Vlak na de geboorte kan via genetisch onderzoek de levensproductie voorspeld worden. Met nieuwe technieken kan dit nauwkeuriger. – Foto: Lex Salverda RundveeNieuws

Levensproductie beter te voorspellen met AI

Met computermodellen is de nauwkeurigheid van de voorspelde levensproductie te verbeteren van 21,7 naar 47%.

Onderzoekers van de Universiteit Gent kunnen met behulp van machine learning de levensproductie van Nederlandse melkkoeien nauwkeuriger voorspellen. Dit blijkt uit een recent onderzoek.

De onderzoekers gebruikten verschillende technieken om data over genetica, omgeving en management te analyseren. Hierdoor konden ze kort na de geboorte van het kalf al 47% van de variatie in levensproductie verklaren. De huidige methode van lineaire regressie op fokwaarden, aangevuld met de gemiddelde productie op het bedrijf, verklaart slechts 21,7% van de spreiding in levensproductie. Door meer bedrijfsspecifieke gegevens toe te voegen, wordt de productievoorspelling nog nauwkeuriger.

Extra selectie levert 3.369 kilo hogere levensproductie op

Nauwkeurigere productievoorspellingen bieden veehouders de mogelijkheid om de selectie van fokkalveren en vaarzen te verbeteren. Dit levert financieel voordeel op en uiteindelijk een hogere levensproductie van de vaarskalveren. Op basis van de al bestaande levensduurbenchmark was een selectie-effect te bereiken van 27%. Het beste machine learningmodel kwam tot 58%.

Door extra selectie bij een overschot van 20% jongvee boven de daadwerkelijke jaarlijkse vervanging, stijgt de nationale gemiddelde potentiële levensduur. Dit zou een stijging van 3.369 kilo ofwel 9,4% opleveren ten opzichte van de huidige nationale levensduurproductie van 35.886 kilo meetmelk.

Beheer
WP Admin