Redactieblog

14 reacties

‘Is het vak nog wel leuk met zo veel regels?’

Onder een eenvoudiger en meer rigide systeem van regels en rechten blijven er volop kansen voor bedrijfsontwikkeling. Alleen op een andere manier en mogelijk voor een andere categorie boeren.

Vakantie is altijd een moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Ik heb dat in Zuid-Frankrijk ook gedaan. De kinderen zwemmen, mijn vriendin is verdiept in een boek en ik denk na over de boeren die ik begeleid. Alle regels die maar opstapelen, houdt dat het vak voor de boer – maar ook voor mijzelf – nog wel leuk?

Wirwar aan regels

Op 1.300 kilometer van huis overdenk ik de wirwar aan regels in de sector waar wij als adviseurs de boeren doorheen helpen. Wij zijn uitvoerend en adviserend, maar doen niet aan belangenbehartiging. We hebben het te doen met wat er op het speelveld ligt.

‘Als een deel van de sector streeft naar het maximale, dan gaat de rest van de kudde mee’

Bij alles wat er op de sector afkomt, wordt iedere keer gezocht naar een oplossing die ruimte biedt aan ondernemerschap. Bijvoorbeeld naast de forfaitaire normen óók een BEX of KringloopWijzer, zodat wie het goed doet meer kan produceren. Persoonlijk vertaal ik dit als: er moet wel ruimte blijven om te groeien en een deel van de ondernemers blijft streven naar het maximale. Als een deel van de sector streeft naar het maximale, dan gaat de rest van de kudde mee.

Signaal vanuit de maatschappij

De maatschappij geeft aan geen verdere groei en zeker geen verdere intensivering van de agrarische sector te willen. Gevolgen voor milieu, dierenwelzijn, invloed op menselijke gezondheid, hoe vergezocht sommige items ook zijn: ze leven wel. Hoe meer dit signaal van de maatschappij genegeerd wordt, hoe breder dit gevoel zich verspreidt in die samenleving. Toch wordt er met fosfaatrechten, BEX, KringloopWijzer, emissiearme vloeren, et cetera iedere keer gezocht naar ruimte om te groeien en te intensiveren.

Kat-en-muisspel

Geleidelijk zie ik een kat-en-muisspel ontstaan. Ondanks de wet grondgebonden melkveehouderij kunnen de meeste bedrijven nog steeds intensiveren. Dit heeft weer tot gevolg dat er aanvullende regels voor fosfaatproductie komen. En als de BEP fosfaatruimte creëert, gooit bijvoorbeeld de provincie een extra slot op de deur met ammoniakregels. Of ze wijst weer een nieuw Natura2000-gebied aan, met alle gevolgen van dien.

Kansen zoeken

Als de sector blijft streven naar ‘ondernemersruimte’, blijft ze ook geconfronteerd worden met aanvullende regels en beperkingen, want zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Overigens is het maar de vraag of er met een eenvoudiger en meer rigide systeem minder kansen liggen. Die zijn er dán ook, daar ben ik van overtuigd. Alleen op een andere manier en mogelijk voor een andere categorie boeren.

Het zal ook leiden tot een sector met minder adviseurs en minder juridische en bureaucratische kosten. Dat zorgt dat wij, vanuit ons vak, ook weer meer ondernemerschap kunnen laten zien. Ik maak me daar geen zorgen om, sterker nog: ik kijk uit naar de gesprekken die ik dan kan hebben met mijn klanten. Kansen zoeken in een simpel en overzichtelijk speelveld.

‘Ik zie daarna veel werkplezier terugkomen’

Als de sector, en haar belangenbehartigers, de aanpak wil veranderen zal dit eerst wel pijn doen. Maar ik zie daarna veel werkplezier terugkomen. Over hoe die visie dan ingevuld moet worden denk ik graag mee, als de sector daar aan toe is.

Laatste reacties

 • mtsvanaaken

  Rick, je bedoeld 2,5 koe per ha en de rest van de regels overboord?

 • Zuperboer

  Welk systeem je ook hanteert, mensen zien zich in een economisch systeem geconfronteerd met waardevermindering van hun geldmiddelen middels inflatie. Deze inflatie zullen ze hoe dan ook willen compenseren om niet achteruit te boeren en/of burgeren. Dit leidt dus tot de in jouw ogen ongewenste drang om te groeien. Ik zou zeggen Rick, je kunt je vakantie ook permanent maken en afscheid nemen van de landbouw. Lekker rentenieren zonder zorgen. Als je je gaat ergeren aan mensen die grenzen van de groei verkennen zou ik het op z'n minst overwegen. Voor een ton heb je al een bouwval om een leven lang aan te werken. Dán heb je tenminste gegarandeerd eer van je werk. Succes met de keuze.

 • Roeleke

  Er zullen er altijd zijn die telkens weer een nieuwe grens opzoeken en die alsmaar de drang hebben om te groeien of te moeten groeien. Daar moeten weer nieuwe regels voor worden bedacht die een grote groep steeds meer tegen de borst gaan staan en die er tabak van krijgen en nu steeds meer gaan stoppen. Dus een prima kop op dit artikel.

 • Bennie Stevelink

  @Zuperboer, goed lezen! Rick zegt niet dat boeren niet mogen groeien, hij zegt dat dit niet moet leiden tot verdere intensivering.
  Grote boerderijen zijn niet het probleem maar intensieve boerderijen. Vooral als ze dicht bij elkaar staan en daarmee een intensieve regio veroorzaken. Dat geeft een steeds grotere vloed aan regels die ook weer gecontroleerd moeten worden.

 • massy

  Het vak is wel leuk alleen al die zuignappen die op je rug zitten daar wordt je moe van.

 • kanaal

  lto opruimen daarna komen er vanzelf minder regels

 • farmerbn

  Er komen steeds meer regels en steeds meer adviseurs. Vroeger had een boer een knecht die hem hielp met het werk; tegenwoordig geen knecht maar een voeradviseur, vruchtbaarheidsspecialist, boekhouder, bouwadviseur, melkwinningsadviseur, klauwbekapper, enz enz. Die eten allemaal van de geldomzet van de boer. Heb je die lieden niet nodig dan heb je ook veel minder omzet nodig. Het beste advies is dus: Neem weer een medewerker en zet al die andere meeeters buiten.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, aan welke voorwaarden moet een boerderij en zijn omgeving voldoen om jouw standpunt mogelijk te maken?

 • farmerbn

  @bennie: 100 melkkoeien met 8 ton melk, eigen stier, zo'n 70 ha land zodat je naast je eigen ruwvoer ook (bijna ) al je krachtvoer kunt telen. Je medewerker of jezelf kunnen klauwbekappen en machines repareren. De loonwerker komt alleen voor oogstwerk want de rest doe je in eigen beheer. Door de medewerker heb je tijd en zin genoeg om de boekhouding en het denkwerk zelf te doen.

 • Bennie Stevelink

  Duidelijk @farmerbn.

 • koestal

  Het lijkt wel dictatuur.

 • Alco

  Bij de Fc hebben ze ook het Qlip.
  Als je alle vragen ziet bij de energie scan, begin je al weerzin te krijgen.
  In feite is maar één getal belangrijk.
  Energiekosten per liter.
  Maar er staan wel honderd vragen die nergens toe doen.
  Het is zelfs zo dat als je maar invult, je al punten krijgt, al is het nog zo onrendabel.

 • wmeulemanjr1

  Boer zijn om er enigzins leuk van te leven, of is het geleeft worden door iedereen die graag mee wil snaaien van wat de boer nog enigzins verdient?

 • koestal

  voor elk advies moet de boer betalen,ook bij LTO naast de contributie die je al betaald. betaal maar,betaal maar...............

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.