Redactieblog

9 reacties

‘Laat dwarse leden Cono lekker vertrekken’

“Ik was er vlug klaar mee. Vriendelijk uitzwaaien”, zegt Hanna als ze leest dat een groep leden van Cono naar de rechter gaat.

Ze eisen vrijheid en hebben advocaat Te Biesebeek ingeschakeld. Ze trekken ten strijde tegen de bovenwettelijke eisen die Cono heeft vastgesteld voor haar boeren.

“Het overgrote deel van de leden is het met de regeling van de coöperatie eens”, verdedigt directeur Wim Betten de regels. Democratisch besloten. En dan fijntjes: “We doen alles om ze veel mogelijk waarde uit de markt te halen. Daardoor kan Cono niet bepaald de laagste melkprijs uitbetalen. Dat bewijzen we ieder jaar. Maar daar moeten we wel wat voor doen.”

Dat willen de acht protesterende leden niet. Ze willen dat Betten de kaas zo duur mogelijk verkoopt en verder geen gedoe. Maar zo gaat dat volgens hem niet.

Cono staat al jaren aan de top met de melkprijs, hoger dan FrieslandCampina. En dan gaat een groepje leden dwarsliggen

Een wonderlijke rimpeling in het goede leven van de coöperatie Cono. Al jarenlang aan de top met de uitbetaling van de melkprijs. Hoger dan FrieslandCampina. En dan gaat een groepje leden dwarsliggen. Ze geven daarmee aan dat ze er niks van hebben begrepen. Hun blik reikt niet verder dan de dampalen van hun erf. Ze willen leveren onder de wettelijke eisen. Ze verwachten wel dat Cono daar dan een bovengemiddelde melkprijs voor betaalt. Dat spoort niet.

Lees verder onder de foto.

Cono-directeur Wim Betten. - Foto: Fotostudio Wick Natzijl
Cono-directeur Wim Betten. - Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Nooit gehoord, dwarse leden van Cono, dat je je moet onderscheiden in de markt?

Nooit gehoord, dwarse leden van de Cono, dat je je moet onderscheiden in de markt? Dat je een andere en kwalitatief beter product moet leveren? Als dat zo is, lopen je klokken niet gelijk met de ontwikkelingen in de maatschappij.

Misschien overstappen naar A-ware?

“Er is een heel gemakkelijke oplossing voor hun probleem”, zegt Hanna. “Bedanken als lid van de Cono en aansluiten bij een andere melkfabriek, die bulk verkoopt. Wie weet, wil A-ware er nog wel leden bij hebben. Die heeft voor elk wat wils. Ze kunnen goed kaas verkopen en stellen niet dwingend zware eisen. Je beurt dan wel een lagere melkprijs, maar ja, daar kies je dan voor.”

Goed idee. Veel boeren staan te trappelen om in hun plaats lid van de Cono te worden. De plicht om VLOG-melk af te leveren nemen ze graag op de koop toe.

Laatste reacties

 • middenmeer1

  .

 • Geeft mij een beetje een dubbel gevoel dit verhaal.
  Enerzijds is CONO de beste betaler van allemaal maar anderzijds zijn het wel de uitvinders van alle eisenpakketten waar we nu mee opgescheept zitten.
  Ondanks alle maatregelen is er geen enkele fabriek die een goede melkprijs kan uitkeren die meegaat met de stijgende kostprijs.
  Als deze tendens doorzet zie ik het nog slecht aflopen voor de melkveehouderij.

 • Bennie Stevelink

  @11:12, de basismelkprijs wordt niet afgeleid van de kostprijs maar van de marktverhoudingen. Als jouw kostprijs bij deze marktverhouding structureel te hoog is moet je óf de kostprijs verlagen, óf met weinig kostprijsstijging een meerprijs boven de basisprijs zien te krijgen, óf gewoon stoppen.

 • ENA

  Goede duiding altijd waardevol heer stevelink

 • Tekenend dat de heer Stevelink het ontkend.
  Door deze wijsneuzen die altijd het braafste jongetje van de klas willen zijn ligt de hele sector onderhand op zijn gat.

 • Degene die beweren de laagste kostprijs te hebben stoppen vaak het eerst.
  En de plusjes die je kunt halen bij de fabrieken zit ook een kostprijs aan dus qua saldo schiet je er niet veel mee op.
  KKM heeft er immers ook niet aan bijgedragen dat de melkprijs opgegaan is met de kostprijs.
  Daardoor meer liters omzetten om een inkomen te behalen en zie het resultaat waar we nu in zitten.

 • Mbmb

  Het punt is dat op alle fronten hogere prestaties worden verwacht die uiteraard veel geld kosten, en niet alleen bij de Cono, maar de opbrengst blijft achter. Dit lijkt bijna wel een gewone praktijk te worden, en inderdaad, als het zo door gaat ziet het er somber uit.

 • Rip

  Gaat het hier niet over de leden van de coöperatie, die tegen hun eigen coöperatie procederen? Dan leg je je dus niet neer bij een democratisch genomen besluit. Het komt op mij over dat deze leden wel de hoogste melkprijs willen beuren, maar er niets extra oo willen doen. Ik zou verder gaan dan Hanna wil: royeren die leden, want ze brengen de Cono schade toe.

 • Ik vind het redelijk dat leden critisch kijken want door alle eisen worden niet alleen de koeien maar ook de boeren uitgemolken.
  Als je de inflatie rekent had de basis prijs zonder toeters en bellen al dik op 40 ct moeten zitten. Voerfabrieken leveren ook geen biks meer voor 16 ct.
  En inderdaad als dat niet veranderd kun je ook maar beter ophouden.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.