen ik gestopt ben met melken. Sterkte en veel wijsheid.

 • koestal

  Verwacht geen medelijden van de bank en andere adviseurs,het draait allemaal om geld.

 • jan.klaske@planet.nl

  Met een brok in mijn keel jouw blog gelezen, Conny. Ik ben ook boerin en tot 01 januari werkte ik voor de Rabobank, sinds 1 januari zelfstandig. Binnen Rabo een project opgezet om in gesprek te gaan met boeren, een voeten op tafel gesprek. Dit was een succes. Helaas kon ik het niet op mijn manier voortzetten. Ben mijn passie gaan volgen: boeren helpen inzicht te krijgen in hun financiële (persoonlijke) situatie en hun te helpen bij het maken van moeilijke beslissingen. Ik ben het helemaal met je eens, een bank kan/moet meer zijn dan alleen de geldverstrekker. Heel veel succes bij het maken van keuzes.

 • kuiken007

  erg herkenbaar dit is de bankwereld in nederland
  ze financieren liever megabedrijven in oekraine ed.

 • Zorg dat twee derde van de waarde van je bedrijf van jezelf is. Dan heb je schijt aan de bank.
  En anders blijft het in dit onbetrouwbare regelzieke land spelen met vuur. Veel succes en onthoud dat er meer in het leven is dan koeien melken.

 • Maas1

  Moet je als Ondernemer bij de bank ook niet wat brengen als alleen maar halen? Daarmee bedoel ik wil je wat dan zul je toch echt zelf met een door winterd investeringsplan moeten komen, waaruit je zienswijzes van meerdere kanten kunt belichten.En ook dan kan het voor komen dat de bank zegt prima maar dat de ondernemer uiteindelijk zegt dit doen wij niet. Het is niet zoals
  " vroeger" dat de bank het wel even regelde dat moet je ook helemaal niet willen het zijn dan jou centen waar jij dan de verantwoording over draagt.

 • Gemiddelde boer brengt per jaar 100.000 naar de bank dus van de 100 melkt hij er minstens 50 voor de bank 30 jaar geleden melkte hij 50 koeien waarvan 10 voor de bank dus gemiddeld heeft de schaalvergroting niets opgeleverd voor de boer alleen voor de bank en de stoppende boer

 • Maas1

  Een schot voor de haas en een schot achter de haas maar gemiddeld is i dood!

  Maar je hebt gelijk @21.15 dat vele het een worst zal wezen dat het systeem een sterfhuis constructie is op termijn,er valt namelijk nogal wat te verzilveren voor de stopper onder "normale"omstandigheden.
  En deze kunnen opgehoest worden door de blijvers. Zonder een geïndexeerde melkprijs een prijs uit 1930

 • Allewies

  Over een tijd zal de markt overspoeld worden door de stoppende melkveehouders en zullen de prijzen van fosfaatrechten en (huur)grond wel eens flink kunnen zakken. Dan zal er weer een evenwicht in de markt moeten komen en kunnen de blijvers weer makkelijker boeren

 • xw

  Is er in Nederland nog een andere sector met zo'n laag rendement die zich zo in de schulden steekt om uit te breiden? Ik denk van niet, want behalve boeren is er niemand zo gek om voor niks- en dan ook nog voor een bank te werken. Gekkenwerk, het zijn gewoon bankslaven. Meer niet

 • deB.


  Geen een andere sector!! met zo'n laag rendement, en dan nog niet eens al je uren op reeele vergoeding.
  Maar ik zal weer negatief zijn volgens de geluksvogel op het andere forum. Maar nogmaals het is diep en diep triest gesteld!!!

 • kalkar

  Het gaat om redelijkheid en menselijkheid en dat is niet meer. Keihard en in alles "dat is jullie probleem ", niet die van de bank. Argumenten die jaren geleden wel telden, zoals: ik ben al 30 jaar een goede en trouwe klant, of kun je niet proberen om mee te denken want er staat ook nog een gezin achter mij, nee, niets van dit alles. Dit alles onder de noemer zakelijk. En daar kom je dan altijd mee weg.

 • Maas1

  Kalkar er staan inderdaad gezinnen achter de keiharde lijn die jij benoemd van de bank is er een een waarmee je tot op zekere hoogte nog mee kunt dealen ware het niet dat de politieke grillen en donder wolken van de politiek het hele ondernemen in de agrarische sector een riskante onderneming wordt voor nu maar zeker ook voor de toekomst.Vaak gaat het over investeringen die niet goed meer zijn te doorgronden waar dat "vroeger" nog wel het geval was.Het gaat zeker om menselijkheid maar zeker ook om vertrouwen en dat laatste is in politiek verre van wat het ooit is geweest.Het moet een wisselwerking zijn en daar ontbreekt het volgens mij in grote mate aan.Het lijkt wel of de angst regeert.

 • gjh

  Ze praten hier in de buurt over de rabo ratten Inderdaad alles gaat via Utrecht.

 • farmerbn

  Banken moeten 12% eigen vermogen hebben over het uitgeleende geld. Rabo heeft de laatste jaren bijna 1.000 miljoen euro aan boetes betaald door fraude. Rabo heeft daardoor 8.000 miljoen euro minder om uit te lenen en trekt daardoor de melk op. Als je minder uit te lenen hebt snij je het eerst in de meest risicovolle leningen. Die ondernemers betalen dus eigenlijk de boetes van de frauderende rabo.

 • agratax.1

  @Jan.klaske. Dat een bank meer moet zijn dan een geldverschaffer ben ik deels met eens. Voor Rabobank, de boerenbank zou er inderdaad een luisterend oor en meer moeten zijn. In mijn beleving zou voor deze bank, bestaand uit leden en klanten , minstens een (boeren)leden gespreksgroep moeten zijn, waar de problemen van de boeren bij gewijzigd politiek beleid wordt getoetst aan het beleid van de bank al dan niet ingegeven door de ECB. Zo kan de boer beter besluiten hoe hij een bedrijfsbeleid kan maken met een minimaal financieel risico.

 • Veel boeren hebben hun verstand niet.
  Als ze maar veel koeien kunnen melken.
  Of er wat verdient wordt is latere zorg.
  Als ze zich dit gaan realiseren flikkert het hele verrotte kaartenhuis in elkaar.

 • kalkar

  Maas 1, Er zijn nu eenmaal veel gevallen die in het zogenaamde grijze gebied vallen, en die werden er vroeger doorheen gesleept. Boeren weten zelf echt wel of een lening uit kan of niet. Ik heb zelf de ervaring dat ik bij een gesprek met mijn bankman opperde om op de biologische tour te gaan met de varkens. Ik viel bijna achterover toen hij mij vroeg wat dit inhield..... Op dat moment besef je dan wat voor een speelbal je voor hun bent. Je bent dan ook wel uitgepraat, ik tenminste wel.

 • haj146

  De Rabo is de weg kwijt. Ze verschuilen zich achter Basel eisen.. Feit is dat de goede accountmanagers zijn vertrokken en de teamleiders niet deugen. Heb voor sponsoring meerdere malen in Deventer op kantoor gezeten. De chef Overijssel daar gaan we de oorlog niet mee winnen. Daarom zitten wij nu bij de ABN. Die kan tot op heden gewoon normaal doen. Agro is geen enkel risico met onderpand. Maar moet wel bloeden voor de Rabo fraude

 • De computer / een rekenprogramma neemt nu de beslissingen. Op basis van ingevoerde cijfers van de boekhouder. Net zoals dat met vele items tegenwoordig gaat. Mest grond dieraantallen water stroom gas CO2 mensen. Keus van de mens om besluiten over te laten aan electronica. Theoretisch kan het zonder bestuurders, RARE wereld tegenwoordig.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.