Expertblog

59 reacties

'Help de melkveehouders uit de moeilijkheden'

Boerengezinnen werken hard en zijn van goede wil, maar het fosfaatrechtenstelsel is onverbiddelijk.

Aan mijn keukentafel zat vorige week opnieuw een boerin die zei dat ze zelfdoding had overwogen. Het drama in de melkveehouderij is zó triest en ingrijpend. Generaties boerengezinnen werken hard en zijn van goede wil. Ze voldoen aan alle vergunningen en regels, maar toch moeten er nog meer koeien weg. De fosfaatrechten zijn onverbiddelijk. Ook wie pech had met de peildatum, krijgt geen genade.

En zo krimpt de melkveehouderij, een economische motor die Nederland mee groot heeft gemaakt. Een sector die wereldwijd juist voorop loopt in productie en innovatie.

Het theoretische mestoverschot komt alleen in Nederland voor en niet in andere EU-landen

Vraagtekens bij milieuberekeningen overheid

De overheid zegt zo het milieu te willen verbeteren. Maar zijn de modellen hiervoor wel helemaal correct? In Brussel had ik vorige week een bijeenkomst georganiseerd met experts uit de praktijk. Onder anderen onderzoeksjournalist Geesje Rotgers van V-Focus zet vraagtekens bij de berekeningen.

Zij toonde een kaartje dat het fosfaatoverschot in het oppervlaktewater te vinden is in de Randstad en Zeeland. Ik hoef u niet te vertellen dat de meeste veehouders juist buiten de Randstad wonen. “Fosfaatrechten doen niets voor het milieu”, concludeerde Rotgers.

Zelf ontdekte ik met medewerkers al dat de Nederlandse overheid de mest als schadelijker beschouwd dan andere landen. Daarom komt het theoretische mestoverschot alleen in Nederland voor en niet in andere EU-landen.

Hanteer eerlijke milieucijfers, met goede metingen

Ik vind dat de overheid de eerlijke cijfers moet hanteren, met goede metingen. Meten is weten! Alleen zo is een echte oplossing mogelijk. Bijvoorbeeld uitkopen van melkveehouders die willen stoppen, net zoals 20 jaar geleden in de varkenssector? Kunnen we niet naar een transitiemodel, met meer tijd?

De media en politiek blijven akelig stil over de moeilijkheden in de melkveehouderij, vind ik. Waar blijven de documentaires en spoeddebatten? Toen ik nog Tweede-Kamerlid was moest ik naar een spoeddebat over een mus die was doodgeschoten tijdens een evenement met dominostenen. Eén mus! Nu gaat het over honderdduizenden koeien.

Boeren hebben recht op krachtige belangenbehartigers

De sector moet ook naar zichzelf kijken. Hoe kan het dat de Nederlandse landbouw in het verdomhoekje zit - terwijl Schiphol en snelwegen alsmaar zijn uitgebreid? Vliegtuigen en auto’s vervuilen het milieu ook, dus waarom dit verschil?

Krachten bundelen

Ik begrijp best dat lobby-organisaties het zelf ook niet makkelijk hebben. Iedereen doet zijn best, maar duidelijk is dat lobbyisten van luchtvaart en autoverkeer meer succes hebben.

Onze boeren hebben recht op krachtige belangenbehartigers. Daarom moeten we met elkaar de krachten bundelen: landbouworganisaties, experts als Geesje Rotgers, Jan Cees Vogelaar, maar ook werkgroep Ham en de politiek.

Hopelijk keert dan het tij. En kan Nederland weer trots zijn op de economische 'witte motor' van de melkveehouderij. Zo krijgen we geen krimpgebieden en krimpsectoren, maar een leefbaar platteland met een gezond boerenstand. Daar heeft iedereen belang bij.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  helemaal mee eens onbegrijpelijk dat wij zo weinig van onze belangenbehartigers horen, ook onvoorstelbaar dat boeren niet in opstand komen, onvoorstelbaar dat iedereen het gewoon pikt dat er met allerlei cijfers word gegoocheld, het is echt een ieder voor zich geworden we zijn een stel egoisten geworden het gaat niet meer om waarheid het gaat om ons eigen belang.

 • tinusje

  misschien kan annie haar eigen cda ook eens inlichten? oa geurts en von martels hoor ik hier niet over...erg vreemd

 • melkveehouder .

  Inderdaad, mooie praat voor de Provinciale verkiezingen. Het CDA zelf is de grootste veroorzaker van deze ellende. Als de CDA afvaardiging van de Eerste Kamer tegen had gestemd hadden we het fosfaatrechtenstelsel niet gehad. Wel ben ik het met Annie eens met de opmerking dat we de krachten moeten bundelen en Geesje en Jan Cees een hoofdrol verdienen.

 • Henk.visscher

  Ja dat is wel een groot probleem van de zijlijn iets zeggen is makkelijk, maar overtuig eerst je eigen partij, want die beslist mee over het beleid, zolang het bij allemaal beloften blijft zal ik niet op een regeringspartij gaan stemmen, maar juist op een partij die dit zooitje het hards bestrijdt. Want ik ben al dat gedraai en gelieg en afgeschuif naar europa meer dan spuugzat.

 • melkveehouder .

  Inderdaad, mooie praat voor de Provinciale verkiezingen. Het CDA zelf is de grootste veroorzaker van deze ellende. Als de CDA afvaardiging van de Eerste Kamer tegen had gestemd hadden we het fosfaatrechtenstelsel niet gehad. Wel ben ik het met Annie eens met de opmerking dat we de krachten moeten bundelen en Geesje en Jan Cees een hoofdrol verdienen.

 • piethermus1

  De weeffout is al gemaakt toen Annie zelf in de Kamer zat. Daar ligt de bron. Die ligt echt ongeveer 2 a 3 decennia terug. Waar was de wijsheid toen bij haar en haar collega's en ook de verantwoordelijken van de boerenbelangenbehartigers toen? Annie maakt er nu een mooie saus van in mijn ogen en denkt dat we vergeten zijn. Het heeft iets weg van straatje schoonvegen. Nu schrijft ze een stukje om zich populair te maken en om stemmen te ronselen. Maar echt oplossen kan ze het niet. Ze biedt daarmee valse hoop eigenlijk over der ruggen van hen die het al moeilijk hebben. Dat vind ik pas erg. Dat vind ik pas vals. Vorige keer stemde ik op haar als akkerbouwer uit irritatie over alle anderen. Nu stem ik dus niet op haar. Je moet maar durven. Zelfkritiek is altijd nodig. Dat mis ik bij veel te veel mensen. Ook bij Annie. (Waarschijnlijk stem ik weer CDA. Maar dat is dan ondanks Annie, niet dankzij.) Sorry.

 • melkveehouder .

  @piethermus1. Je slaat de spijker op zijn kop. Jammer genoeg kiest het CDA vaak voor de wijkers in plaats van de blijvers in de sector. Dat kan ik van de SGP en ook de aanstormende FVD niet zeggen. Die kiezen niet voor de ‘ sofa boeren’ maar voor de toekomstige ondernemers in Nederland. Een punt van aandacht bij de stemoverweging.

 • Bennie Stevelink

  FvD kiest voor de toekomstige ondernemer? FvD wil uit de EU. Welke afzetzekerheid hebben we dan nog voor 70% van onze zuivel?

 • piethermus1

  De FvD zijn politieke charlatans en politieke Rattenvangers van Hamelen, beloven politieke borreltjes en spiegeltjes en kraaltjes aan de goedgelovige angstigen.

 • van der berg

  piethermus1 net als de rest dus. kijk de laatste jaren sinds dijksma aan het bewind is geweest maar eens welke politieke partij er wel voor de boeren was en iets positiefs heeft gedaan. geen 1 ,ze hebben allemaal ja en amen geknikt en de resultaten zijn zichtbaar

 • landboer

  Die proberen Bleeker binnen te halen ,en daarmee bijna alle boerenstemmen.

 • Gerrit Lammertink

  Alle goede bedoelingen te spijt zijn de keukentafelconversaties misselijk makend!
  Die gebruik je niet voor eigen politiek gewin Annie!!!!!

 • Gat

  Bennie boycot rusland hadden we dan in ieder geval niet gehad. Heeft ons agrarisch nl ook veel gekost. Die onderste steen is ie al boven gekomen? Weet jij met 100% zeker wie dader was?
  Ze kunnen je overal traceren met je mobiel en afluisteren, mar een raket niet. Is ook.

 • Henk.visscher

  Wat Annie nu doet heb ik geen problemen mee, je kunt in het verleden een verkeerde keuze maken en er later achter komen dat het niet goed uitpakt, waar ik wel problemen met heb, dat ze dit soort dingen zegt en haar eigen partij niet mee krijgt, dus mocht het voor de verkiezingen niet opgelost zijn(het terugdraaien met rekenen met de oude norm)dan stem ik zeker niet op het CDA en vele anderen met mij.Dus Annie geen mooie woorden meer maar daden je hebt nog een dikke maand.

 • husky

  Gek dat dit alleen geroepen word bij de melkveehouderij, waar was men toen het slecht ging bij het vleesvee, varkens of kippen?

 • Sjaak

  Wat ontzettend goedkoop...Annie!!

 • Henk.visscher

  Hebben jullie liever dat er niets meer over dit onderwerp word gezegd dan?, laat het haar proberen, en als het niet voor de verkiezingen lukt gewoon niet op het CDA stemmen, dan krijgen ze vroeg of laat wel door dat ze geen patij van woorden moeten zijn maar van daden

 • farmerbn

  ok, spreken we dan af als Annie het voor elkaar krijgt dan stemmen we voor Annie , en als het haar niet lukt dan stemmen we niet op het cda?

 • j.verstraten1

  Dat kun jij toch gewoon in Brussel regelen Annie dat luchtvaart het klimaatbootje in stapt? En natuurlijk doen fosfaatrechten niets voor het milieu, zij zorgen er alleen voor dat het plafond niet word overschreden (en het mestoverschot in Nederland niet groter word.) En toen dat is vastgesteld zat jij in de 2e kamer. En ja het fosfaat vind je in het westen van het land in het oppervlaktewater. En nitraat in het zuiden en oosten van het land in het grondwater. Samenwerken tussen organisaties zou enorm kunnen helpen. Maar dan eerst maar eens ophouden met dat geroeptoeter.

 • Henk.visscher

  Ja farmerbn, afgesproken, ken er uit mijn omgeving al een stuk of 30(boeren en mensen die in de sector werkzaam zijn) die er zo overdenken, Annie is gewarschudw nu moet ze het ook gaan waarmaken, anders heeft het een averechts effect.

 • Gradje 1966

  Een waardeloze preek ze kan beter in de kerk preken dan heb je kans dat er nog iemand iets van geloofd Boeren zijn mensen die verstand hebben en die geloven niet in onzin verhalen Ze hadden beter de belangen van de boeren moeten behartigen bij het C.D.A. de ministerspost voor landbouw had het C.D.A. op moeten eisen en hun verantwoording moeten nemen en nu niet staan te blaten als een geit zonder verstand

 • koestal

  Vertel dat in Brussel.

 • Alco

  Nou Verstraten. Ik vindt dat dat roeptoeteren meer reuring geeft dan wat het LTO doet. O ja. Die doen veel achter de schermen.

 • G. Peltjes

  Precies Alco. Een lto bestuurder die een CDA politicus de maat neemt. Moet niet gekker worden. Dat Annie weinig klaar krijgt heeft meer te maken met tegenwerking dan dat ze haar best niet zou doen voor de boeren. Stank voor dank.

 • Alco

  Goed gezegd @Peltjes.
  Trouwens: Ik vraag mij wel af wie er bij jullie achter de toetsen zit.
  Als het als meisjesnaam Mooi heeft, dan heeft mijn familie herinnering nog veel te vertellen. Maar dat schrijven we hier niet.

 • kempenboer

  Kolencentrales moeten wel worden uitgekocht voor de co2 doelstelling te halen die de rechter opgegde. Dan moeten wij ook gecompenseerd worden voor de fosfaat

 • Gerrit Lammertink

  Annie draait arme boerinnen/boeren een rad voor de ogen en maakt misbruik van hun wanhoop alleen voor eigen gewin!
  Erg goedkoop en alleen om zelf maar niet aan die keukentafel hoeven te zitten! BAH!!!

 • Alco

  @9:02
  Ja niets zeggen scoort beter.
  Maar die weg slaan bijna alle partijen in.
  Naar de mond praten heet dat.
  Ben toch wel blij dat Annie een punt durft te maken.

 • G. Peltjes

  @Alco. Ik ben degene achter het toetsenbord. En voor de duidelijkheid, ik ben geen CU fan.
  Groeten Gerhard.

 • Henk.visscher

  Alco helemaal met jou eens, als we alle politici die iets zeggen dan gebeurt er niets meer, want LTO doet echt niets voor ons, hoe meer er word gezegd hoe meer kans dat er tenminste nog iets gebeurt, iedereen mag blij zij dat Annie wat zegt en denk je net als mij dat het niets uithaalt omdat ze te weinig druk uitoefent op haar eigen partij dan stem je gewoon op iemand anders

 • Alco

  @Peltjes. Wat ik weet over de familie komt doordat ik destijds het boek 100 Chr. Onderwijs geschreven heb en daarbij nogal geïmponeerd werd door 700 geschreven bladzijden (notulen) van jullie opa.
  Alleen maar positief.
  We zullen een zin neerschrijven uit die notulen.
  "We moeten de gisting onder de leden afwachten of het ook in vruchtbare bodem is gevallen".

 • piethermus1

  <>

 • Alco

  @Piet. Probeer zoiets op een manier te schrijven dat de lezer het ook snapt.

 • G. Peltjes

  @ Piet. Je kunt rechten wat je wil maar uiteindelijk is de burger/consument die het betaald. Hetzij via belasting of investeringen in schone energie. Volgens mij ligt of de lat te hoog of moet het te snel. Een doelstelling bepalen is makkelijk, maar het moet ook realistisch zijn.

 • melkveehouder .

  @Alco. Sorry hoor, maar Annie herinnert me aan een uitspraak van moeders: “veel beloven en weinig geven, doet de gek in vreugde leven”. Jij weet toch ook wel dat het CDA in de Eerste Kamer de beslissende stem had voor de invoering van de fosfaatrechten! Kom als CDA vlak voor de Provinciale verkiezingen dan nou niet huili huili doen, want dat is ronduit verachtelijk!

 • melkveehouder .

  @Peltjens. Betekent je opmerking ‘dat het niet gekker moet worden dat een LTO -bestuurder een CDA politicus de maat neemt’ dat het CDA en LTO bij de invoering van de fosfaatrechten onder één deken hebben gelegen? Graag je reactie hieromtrent.

 • G. Peltjes

  @melkveehouder. Mijns inziens had staatssecretaris Dijksma veel eerder in moeten grijpen. Dus voor het fosfaatplafond was bereikt. Het CDA of wie dan ook had toen geen andere keus meer. Dat het LTO hier niet voor gewaarschuwd heeft neem ik hen kwalijk. Als Dijksma bij 90 procent de boel op slot had gezet had ze nog 10 procent ruimte gehad voor de knelgevallen en had de rest niet gekort hoeven worden. Dit is mooi achteraf praten van mij maar ik ben geen bestuurder of staatsecretaris, en van die mensen mag je toch verwachten dat ze een vooruitziende blik hebben. En hoe zou jij het opgelost hebben melkveehouder?

 • melkveehouder .

  Heel simpel Peltjens. Los van het feit dat organische mest ten onrechte als afvalproduct wordt neergezet zou ik dit anders hebben aangepakt. Verantwoorde mestafzet zou mijn sleutelwoord zijngeweest. Hetzij via gewasbehoefte, hetzij via mestverwerking ic met mestexport. En in de kringloopgedachte afbouw /afschaffing van kunstmest en vervanging door organische mest.

  Maar een verzonnen gedrocht zoals een fosfaatplafond invoeren om via een achterbakse manier de veestapel in Nederland de elimineren (met de wetenschap dat er tonnen kunstmest wordt geproduceerd om plantaardige productie te stimuleren)zou mijn rechtvaardigheidsgevoel geweld hebben aangedaan. Dit had nooit mogen gebeuren en is de bijl aan de wortel van de Nederlandse melkveehouderij!

  Met minachting kijk ik dan ook naar de mensen die dit mogelijk hebben gemaakt en hiermee familiebedrijven naar de afgrond hebben gedreven. Onder andere diegenen die zich belangenbehartiger (o.a. LTO) van de melkveehouderij durven te noemen. Maar ook politieke figuren c.q. oud-collegae met een riant salaris die in verkiezingstijd als de spreekwoordelijke vos passie preken om op het pluche te kunnen blijven zitten. Om in de reclameslogan+ van defensie te spreken: politicus, je moet het maar kunnen.........

  Overigens @Peltjens, je geeft geen antwoord op mijn vraag of LTO en het CDA onder één deken hebben gelegen bij het invoeren van de fosfaatrechten!

 • G. Peltjes

  @melkveehouder. Volgens mij heb ik jouw vraag wel beantwoord. Jouw oplossing is er een zonder fosfaat plafond. Echter het fosfaat plafond is er al vanaf 2002 en is een kei harde grens. Door dat Dijksma te laat reageerde kwam de regering voor een voldongen feit te staan en konden ze weinig anders dan met fosfaat rechten in te stemmen. En het lto stond er bij en keek er naar. En dat neem ik hen zeer kwalijk. Ik snap eingelijk niet hoe jij er bij komt dat ik suggereer dat lto en CDA onder een deken slapen.
  Nog een vraag. Wat was jou oplossing geweest als je voor het voldongen feit kwam te staan met een fosfaat plafond die was overschreden?

 • melkveehouder .

  Nee Peltjens, het fosfaatplafond was geen harde grens. Het fosfaatplafond was in het verleden (meer dan 15 jaar geleden) een door de Nederlandse overheid c.q. LTO een verzonnen iets om de derogatie te behouden. Na afschaffing van de quotering hebben enkele slinkse mensen dit argument opgeblazen om de groei van de melkveestapel te beteugelen. Noem me buiten de agrarissche sector eens één andere sector die vanwege milieueisen in haar groei wordt beperkt. De exporterende autoindustrie? Het vliegverkeer? Het scheepvaartverkeer? De alsmaar toenemende infra om het achterland te bevoorraden? Niets en niemand wordt beperkt. Wel is het zo dat er (terecht) voorwaarden worden gesteld aan het beperken van de milieugevolgen.

  En dat hadden de belangenbhartigers van de melkveehouderij ook moeten doen. Loslaten van de derogatie en over stappen op milieuvriendelijke mestverwaarding en het product exporteren als milieuvriendelijke meststof. Jan Huitema heeft hier veel goed werk voor gedaan. Maar de overheid heeft vlug de deur dicht gegooid en krimp van de melkveestapel bewerkstelligd waardoor bedrijven klem komen te zitten. En jij slikt dit als zoete koek?

  Het gevolg is wel dat de mestmarkt enigszins is verlicht wat de mestafzetkosten voor de varkenshouderij drukt. Als ex-varkensboer weet Annie dat heel goed. Misschien moet de melkveehouderij op zoek naar een nieuwe politieke belangenbehartiger omdat de melkveehouderij vlgs mij de enige agrarische sector is die aan de kringloopgedachte kan voldoen en dit botst met de belangen van de andere sectoren.

  De intensieve veehouderij haalt immers bijna geen voer van eigen land en de akkerbouw produceert zelf geen meststoffen.

 • G. Peltjes

  @ melkveehouder. Ik ben het wel met jou eens hoor alleen niet wat het fosfaat plafond betreft. Het LTO heeft daar meerdere malen voor gewaarschuwd behalve op het moment suprême.
  Maar ik heb nog geen antwoord op mijn vraag. Wat zou jij gedaan hebben? (Als politicus)

 • melkveehouder .

  @peltjens. Dat heb ik al uitvoerig beschreven dacht ik zo. Derogatie had ik laten varen en de (mest) markt zijn werk laten doen. Vervolgens in de kringloopgedachte kunstmest vervangen door kunstmestvervangers (Huitema). De plaatsingsruimte zou dan de limiet zijn geworden. In de kringloopgedachte een prachtige oplossing waar je (milieutechnisch) geen bezwaar kunt hebben.

  A propos, heb ik het dan verkeerd gelezen dat je schreef dat het niet gekker moet worden dat een LTO er een CDA er de maat neemt? Dat suggereert toch iets, of niet soms?

 • G. Peltjes

  @ melkveehouder. In ieder geval niet dat ze onder een deken slapen. Ik bedoelde hiermee dat het lto in deze meer te verwijten is dan Annie die een CDA politicus is. En wat mijn vraag betreft daar draai je om heen. Nederland heeft gekozen voor derogatie en daarmee was het fosfaat plafond een kei harde grens.
  Voor de aller laatste keer. Wat zou jij als politicus gedaan hebben als je moest stemmen voor een wetsvoorstel voor invoering van fosfaatrechten bij overschrijding van het fosfaat plafond.

 • Alco

  Dat het CDA er in meestemde was meer door een soort onkunde.
  De FC was de grote promoter voor de fosfaatrechten.
  Niet gehinderd door het LTO en zelfs door boeren in de "Laarzenactie" gesteund.
  Zij lieten zich chanteren door derogatie. Iets wat totaal gescheiden van elkaar gezien moet worden.

 • melkveehouder .

  @peltjes. Begrijp je het echt niet, of wil je eigenlijk niet lezen wat ik schrijf?? Nog duidelijker dan: ik had tégen de invoering van de fosfaatrechten gestemd waardoor de derogatie was komen te vervallen en de mestmarkt c.q. de plaatsingsruimte de beperkende factor was geweest zolang mestverwaarding niet van de grond was gekomen. In 2002 was de harde voorwaarde gesteld dat voor behoud van derogatie niet boven het fosfaatplafond geproduceerd mocht worden. Een koppeling tussen fosfaatproductie en derogatie. Niet meer en niet minder.

  Gek genoeg hebben we het fosfaatplafond tussen 2002 en 2015 twee keer overschreden zonder dat er een haan naar kraaide. Kijk de tabellen die zijn bijgevoegd bij het wetsvoorstel fosfaatrechten er maar op na als je twijfelt aan mijn opmerking. De opmerking van Alco is in dat licht bezien helemaal terecht.

 • Attie

  melkveehouder, en dan de grondgebonden grasboeren die geen mestoverschot hebben, de rekening laten betalen? Dacht het niet!

 • melkveehouder .

  @attie. Welke rekening? Reken me het voordeel van behoud van derogatie t.o.v. het fosfaatrechtenstelsel eens voor.

 • Attie

  melkvehouder, 80kg n per ha, eerst het verdienmodel op orde. Waar je het vervolgens aan uitgeeft? Inderdaad soms gebakken lucht.

 • farmerbn

  melkveehouder heeft volgens mij volledig gelijk.

 • melkveehouder .

  Dit beschouw ik niet als een serieuze opmerking attie. Hier houdt het op.

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, CDA en VVD hebben met op de achtergrond de invloed van LTO met moeite kunnen bewerkstelligen dat, in ieder geval tijdens het huidige kabinet, geen inkrimping van de veestapel plaatsvindt. Er komt wel een inkrimping van 1 miljoen varkensplaatsen maar de melkveehouderij blijft nog buitenschot. Men heeft tijdens de coalitie-onderhandelingen de kringlooplandbouw als wisselgeld gebruikt. De kringlooplandbouw is immers afkomstig van Tjeerd de Groot van D’66. Daarmee kon men instemming van D66 verkrijgen. Wel is er een wet aangenomen die de overheid het recht geeft zonder opgaaf van reden ieder moment de veestapel alsnog in te krimpen. Ook is het fosfaatplafond opgenomen in de Nederlandse wet, los van de EU of derogatie.

  Tegen die achtergrond denk jij dus dat we zonder derogatie de melkveestapel onbegrensd zouden kunnen uitbreiden?

 • G. Peltjes

  @melkveehouder. Ik ging er van uit dat fosfaat plafond wettelijk is vastgelegd. Dus daar komen we niet meer onderuit. Jij gaat er van uit dat door tegen stemmen je het plafond van tafel kunt vegen wat volgens mij niet kan. Het is immers wettelijk vast gelegd. Hier zit ons misverstand.

 • Attie

  melkveehouder, wat ik er mee aan wil geven is dat zonder derogatie ons hele bedrijf in onbalans is, mestafvoer en meer kunstmest aanvoeren. Terwijl we nu onze mest kunnen plaatsen, zou zomaar 25000euro per jaar kosten.

 • kleine boer

  Het gras heeft de derogatie nodig zonder is het niet makkelijk meerdere fatsoenlijke kwaliteit snedes te halen zeker richting herfst de norm is gewoon veeeeeel te laag

 • Attie

  Precies kleine boer, op grond waar fosfaat het toelaat, kan best wat meer mest ipv kunstmest!

 • melkveehouder .

  @Peltjens. Ik begrijp wel dat niet iedereen het tijdpad en de besluiten goed op het netvlies heeft. Dat is ook het gehaaide van politiek. Jan Huitema had het goed voor met de sector door kunstmest te laten vervangen door kunstmestvervangers. Er zou hierdoor zelfs meer plaatsing van (verwerkte) mest op boerenland hebben kunnen plaatsvinden dan met derogatie. Behoud van derogatie is korte termijn politiek geweest wat de sector financieel armlastig houdt. Jammer dat die linkse rakkers dat beter in de gaten hebben dan mijn eigen collegae.

 • Alco

  @Melkveehouder. De linkse rakkers hadden het niet in de gaten, maar wilden nog veel verder gaan met de terminatie.

 • koestal

  Annie daar kun jij aan werken in de EU met meneer Hogan.

 • koestal

  sommige,,deskundgen'' zeggen ,gewoon wat minder jongvee aanhouden

Laad alle reacties (55)

Of registreer je om te kunnen reageren.