Vleeskuikens in het Friese Sexbierum. – Foto: Mark Pasveer PluimveeNieuws

BroilerNet: verduurzaming in de vleeskuikenhouderij

BroilerNet draagt praktijkoplossingen aan die vleeskuikenhouders kunnen helpen om hun bedrijf te verduurzamen. De eerste ronde van dit Europese netwerkproject is vrijwel afgerond. Reden om de interessante uitkomsten te delen.

BroilerNet is een door de Europese Unie (EU) ondersteund netwerkproject waar dertien landen aan deelnemen: Nederland, VK, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Slovenië, Portugal, Ierland, Polen, Finland en Griekenland. In elk land zijn minstens twee bijeenkomsten gehouden van het landelijke Broiler Innovation Network (BIN). Allereerst hebben alle netwerken de uitdagingen geïdentificeerd die nu spelen in de vleeskuikensector op de thema’s diergezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid.

Vervolgens zijn alle uitdagingen van alle landen (totaal ruim 150) verzameld en geteld. Per thema zijn de drie belangrijkste uitdagingen geselecteerd op Europees niveau. Elke BIN kreeg opdracht om voor deze drie uitdagingen good practices (goede praktijkvoorbeelden) te vinden die bij voorkeur al in de praktijk worden toegepast én die een (gedeeltelijke) oplossing kunnen bieden voor een van de huidige uitdagingen. Uit de ingebrachte oplossingen bleek dat Nederland qua innovaties bij de koplopers van de EU hoort; sommige good practices die andere landen aandroegen blijken al algemeen toegepast te worden in Nederland.

Alle good practices die de BIN’s in de dertien landen hebben bedacht (140 in totaal) zijn vervolgens gegroepeerd per thema en per uitdaging, en geclusterd als ze vergelijkbaar waren. Een internationaal team van tien tot vijftien experts uit verschillende landen, waaronder vleeskuikenhouders en mensen uit de periferie (dierenartsen, voerfabrikanten, integraties) en onderzoekers, hebben zich gebogen over de oplossingen en punten toegekend om tot een top 5 te komen. Hierbij werd de meest veelbelovende oplossing gekozen. De experts hielden in hun beoordeling rekening met technische toepasbaarheid, impact op het thema en de kans op succes (toepasbaarheid).

Top 5-good practices

In de tabellen in het kader staan de top 5-good practices voor elk van de drie thema’s met een korte toelichting voor de drie geselecteerde uitdagingen binnen het thema. Deze top 5 omvat soms overlappende oplossingen. De good practices die als ‘kampioen’ zijn gekozen zijn cursief weergegeven; de Nederlandse bijdragen zijn vetgedrukt.

Van de geselecteerde top 5-uitdagingen is op dit moment een kosten-batenanalyse gemaakt. Daarnaast worden factsheets opgesteld met gedetailleerdere informatie over alle top 5-good practices en animatiefilmpjes gemaakt ter illustratie van de ‘kampioenen’. Van enkele good practices komt er een korte bedrijfsvideo van de pluimveehouder die de good practice heeft toegepast. Deze informatie komt de komende maanden beschikbaar in de Broiler Knowledge Hub.

De Nederlandse BIN had op de thema’s soms andere uitdagingen geïdentificeerd. Deels komt dat doordat de sector per lidstaat verschillend is ingericht. Dit is het meest duidelijk te zien bij dierenwelzijn, waar Nederland relatief veel traag groeiende vleeskuikens telt en andere uitdagingen heeft dan de meeste andere landen (met een groter aandeel reguliere vleeskuikens). De verschillen tussen de deelnemende landen bieden tegelijk kansen om van elkaar te leren en toe te werken naar een toekomstbestendige vleeskuikenhouderij in Europa.

Dit voorjaar begint een tweede ronde, waarin suggesties en opmerkingen uit de vorige ronde worden meegenomen om te verbeteren en om meer good practices te ontwikkelen voor uitdagingen die nog niet zijn aangepakt.

In overleg kan een gemotiveerde vleeskuikenhoud(st)er alsnog deelnemen. Meer informatie via Teus Kreuger: teus.kreuger@gmail.com.

Medeauteurs: Jamie Kater en Ingrid de Jong, onderzoekers Wageningen Livestock Research.