Commentaar

11 reacties

‘FrieslandCampina verzet de bakens’

Leden van FrieslandCampina eisen openheid over de koers van de coöperatie.

De geest is uit de fles. Boeren zijn het vertrouwen in de gevestigde orde kwijt. Of het nu hún CDA of VVD is, LTO Nederland, Rabobank of hún coöperatie. Elk verkeerd woord, elke nuance wordt keihard afgestraft. De bestuurders lopen op eieren.

Vraag het LTO-voorzitter Marc Calon, die vorige week een lading kritiek kreeg na een te eerlijke ontboezeming in het N-dossier. Twitter en Facebook zijn genadeloos.

Vraag het ook de kopstukken in de zuivel. In oktober blokkeerden boze boeren de kantoren van zuivelorganisatie NZO en FrieslandCampina. De industrie had op eigen houtje een plan bedacht zonder de boeren te consulteren.

Effect trekkeracties

Regeldrift, warrige en tegenstrijdige regelgeving drijven boeren tot wanhoop. De frustratie, de woede is terecht. De trekkeracties sorteerden effect. In Den Haag en in provinciehuizen wordt nu tenminste naar hen geluisterd.

De nieuwe tijdsgeest dringt ook door in bedrijven, coöperatie FrieslandCampina voorop

De nieuwe tijdsgeest dringt ook door in bedrijven. Coöperatie FrieslandCampina voorop. Het zuivelbedrijf verzet de bakens, maar stuit op fel verzet. Er is zelfs een Facebook-groep van Bezorgde FrieslandCampina Boeren. De kritiek richt zich op de koers, de verkoop van dochterbedrijven en aanpassingen in het melkgeldreglement. In de kern draait het echter om vertrouwen.

Vertrouwen in directie is belangrijkste

Voorzitter Frans Keurentjes moet op besloten ledenraadsvergaderingen praten als Brugman om de veehouders te overtuigen dat de koers van de onderneming de juiste is. Dat is een uitdaging, want de meeste leden zijn niet bekend met de (Duitse) markt. En China is ver weg. Eigenlijk gaat het daar ook helemaal niet om. Het gaat om vertrouwen. Vertrouwen in een directie die de juiste dingen doet, en hier ook open in is.

Verhitte discussies

Niet alle mensen op het hoofdkantoor in Amersfoort spreken de boerentaal, of ze begrijpen de betrokkenheid van de leden niet. Met als gevolg dat de aanpassing van het melkgeldreglement tot verhitte discussies leidt. Amersfoort moet wennen aan deze nieuwe realiteit.

Mondige leden willen betrokken worden in processen

Mondige leden willen betrokken worden in processen. Of ten minste het gevoel hebben dat er écht naar hen wordt geluisterd. Dat is tegelijkertijd ook de opdracht aan de ledenraad: neem de leden mee. Vertaal de economische werkelijkheid naar het boerenerf. Leg de keuzes voor. Alleen dan kan op 17 december een breed gedragen besluit over de nieuwe koers worden genomen.

Laatste reacties

 • René de jong

  Voor bestuurders die dit nog niet begrijpen:
  <>

  Ook boertjes hou je niet meer voor de gek !
  vr gr René

 • gjh

  Bennie ik mis een reactie van je. Je denk dat ze het altijd zo goed doen maar ze zitten wel de zakken te vullen van onze centen.

 • boerderij12

  vertrouwen komt te voet en gaat te paard

 • Zuperboer

  @gjh: rustaaaagh. Die moet eerst melken en voeren.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb al meerdere keren op Melkweb gezegd dat de communicatie niet goed is.
  Blijkbaar is @gjh geen lid van RFC, anders had hij dat ongetwijfeld gezien.
  Ook hier bij Boerderij.nl heb ik dat enkele jaren geleden al gezegd. Daar werd toen door anderen schamper op gereageerd, zij zagen geen probleem. Voor mij is de huidige onrust dan ook geen verrassing.

  Verder heb ik nooit gezegd dat RFC het zo goed doet. Ik heb slechts populistische onzin en vuilspuierij tegen gesproken. Leugens over iemand tegenspreken is niet hetzelfde als zeggen dat de ander goed is. De drijfveer achter mijn reacties ligt dus bij ergernis over populistische onzin.

 • ENDE902

  De tsunami van 1-10 heeft de kust van Friesland Campina bereikt. Dat is alles.

 • puddingbroodje

  15 december die ledenraad zijn echt bloedfanatiek dat ze op zondag bij elkaar komen!

 • J.W. de Kloet

  17 dec

 • agratax(1)

  Zo lang de melkprijs goed is, hoor je de boer niet pruttelen over het beleid. Nu de tijden keren en de melkprijs t.o.v. de kosten aan de verkeerde kant zit, gaan de boeren zich verdiepen in hun co-op. Wat zien ze De co-op, het onderdeel van HUN boerderij, gedraagt zich als een NV qua uitbetaling, investeringen, zelfs politiek beleid gaat gelden als onderdeel van het melkgeld, zonder de boer, eigenaar van de co-op te horen ten tijde van de besluitvorming. De huidige generatie boeren wensen als risico dragers niet te horen "wat goed voor hen is" zonder een fatsoenlijke uitleg. Ik kan niet anders concluderen dan dat in de Directie kamer van een co-op mensen moeten zitten die het coop gevoel in elke vezel van hun lijf voelen en dit uitdragen. Voor mij geldt binnen een co-op geen Top Down beleid maar een Bottum Up mentaliteit. Neem de leden mee in het besluit proces voor het besluit gevallen is. Achteraf werkt niet en zet kwaadbloed bij de leden, zij zijn financieel verantwoordelijk de directie niet. Zelfs de beloning van de directie binnen een co-op behoort anders te liggen dan bij een NV hoe vervelend ook. Zie een co-op als een familie bedrijf, gericht op lange termijn de leden zijn voor hun inkomen afhankelijk van het goed functioneren van de zaak en niet van marktwaarde stijging van de onderneming.

 • puddingbroodje

  Geen dank hoor @boerderij voor de tip dat 15 december op een zondag is! goed dat het aangepast is!

 • koestal

  Ga er maar met de trekker naar toe,maakt vast indruk.!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.