Boerenblog

17 reacties

‘Houd de zuivelsector op orde’

Zoals velen denk ik wel weten, ga ik eind september stoppen met mijn bestuurlijke werkzaamheden voor de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland. Na 3 intensieve jaren wil ik het stokje graag doorgeven aan een gemotiveerde en kritisch denkende opvolger. Ik kan je zeggen: het is een intensieve maar ook leerzame rol in een vakgroep met 7 melkveehouders met hart voor onze sector.

De afgelopen 3 jaar waren bestuurlijk uiteraard zeer intensief voor de vakgroep. Ik waardeer dat LTO mij in deze periode als voormalig opzegger van LTO de kans heeft gegeven om het beleid rond de mestwetgeving weer op de rit te krijgen.

Einde melkquotering

In 2012 heb ik mijn zorgen uitgesproken omtrent de koers die LTO rond het einde van de melkquotering wilde volgen. Als lid van EDF hadden wij vanuit Brusselse deskundigen al duidelijk mee gekregen dat bij het overschrijden van het fosfaatplafond een verlenging van derogatie niet mogelijk zou zijn. Daarnaast leven wij niet in Ierland, waar de minister-president in Brussel knokt voor de melkveehouderij.

Wij als sector hebben gewoon een sterke lobby nodig in Brussel

Iedereen sorteerde voor

Bij de EDF-leden kon je al duidelijk zien dat iedereen aan het voorsorteren was. Productie drukken, veel jongvee en grondaankoop. Een beleid zonder durf en visie zou leiden tot een wedstrijdje en wie het snelst graait uit de fosfaatpot zou de winnaar zijn.

Optuigen van het fosfaatreductieplan

Toch voelde het niet goed. Wij als sector hebben gewoon een sterke lobby nodig in Brussel. Reden voor mij om me op 2-7-2015 weer aan te melden voor LTO als lid.

Een van mijn de eerste acties als vakgroeplid was het als sector optuigen van het fosfaatreductieplan. Een drastisch, geniaal, soms onredelijk plan dat noodzakelijk was om de boel te redden.

Politiek had niet anders gekund

Er is discussie over, maar het einde van de derogatie was de opmaat geweest naar een reductie van de veestapel. De politiek had niet anders gekund. De melkveehouderijketen was echter met NZO en LTO uiteindelijk sterk genoeg om via Zuivel.nl dit noodplan te realiseren. Moet de sector hier trots op zijn? Nee, maar laten wij er wel van leren.

Valt er in de toekomst nog wat te winnen in Nederland voor ons als melkveehouders? Hier ben ik van overtuigd

Sector heeft sterke BO nodig

Het leert wel dat onze sector na het verdwijnen van het productschap een sterke BO nodig heeft die 80% voor onze sector kan regelen. Rust deze club uit met 10 à 20 professionals en een krachtig, deels onafhankelijk aansturend controlerend bestuur dat veel zaken kan regelen voor ons als melkveehouders.

Houd de zuivelsector op orde

Valt er in de toekomst nog wat te winnen in Nederland voor ons als melkveehouders? Hier ben ik van overtuigd. Goed draaiende bedrijven hebben de beschikking over goedkoop geld, ongekende infrastructuur en een drive vanuit onze cultuur om concurrerend te blijven met onze collega’s elders. Zaak is om de zuivelsector op orde te houden. Hoe lang is de bovengemiddelde Europese melkprijs houdbaar? Durven wij hierin te investeren?

Laatste reacties

 • Maar niet te veel renteloos geld in deze verloren sector pompen zou ik zeggen. Zorg dat je uit kunt stappen de komende de jaren. Deze mensen hebben in het verleden wel bewezen dat ze het ook niet weten. De agrarische sector gaat hier gewoon verdwijnen. Jammer maar waar de feiten spreken voor zich.

 • deB.


  Eens, al zulks mooie praatjes ten spijt. Sector gaat met dit verdienmodel verdwijnen.

  Beschikking over goedkoop geld?? Je moet ze eerst verdienen in deze sector, ipv hoe nu de bedrijven erbij zitten.

 • Attie

  Wel een leuke beloning voor LTO, na het wedstrijdje fosfaat graaien uit de fosfaatpot..!!
  Heb trouwens zelf ook een bedankje gedaan na afloop..

 • draaier

  Het fosfaatreductieplan is het grootste gedrocht dat in de Nederlandse melkveehouderij ooit tot uitvoer is gebracht, met de intentie tot het misbruiken van mandaten aan toe door de zuivelcooperatie. Je moet het maar geniaal durven noemen.

  De reductie van de veestapel komt trouwens toch gewoon aan de orde, alleen een paar jaar later en gepaard met een hoop verdeeldheid in de sector. Eind dit jaar weer discussie over derogatie, waarschijnlijk vooraf gegaan door één of ander rapport dat de fraude nog steeds niet beteugeld is.

 • farmerbn

  Nederland wil voor de boeren geen sterke lobby in Brussel. De boeren en het vee moeten weg, de grond naar de natuur en de rechten naar de industrie , infra en woningbouw. Misschien moet LTO niet tegenwerken maar gewoon de huid zo duur mogelijk verkopen.

 • Cvdo

  Het renteloos geld pompen in de sector is enkel een verdienmodel van/voor de kredietverstrekker, de onderpandige gronden worden weggezet in geclusterde 'agrarisch onroerend goed' beleggingen aan derden.....

 • Uniekaas

  Henk respect voor jou inzet. Ik moet alleen concluderen dat de melkveehouderij een tafel was met vier poten en daar heeft de overheid ons er één vanaf gepakt. De bank kijkt toe wat er gebeurt, LTO praat over oplossingen maar de boer verspild zijn krachten om de tafel overeind te houden. Wie o wie staat nu is op en zegt zo kan het niet langer!!

 • deB.

  Volgens deze lto'er kan het allemaal prima! Mooi weer praters hebben we totaal niets aan! Zie de gevolgen van stoppers.. en verzekerd totaal niet uit weelde!
  Walgelijk dat lto er zo in staat

 • Klopt deB. lto moet je niet veel van verwachten.
  Zelfs de eigen achterban vindt dat we nog iets beter ons best moeten doen zodat we nog iets meer uitgeknepen kunnen worden.
  Alle account en advies bureaus juichen de huidige gang van zaken ook van harte toe want die kunnen er goed aan verdienen .

 • deB.

  Hopelijk gaat bij een ieder eens dat lampje branden!
  Ik zie op sommige erven meer wijsneuzen busjes en auto's, dan dat er gewerkt( kan )worden.
  Ja, door de loonwerker....staan ze zelf met hun adviseur te kijken hoe goed het wel niet gaat.

 • koestal

  Er wordt dik geld verdient aan de boeren door die adviseurs en bestuursleden. Het gaat veel te gemakkelijk. Dus bedanken.

 • koestal

  Het is trekken aan een dood paard,om de positie van de boeren te verbeteren.

 • deB.


  Zijn we zelf compleet debet aan!!

 • Gewoon allemaal nergens meer aan meewerken. Doe het voor de eer en eigenwaarde.
  Verkoop je ziel niet aan de duivel ze zijn hier toch op een koude sanering uit.

 • deB.

  Proberen we al zoveel als mogelijk....Zou iedereen is moeten doen.
  Alleen zijn er nog best een aantal die van een pot wijze praat, en kijken houden, zoveel mogelijk adviseurs om zich heen.

 • overmars1

  laat gewoon derogatie vervallen, geeft duidelijkheid, uiteindelijk gaat dit toch gebeuren!

 • 306lsa

  misschien moeten mensen andere mensen een keertje behandelen zoals ze zelf ook behandeld willen worden ?
  als nl een soort klas is met allemaal kinderen dan hoeft niet het ene kind overal de schuld van te krijgen (volgens mij heet dat pesten) en ook nog overal beschuldigingen van ..............................een hele hoop
  je kunt als je wilt iedereen wel zwart maken of heb ik dat verkeerd?
  de vraag is hoe ga je er mee om ? stel je zou constant een andere beroepsgroep beschuldigen en de schuld ergens van geven zoals milieu enz.
  en dan als klap op de vuur peil waar geen regels zijn de producten importeren
  hoe valt het nog uit te leggen ???

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.