Redactieblog

21 reacties

‘Coöperaties verkopen tafelzilver met CSK’

Zo, daar gaat weer fundamenteel bezit van de boeren. De coöperaties, FrieslandCampina, DOC Kaas, Cono en CZ Rouveen hebben de aandelen CSK verkocht aan DSM. Voor 150 miljoen euro. Daarvan gaat 120 miljoen naar FrieslandCampina, de overige 3 verdelen de rest.

Kassa voor de ondernemingen. Ik durf te wedden dat die vooral hun eigen vermogen versterken. FrieslandCampina heeft dat ook nodig. Kredietbeoordelaar Fitch is bezorgd over hun financiële situatie. Dus dan het tafelzilver, CSK, maar verkopen.

Magere melkprijs opfleuren

Dus zien de leden er weinig van terug. Of het moest al zijn dat ze een magere melkprijs over 2019 gaan opfleuren met een bedrag uit deze pot, zodat die nog kan meekomen met de rest. Dat zien we straks wel bij de jaarverslagen.

Zeker is dat de boer niet vooropstaat bij de verdeling van de miljoenen. Volgens de statuten van FrieslandCampina kan het bedrijf het geld naar eigen inzicht benutten. Daar hoeven de leden niet voor te worden geraadpleegd.

‘Mooie toekomst’

Daarom zwijgt woordvoerder Hans Meeuwis van FrieslandCampina hier in Boerderij ook over. Hij spreekt wel duidelijk over de volgens hem geslaagde verkoop. Hij heeft het dan vooral over CSK, die onder de vleugels van DSM zich verder kan ontwikkelen. Hij ziet een mooie toekomst voor het bedrijf. Vooral omdat er geïnvesteerd moet worden in de verkoop van stremsels, kaascoatings enz. naar het buitenland. Dat geld willen de coöperaties er niet insteken. DSM wel. Vandaar die mooie toekomst voor het bedrijf

Opgericht in 1905

Toch kriebelt het bij mij. CSK werd in 1905 opgericht als coöperatieve stremselfabriek door een aantal ondernemende boeren. De coöperatieve zuivel heeft er in de loop der jaren veel aan gehad. Niet voor niets zijn verschillende speciale zuursels en stremsels ondergebracht in een stichting, die in handen blijft van de coöperatieve zuivelindustrie.

Maar daar komen geen nieuwe meer bij. En in een sterk veranderende wereld heeft juist het nieuwe toekomst. Daarom ziet DSM ook wel brood in de nieuwe aankoop. Evenals directeur Sanne Melles van CSK, die enthousiast is over de verkoop. Een wereld van nieuwe mogelijkheden ligt voor hem open.

Wie weet wilde FrieslandCampina niet investeren omdat ze zelf in zwaar weer verkeren. Dat zou kwalijk zijn

De vraag blijft bij mij: hebben we het tafelzilver verkocht? Wie weet wilde FrieslandCampina niet investeren omdat ze zelf in zwaar weer verkeren. Dat zou kwalijk zijn. Nu geeft de 120 miljoen verkoopprijs wat verlichting, maar de mogelijkheden van nieuwe producten in de toekomst met een eigen stremselfabriek wordt afgekapt. Is het niet als plassen in je broek? Eerst voelt het lekker warm, maar later steenkoud.

Zo verkwanselen we het goede van het verleden. Misschien is het wel verstandig, misschien ook niet. Ik kan het niet goed bekijken.

Leden niet betrokken

Maar het voelt niet goed. En zeker is dat zowel FrieslandCampina als CSK bij de verkoop de eigenaren, de leden, niet in hun oordeel betrokken. Dat was alleen het eigen bedrijf, niet meer en niet minder.

Ik ben nog wel benieuwd wat de kleinere coöperaties doen met het geld van de verkoop van de aandelen CSK. Gaat dat wel richting leden?

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Daar de leden bij deze ingrijpende beslissing niet zijn betrokken, maakt het gevoel dat RFC niet meer van hen is. De directie en het bestuur hebben hiermee het Cooperatie gevoel weer een deuk gegeven. De leveranciers hadden toch al het gevoel dat ze niet meer en niet minder zijn dan melkleveranciers met alle risico die hoort bij een co-op maar niet de zeggenschap. Ik krijg steeds meer het gevoel dat moderne directeuren het verschil tussen co-op en NV niet weten of willen weten.

 • Tinus1

  Lijkt vion wel, ook "boeren" bestuurders die tafelzilver verkopen en blijven zitten met datgene wat ze niet eens als één van de beste kunnen.... jammer.

 • Bennie Stevelink

  Het voelt inderdaad niet goed om een onderneming te verkopen die al in 1905 is opgericht. Het is echter verstandig om niet alleen een standpunt in te nemen vanuit gevoel, maar de zaak ook eens rationeel economisch te bekijken.

  Laat ik eens een vergelijking maken met tractor fabrikanten: die waren er vroeger, in de jaren vijftig, zeer talrijk. Maar naarmate trekkers ingewikkelder werden moest er steeds meer geïnvesteerd worden in ontwikkeling. Tegelijk nam het aantal boeren af, de markt werd kleiner. Het werd steeds moeilijker de ontwikkelingskosten terug te verdienen; de aantallen waren te laag. Trekker merken en fabrikanten werden samengevoegd om door de grotere omvang meer te kunnen investeren in ontwikkeling en dat gemakkelijker te kunnen terug verdienen.

  In hoeverre doet een dergelijk probleem zich ook bij CSK voor? Hoe groot is de kans, dat wanneer CSK niet verkocht wordt, dit in de toekomst een aftandse koe wordt die meer kost dan opbrengt?

  Ik sta er te ver vanaf of hier een oordeel over te kunnen geven, ik kan vanaf deze plaats alleen maar mogelijkheden bedenken. Het zou zinloos zijn wanneer ik, als boer achter in de zaal, mij hierover zou moeten uitspreken.

  PS de kritiek van Fitch heeft betrekking op de te hoge garantieprijs en niet op het eigen vermogen. De verkoop heeft daar dan ook niets mee te maken.

 • agratax(1)

  @Bennie. Het gaat niet over al dan niet verkopen en is het verstandig of niet. Het gaat hierover het feit dat de directie deze stap neemt zonder gevoelsmatige eigenaren van beide bedrijven te horen in dezen. De boeren worden de laatste decennia alleen geinformeerd bij de meeste coops als de investeringen of verkopen van activiteiten geschied is. De directie is nooit financieel verantwoordelijk, de boeren wel maar zij mogen niet mee praten.

 • Bennie Stevelink

  @agratax, ik heb uitgelegd welke complexiteit de keuze heeft om wel of niet te verkopen. Geen enkele boer kan hier een oordeel over geven. Boeren “mee laten praten” zal dus alleen om psychologische reden zijn. Het kán nooit meer zijn dan schijn.

 • Firma Vellenga

  Met andere woorden er wordt niet naar de boer geluisterd. Wie werkt er nu voor wie? Wie brengt het geld binnen? Ik zou zeggen die "domme"boer die volgens FC dus geen verstand van zaken hebben. Het wordt steeds gekker daar.

 • Zuperboer

  Je kunt t de eigenaren/melkveehoud(st)ers beter niet vragen. Ik weet vrijwel zeker dat als je dit online via melkweb aan de leden had gevraagd 95% had gestemd tégen verkoop. Dit is zo'n essentieel onderdeel van kaas maken. Absurd om zo'n bedrijfsgeheim aan de staat in handen te geven.

 • farmerbn

  Laat ik het anders stellen: RFC verdient bergen met geld en weet niet wat ze er mee moet. Komt er een DSM en die biedt 120 miljoen euro voor CSK. Wat zou RFC doen? Verkopen of houden? Ik denk het laatste. Natuurlijk is het armoe. En @ bennie: je neemt het bedrijf over van je ouders en in de koop zit een mooie oldtimer trekker. Het gaat supergoed met het bedrijf. Ga je dan die trekker verkopen waar je vader en willicht opa op gereden hebben? Nee, natuurlijk niet. Dat kun je niet maken.

 • Laten we voorop stellen dat mensen die kritisch zijn eigenlijk heel erg gewaardeerd moeten worden, want daar kom je verder mee ! en mensen die altijd iets recht praten wat krom is en altijd zeggen dat het goed gaat dat dat enorme slijmballen zijn die geen knip voor de neus waard zijn! want als dat zo is dan weet je dat al! en daarmee creëer je een cultuur van arrogantie en sta je nergens meer voor open en heb je geen zelf reflexje meer! kijk maar in welk rijtje jij past Bennie!

 • Bennie Stevelink

  @14:53, geen inhoudelijke argumenten maar een aanval op mijn persoon, en dat ook nog anoniem, terwijl ik altijd met open vizier discussieer. Dan ben je laf en achterbaks. Ook is begrijpend lezen niet jouw sterkste kant. Ik neem namelijk helemaal geen standpunt in of verkoop wel of niet goed is. Ik laat alleen zien welke overwegingen een rol kunnen spelen bij de beslissing.

 • je hebt zelf gekozen! en dat was niet persoonlijk en ik ga ook niet eens schelden, ik achterbaks en laf ? getuigd van onvermogen! mij zo te noemen, omdat ik mijn naam niet heb genoemd, een zeer voorbarige conclusie!

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • agratax(1)

  @Bennie. Of je nu wel of geen gelijk hebt over Mee praten van de leden doet er even niet toe. Het beslissen zonder de boeren de mond te gunnen geeft verwijdering van de leden tot de coop en daar is niemand bij gebaat. Morgen moeten de boeren wel weer nieuwe bestuursleden leveren en we mogen aannemen dat die boeren wel op gelijk niveau met de directie kunnen praten. Ik ga er dan ook van uit dat boeren hun democratisch recht in een co-op niet hoeven te geven omdat de materie zgn. Te moeilijk voor ze is. Laat de directie het goed uitleggen zodat de boeren (zij zijn ook ondernemer) zich een beeld kunnen vormen van de voor en tegens. Maar met mosterd na de maaltijd komen zet kwaadbloed.

 • Alco

  15.36. Doe ff normaal.

 • Bennie Stevelink

  @agratax, ik ben het helemaal met jou eens dat de informatie bij RFC naar de leden hopeloos is. Ik heb dat ook al meerdere keren gezegd op Melkweb.
  Als bij CSK inderdaad het probleem speelt zoals ik in mijn eerste reactie heb beschreven kunnen ze dat toch gewoon uitleggen aan de leden. Ik kan het hier wel uitleggen, en ook nog in slechts een paar regels.

 • Koen Franken

  Redactie , graag reactie van 15.36 verwijderen . Past totaal niet !!!!!

 • kleine boer

  1536 moet dat zo dat reageren ?

 • melkveebedrijfvanessen

  15.36 stoppen als je niet in staat bent normaal te doen!

 • Attie

  Eens met voorgaande reacties

 • farmerbn

  Ik ben het niet altijd eens met Bennie maar hij is wel van grote waarde in onze discussies.

 • Firma Vellenga

  Denk ik ook, fijn dat je er bent Benny. Ik mag je altijd graag lezen. Een man met veel verstand van zaken maar vaak denk ik: zie je het nu wel goed???

 • Broer

  Ik heb het in Leeuwarden in de rondvraag aan de orde gesteld maar niemand lag er wakker van.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.