Boerenblog

35 reacties

‘32 cent’

32 cent, dat is de melkprijs die het gemiddelde conventionele EDF-melkveebedrijf nodig heeft om break-even te zijn. Al het melkgeld boven deze prijs kun je een boot van kopen, meer grond van kopen of op de bank zetten.

Binnen de EDF krijgt Nederland de laatste jaren speciale aandacht, ook afgelopen week waren wij op het jaarlijkse congres in Denemarken weer aan de beurt. Het is voor velen een raadsel hoe de Nederlandse melkveebedrijven willen gaan overleven in het Europese speelveld. Wat is er aan de hand: de break-even melkprijs voor de Nederlandse bedrijven ligt rond de 38 eurocent. Nu is het al jaren een wetmatigheid dat de melkprijs en de Europese break-even melkprijs elkaar volgen.

Denemarken heeft een sterke consolidatie doorgemaakt

Toekomstbestendige bedrijven

In Denemarken heb ik grote professioneel geleide bedrijven mogen bekijken die voor een break-even melkprijs van 30 cent grote plassen melk kunnen leveren. De bedrijven kon je omschrijven als: verdunnen van kosten door schaalgroei, strak gemanaged, opgeruimd, hoog dierwelzijn en scherpe kostprijs. Denemarken heeft een sterke consolidatie doorgemaakt, het kaf is daar de laatste 20 jaar duidelijk van het koren gescheiden. Wat overblijft zijn toekomstbestendige bedrijven die de productie jaarlijks opvoeren. Conclusie: de Europese melkprijs gaat zeker niet stijgen de komende jaren, want de economie laat zien dat er bedrijven zijn die het voor minder kunnen.

Het Deense bedrijfssysteem wordt in Europa meer en meer toegepast. Strakke protocollen, super voermanagement, opgeruimde bedrijven en scherpe kostprijs door verdunnen. Deze bedrijven zijn de ‘Action’ van de Europese melkveebedrijven.

RFC geeft aan dat de garantieprijs te hoog is en de onderneming wordt uitgehold

Forse consolidatie

De conclusie voor Nederland is volgens mij duidelijk. Wij staan aan de vooravond van een forse consolidatie van de melkveehouderij, wij zijn de ‘Blokker’ van Europa. Onze sector heeft de laatste jaren aan het infuus gelegen van de bovengemiddelde melkprijs van Friesland Campina. Goede posities, geluk en handelsgeest in onder andere China en Nigeria brachten een plus van een 3 à 4 cent ten opzichte van onze Europese collega‘s.

Nu lijkt dat feestje voorbij. RFC geeft aan dat de garantieprijs te hoog is en de onderneming wordt uitgehold. Niks bijzonders, andere Europese zuivelaars kopiëren de succesformule van RFC en de voorsprong verwatert.

Wat blijft er over voor de Nederlandse melkveehouderij in een politiek sentiment van biodiversiteit, klimaat, extensivering et cetera? Ik denk dat de economische wetmatigheid het gaat winnen. Kostprijs verdunnen door intensiveren van de productiemethoden en schaalvergroting. Of je het nu mooi vindt of niet.

Laatste reacties

 • Alleen is het de vraag of schaalvergroting in ned leid naar kostprijsverlaging ik denk eerder naar verhoging je hoeft in denemarken geen fosfaatrechten te kopen en de grond kost de helft van hier en als ik een beetje rond kijk heeft schaalvergroting in ned alleen geleid tot hogere schuldenlast en niet tot meer verdienen

 • Allewies

  Over een tijdje zijn de fosfaatrechten geen bal meer waard. Grondprijs zal niet veel veranderen denk ik

 • farmerbn

  Wordt er nog wel hard en veel gewerkt in Nederland? 100 melkkoeien voor vader en zoon die gemolken worden door twee robotten en een klein stukje grond die geheel bewerkt wordt door de loonwerker? Inseminator, veearts en klauwbekapper etc komen maandelijks met een factuur naast het krachtvoer en de rest.

 • Bennie Stevelink

  @11:32, schaalvergroting leidt tot kostprijsstijging wanneer deze gepaard gaat met toename van de veedichtheid in de regio. Dat zagen we vlak voor en tijdens de afschaffing van het melkquotum. Het leidt tot hogere milieukosten (luchtwasser), mestafvoer op grote afstand en voeraankoop op grote afstand.

  Schaalvergroting leidt tot kostprijsdaling wanneer er veel meer stoppers zijn dan de blijvers uitbreiden. Dan zijn de fosfaatrechten zo goed als gratis, grond is voor weinig te huur of te koop, jongveeopfok, voer en mestafvoer kost weinig.
  Deze situatie doet zich voor bij langdurige en ernstige crisis in de melkveehouderij. Ik acht het aannemelijk dat deze situatie gaat komen.

 • Attie

  Mooi man dat lage kosten boeren.., totdat iedereen het kan, wat zullen we dan eens gaan doen..??

 • Als je 45 roodjes per koe moet betalen om te mogen melken voor 32 ct per ltr gaat het vliegwiel vanzelf een keer de verkeerde kant op draaien .

 • Koen Franken

  Vele hebben ook te lux geïnvesteerd , en de kostprijs uit het oog verloren . er zit een heel groot kostprijsverschil en Boer A en Boer B .

 • farmer135

  Consolidatie is in deze context waarschijnlijk niet het juiste woord.

 • koestal

  In Denemarken hebben ze geen fosfaatwet,kunnnen dus goedkoper produceren. Het is dus geen goede vergelijking.

 • Gat

  En die in denemarken blijven ook niet boeren. Staan hier in de buurt ook stallen leeg voor 400 en 500 koeien!!!

 • We kunnen lang en breed lullen maar 32 cent dan is het in Nederland over en uit!
  Daar kan Henk ook niet voor melken weet jk!
  En 100 koeien de man daar blijft het echt wel bij

 • Dom lulverhaal trouwens.
  Moet je vooral op deze site zetten .
  Volgens hem mag de melkprijs nog wel wat lager .
  Lekker wedstrijdje doen wie voor de laagste prijs melk kan leveren.
  De retail lacht zijn gulp los.

 • Bennie Stevelink

  Weer een kwalitatief goede column van Henk Schoonvelde: zakelijk, feitelijk, analytisch en informatief. Het verruimt je blik op de melkveehouderij.

 • gjh

  wat een onnozel dom stukje Henk. Het is toch normaal dat de boer ook wat verdiend en voor 32 cent kan niemand hier boeren. Met dit stukje verhaal van je lachen de melkfabrieken nog meer als dat ze nu al doen.

 • gjh

  trouwens ga jij lekker melken voor 32 cent per liter Henk Schoonvelde met je dwaze praat. mafkees

 • deB.

  Ik gun hem, 10 jaar lang 32 cent... ook zo'n schijn mooiweer pratertje
  Echt een mafkees met 4 van die rode dingen en vreemde arbeid enz enz... gun hem nog wel 30 cent ook

 • Johnny Hogenkamp

  Heldere column waar iedereen zijn voordeel mee kan doen. Opbrengstprijs volgt altijd de laagste kostprijs. Alleen schaarste kan tijdelijk nog een piek opleveren maar dat duurt nooit lang.

 • Altforst

  Denemarken heeft ' de Grote schoonmaak' al achter de rug ..een voorbeeld zoals het niet moet!!

 • RIEN65

  De grote schoonmaak in Denemarken betekende het faillissement van veel familiebedrijven. Moet je eigen daar aan spiegelen?

 • koestal

  Waarom kan niemand boeren voor 32 cent, ik ken ook mensen met 2-3 miljoen financiëring op 150 koeien, iedereen snapt toch dat dat niet goed gaat komen, zelfs schaalvergroting gaat daar niet bij helpen, scheelt dat de rente al jaren laag is, die zou maar eens richting de 10 gaan zoals jaren '80 !

 • Attie

  Wel jammer dat het 'feestje' voorbij lijkt te zijn..

 • Vhouder

  in denemarken geen fosfaatrechten scheelt nogal wat

 • dieks

  Met zo’n sectorvertegenwoordiger ben je als melkveehouder mooi klaar mee

 • veldzicht

  Volgens de Linkse partijen moeten de boeren nog aan een ellenlange lijst zoals dierenwelzijn,milieu,biodiversiteit,klimaatneutraal en nog een hele hoop van die onzin, de consument moet een eerlijke prijs aan de boer betalen zeggen ze er nog even geruststellend bij.Ik geloofde daar er al geen barst van maar na het lezen van
  de kollum Henk Schoonvelde moeten die linkse rakkers toch ook wel inzien dat ze onzin lopen uit te kramen.

 • Rub

  ik ben het deels wel met Henk eens, als ik zie dat de gemiddelde kostprijs in de vergelijkingsgroep op 36.73 zitten en de 25 procent beste op 35.69 KMO dan is dat om te janken. tuurlijk in goede jaren wordt er meer aan onderhouden ed. uitgegeven om de belasting enigszins te drukken dus in een slecht jaar kan je deze kostprijs een keer een cent of 2 laten zakken.

  schaalvergroting is hier in Nederland een ander verhaal. Die gaat volgens mij niet doorzetten, althans niet zonder kostprijs verhoging. Reken even met 10d. euro per koe fosfaat plus alle extra mest afzet en voeraankoop dan lukt dat niet. En al helemaal niet met wat allemaal nog komen gaat aan extra regels co2, stikstof en ammoniak.

  Zorgen dan je zo snel mogelijk uit je eigen liquiditeit je kostprijs verlaagd. Je hebt alleen invloed op je kostprijs en niet op de melkprijs die gaat sowieso zakken.

 • De ontwikkelingen in denemarken worden in deze colum als positief gelabeld op voorhand van het stukje schrijven..

  Alsof dat de gulden weg is,..

 • 344412

  Ongemakkelijke waarheid. Melkprijs wordt niet door RFC of LTO bepaald, maar in de markt. Wél zullen alle linkse hobby’s toeslag op de EU-marktprijs moeten opleveren. Verder zal schaalvergroting gewoon doorgaan: 100 koeien minimaal voor één man, 200 voor de meermansbedrijven. Jammer misschien, maar realiteit.

 • Henk moet nog een hoop leren!!
  De retail lacht zich dood om zo over de markt te praten.
  Als de auto en of trekker dealers ook zo zouden kletsen over hun markt wordt je door je meerdere ontslagen.
  Maar ach de lto schuift en de flecies houden henk met zijn onroerend goed in Oostenrijk op de been.

 • Bennie Stevelink

  @13:13, jij denkt dus dat de melkprijs niet wordt bepaald door wereldwijde vraag en aanbod maar door datgene wat op de nieuwsfora wordt geschreven?

 • farmer135

  Nou Bennie de melkprijs wordt ook vooral bepaald door de toegevoegde waarde die een zuivelonderneming eraan geeft . Voor een wereldmarktprijs leveren is niet aan te raden

 • farmerbn

  Zuivelbedrijven kennen precies de boerenkostprijs maar boeren kennen niet de kostprijs van een zuivelfabreik. Zelfs niet als het hun eigen zuivelcooperatie is. Vraag eens wat de kostprijs is en hoe die is opgebouwd. Als het (vracht)wagenpark nieuwer is dan de gemiddeld aanwezige trekker en auto van de eigenaar/boer , is er echt iets mis en leeft de cooperatie op een te hoge voet. Als een zuivelbedrijf een omzet maakt van 1.10 euro per liter en de boer krijgt daar 35 cent van dan moet het management niet die 35 cent verlagen maar die andere 75 cent kosten.

 • deB.

  Zo dom en naïef zijn boeren, zijn alleen druk met zichzelf en de buurman.
  Dat andere, met de helft minder werkuren, weken vakantie en een dikke auto van de zaak, er met de winst vandoor gaan, geeft een domme boer nog niets om. Ze blijven toch leveren och och

 • Attie

  Markt deB. heb je geen invloed op, de boer is alleen de koning van het verschil, en dat mag je zelf bepalen of je het nog leuk vindt..

 • deB.

  Resultaat zie je wel toch.....kijk op de diverse makelaar sites, en trek je conclusie maar. Het houdt gewoon op

  Alle boeren vinden het in eerste instantie leuk, dat is het niet
  Het wordt financieel bij vele onmogelijk gemaakt!!
  Kun je wel komen met markt, maar je wordt willens en wetens leeggetrokken man. Zo naief, dat de echte ondernemers uit sectoren die wel geld verdienen, hartelijk om ons lachen

 • Attie

  En dan die 'blauwe' ook al zo'n opvreter..🤔

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.