Boerenblog

4 reacties

‘Toneelspel met prima souffleurs’

Ik hou van duidelijke taal.

Eindelijk was het dan zover. Na de hele winter een keer in de week oefenen, de toneeluitvoering. En niet zomaar eentje, mijn vrouw maakte haar debuut. Voor de jongste van ons gezin was het nog iets te moeilijk. Tot grote hilariteit van de mensen bij ons aan tafel ging hij zijn moeder af en toe helpen in het stuk door opmerkingen te maken en haar aan te moedigen. Hij ging helemaal op in de rol van zijn moeder op toneel.

Het leek wat dat betreft wel een vergadering van FrieslandCampina. Het bestuur doet zijn dingen op het toneel en boeren proberen vanuit de zaal hun mening te geven. Zo ook dit jaar op de jaarvergadering in het Thialf-ijsstadion. De laatste plaatsen waren op de tweede rij, precies achter de directieleden. Midden op de schaatsbaan, dus dat betekende de jas aan houden. Als de temperatuur daar gelijk staat aan de relatie tussen de leden en de directie dan is die wel aardig bekoeld.

Meer presteren om toppositie te bemachtigen

Om de verliesgevende koers te wijzigen, moest ingegrepen worden. De nieuwe CEO, Hein Schumacher, was begin 2018 begonnen het huis op orde te brengen en leek eind 2018 al de eerste vruchten te kunnen oogsten. Van alle verliesgevende activiteiten neemt hij afscheid. Liever een keer pijn dan een zeurende wond. Volgens mij ziet hij dat net als wij bij een koe die te weinig presteert: snel de klep naar beneden en op transport. Betere resultaten liggen in het verschiet. Hij bouwt liever een grote moderne fabriek en neemt afscheid van de verouderde kleine.

Om het tegenvallende resultaat toch nog iets op te vrolijken, was er een heuse entertainer gevraagd. Erben Wennemars kwam met een goed verhaal, leuk verteld, hoe je in de sport aan de top komt. Trainen, trainen en nog eens trainen. Je moet willen om meer te presteren, om aan de top te komen. Zeg nou niet tegen een zaal vol melkveehouders dat ze meer moeten presteren. De meesten vatten dat dan toch op als meer melk leveren. Gelukkig was de directie ook aanwezig, meer presteren betekent dus ook meer prestatietoeslag voor de leden.

Verwerkte liters en omzet geven samen een goed indexcijfer

Een aantal leden zag de nieuwe plannen niet zitten en is overgegaan naar een andere afnemer. De vaste kosten blijven gelijk, het aantal te verwerken liters is kleiner geworden. Om dat niet te laten opvallen, is dit jaar het aantal verwerkte liters weggelaten in het jaarverslag. En dit zijn nou net een van de belangrijkste cijfers!

Deel de omzet van je afnemer door het aantal verwerkte kilogrammen melk en je krijgt een heel mooi indexgetal. Dit geldt ook voor aardappelen, bieten en alle andere agrarische producten. Heel eenvoudig en toch ook weer heel duidelijk. Daar heb je geen dik jaarverslag voor nodig.

Ook om verschillende fabrieken met elkaar te vergelijken is dit een heel mooie index. Het perspectief voor FrieslandCampina met de ingezette koers, en de gehele zuivel, ziet er goed uit. Maar ik hou van duidelijke taal en niet van een toneelspel.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Omzet per liter zegt niets. Marge per liter, dáár gaat het om.
  Dat geldt voor FrieslandCampina en geldt ook voor de boer.

 • JC Vogelaar

  Bennie omzet per kg zegt natuurlijk wel iets. Bij een omzet van van 1,10 per kg melk heb je meer mogelijkheden op een marge van 4 ct dan bij een omzet van 50 ct.
  Uiteindelijk draait het om het totaal resultaat per kg en consistentie van dat resultaat. Dat verstoppen in de jaarcijfers is niet bepaald vertrouwenswekkend

 • Bennie Stevelink

  Omzet per liter zegt iets over de toegevoegde waarde die per liter gerealiseerd wordt. Wil die toegevoegde waarde ook rendabel zijn dan moet die wel met verantwoorde kosten gerealiseerd worden.
  Een probleem ontstaat als een coöperatie een kostenstructuur heeft die is ingesteld op een groot deel toegevoegde waarde producten en dan plotseling een flink deel van zijn toegevoegde waarde omzet ziet verdwijnen. Dan heeft men voor de overblijvende, lagere waarde producten, een te hoog kostenniveau. In hoeverre dit zich heeft voorgedaan bij RFC kan ik van hieruit niet beoordelen. Ik heb alleen wat gehoord over grote verliezen in Duitsland.

 • koestal

  Friesland -Campina wil het aantal werknemers opvoeren naar 30.000 ,nu ongeveer nog 20.000.. Dit brengt weer hogere kosten met zich mee,hoe willen ze dit weer opvangen om toch nog winst te maken ?

Of registreer je om te kunnen reageren.