Op dit moment zijn volgens de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) 95.000 voertuigen in de landbouw en de bouw niet op kenteken verzekerd. - Foto: Hans Prinsen MechanisatieNieuws

Trekker niet op kenteken verzekerd? € 400 boete

Op landbouwvoertuigen die niet op kenteken verzekerd zijn, staat vanaf 1 januari een boete van € 400. Dat meldt de Rijksdienst Wegverkeer.

Landbouwvoertuigen met een kenteken moeten op kenteken verzekerd zijn. Op dit moment zijn volgens de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) 95.000 voertuigen in de landbouw en de bouw niet op kenteken verzekerd. Vanaf 1 januari dreigt dan een boete van € 400.

De RDW kondigt aan vanaf 1 januari actief te gaan controleren op de verzekering op kenteken van (land)bouwvoertuigen. Eigenaren kunnen via de website van RDW controleren of hun voertuig goed verzekerd is.

Eigenaren van niet goed verzekerde voertuigen hebben de afgelopen maanden een waarschuwing gehad. Ook belangenorganisaties als LTO Nederland en Cumela maakten hun leden attent op de juiste registratie van de verzekering.

In veel gevallen zijn voertuigen op de bedrijfspolis of op chassisnummer verzekerd.

Lees ook: 11 vragen over registratie en kentekens

Reacties

 1. IK weet niet zeker of het CJIB ook met automatische incasso werkt.
  Even naar Leeuwarden bellen, daar kunnen ze je dat wel zeggen
  Maar dat zou helemaal gemakkelijk-, en een weer reden minder zijn om de zeuren.

 2. Ik ken boeren door en door. Ik heb heb ze beroepshalve van alle kanten meegemaakt(ja echt hoor, ik ben geen steuntrekker). Er is een groep die zich gewoon niet wil aanpassen aan de noodzakelijke regels om ons overbevolkte, zeg maar volgepropte postzegeltje, draaiende te houden. Eenvoudiger gezegd: om te voorkomen dat het een nog grotere janboel wordt, kunnen we niet allemaal doen waar we zin in hebben.
  Maar ja, als je iedere dag op een grote trekker je hoofd zit leeg te maken, kan ik het ze eigenlijk ook niet kwalijk nemen dat ze dit aan de aandacht ontgaat. Maar dat komt vanzelf als ze een bekeuring hebben gehad. En ik begrijp dat het gewoon een register controle is, dus als boer hoef je niks te doen om die bekeuring te ontvangen. Nou, hoe gemakkelijk wordt het ze door overheid nu toch uiteindelijk niet gemaakt, zeg nou zelf.
  Ter geruststelling van Karel Boorgeld wil ik nog opmerken dat de voedselprijzen door die dwaze oorlog in Oost-europa inderdaad zijn gestegen. Dat vind ik geen probleem, want wat ik niet had verwacht is, dat mijn inkomen ondertussen ook flink is gestegen.

 3. Veel tractors etc zijn verzekerd op chassisnummer, en sommige verzekeraars vertikken het om actief klanten te benaderen om het kenteken toe te voegen op de polis.
  Dat is tenminste mijn eigen ervaring.
  Onverzekerd de weg op zal heeel weinig voorkomen, de risico’s zijn veel te groot.

  Kom je helemaal niet op de weg ? Oldtimer, langere service, restauratie, etc, dan gewoon ff schorsen.
  Kan tegenwoordig ook online.
  Jammer dat het artikel die optie niet noemt.

 4. Hier de eerste kentekenplaat al ondergeploegd bevestigt als op de foto hierboven, waarschijnlijk door een uitstekende tak. De nieuwe staat een cijfer 1 bij op.

  1. Hallo Eshuis wees eens wat concreter ik ben niet gek want als ik dat zou zijn zou ik mijn huidige functie niet kunnen uitvoeren. Onderdeel van mijn functie is dat ik eens in de 5 jaar een bewijs van bekwaamheid moet afleggen. Ik ben geen zuur persoon sterker nog ik hou van het leven, juist daarom wil ik dat de veehouderij wordt ingeperkt tot aanvaardbare proporties, dit om in Nederland voor een ieder ook mijn (achter) kleinkinderen een leefbare aarde achter te laten waarop er plaats is voor de natuur recreatie en landbouw en ja ook woningbouw. Dus ik ben geen azijnzeiker omdat ik gewend ben op zijn tijd een goed glas wijn te drinken.

  2. Hey Even anders, sta je nog altijd te keuren bij het slachthuis? (heb je al eens over geschreven meen ik.

 5. Misschien heeft b0c wel een moderne auto. Die kan gewoon op last van de roverheid op afstand stil gezet worden bij (klimaat) lockdown of avondklok……

  1. Sorry Dennis Ingen ik snap jouw reactie niet, ik proef uit jouw reactie een aversie tegen de overheid ik ga b0c hier niet verdedigen, daartoe is hij zelf wel toe in staat, maar jouw reactie heeft veel weg van meneer Baudett die denkt dat de wereld door Aliens bestuurd wordt , ik denk dat jij toch eens moet nadenken over het feit waarom je gedachtegang door het overgrote deel van Nederland als Wappie gedrag wordt betiteld

 6. Ja, ja, dat wordt wennen voor boeren , dat ook van hun verwacht wordt dat ze zich aan de wet houden.
  Zo zijn er deze week ook nog enkele mestfraudeurs veroordeeld.
  Da’s schrikken!

  1. Ooit gehoord van oldtimers die al jaren stilstaan onverzekerd?
   Weet je wat wennen wordt, nog hogere voedselprijzen voor jou! Weet je wat voor mij wennen is? Dat ik meer verdien 🤣🤣🤣

  2. Karel Boogaart, jij weet dat voor oldtimers die al ,,jaren” stilstaan een schorsing regeling geld, maar dat deze ,,heren” anoniem willen blijven heeft een andere reden.
   Wat betreft de hogere voedselprijzen, daar kan ik kort over zijn dat zal tijd worden, wij zullen er aan moeten wennen dat voor ons voedsel een prijs moet worden betaalt die recht doet aan het dier en het milieu en de producent waarbij de laatste zich goed dient te realiseren dat hij aan de voorwaarden dient te voldoen. Jij moet ook omdenken en als je daar voor open staat ga jij ook inzien dat onze aarde er is om te koesteren en dat het verwoesten van de aarde maar even kost hetgeen inhoud dat het leven op aarde onmogelijk wordt

  3. Ja inderdaad er zijn mest frauders veroordeeld . Is geen slechte zaak als alles waar is en bewezen is . Maar dat kan bij hoger beroep ook anders uitpakken . En de mest wet en alle andere zaken die heermee samen hangen zijn veel complexer dan een nummerbord op een tractor . En dat dan menigeen een bekeuring krijgt omdat niet op kenteken is verzekerd is in mijn ogen geen ramp . Maar dure les die ze niet vergeten . Ik vindt het niet verzekeren van een tractor of auto erger dan wel of niet tractor opkenten verzekerd

  1. Wat reageren jullie vreemd: kentekenplichtige landbouwvoertuigen dienen verzekerd te zijn of via het trekkend voertuig of zelfrijdende voertuigen op een andere manier.
   Ik zie (hier in de buurt) landbouwvoertuigen onverzekerd/zonderkenteken op de openbare weg rijden. De tijd dat een schade onderling kan worden opgelost ligt achter ons Alle voertuigen die op de openbare weg komen dienen verzekerd te zijn. of het nu hobby is of beroeps punt uit daar mag geen discussie over zijn

  2. @even anders
   Die trekkers zijn gewoon verzekerd, maar dan op chassisnummer. Er is nog geen link gemaakt met het kenteken

  3. Meeuwes ze moeten op kenteken verzekerd zijn en dan staat op het kenteken alle gegevens bouwjaar chassis nummer enz. ik verdenk sommige ervan op de openbare weg niet herkend te willen worden waarom schermen protesterende boeren dan hun kenteken af, boeren zullen er aan moeten wennen dat de uitzonderingen op voor iedereen geldende regels voor hun niet meer gelden en ja b0c dat wordt wennen voor boeren , dat ook van hun verwacht wordt dat ze zich aan de wet houden, maar meer nog dan dit dat ze niet meer anoniem met hun tractoren kunnen deelnemen aan verstoring van de openbare orde.

Beheer
WP Admin