Partner
Een agrarisch bedrijf is continu in beweging en daar worden de polissen op aangepast. – Foto: Klaverblad AlgemeenPartner

Zo verzeker je een groter agrarisch bedrijf

Grotere agrarische bedrijven verzekeren vraagt om specialistische kennis. Daarom heeft Klaverblad naast een team van agrarische maatwerkspecialisten een deskundig agrarisch acceptatieteam. Maar hoe gaat het verzekeren van een agrarisch bedrijf eigenlijk in z’n werk?

Wist je dat het verzekeren van agrarische bedrijven zo’n 170 jaar geleden voor Klaverblad begon? Nog altijd is het agrarische veld een vakgebied waar de verzekeraar bevlogen over is. Agrarisch acceptant Karin vertelt minstens zo bevlogen hoe het agrarisch maatwerkproces er precies uitziet. “Het begint vanaf het moment dat er een maatwerkaanvraag binnenkomt. Die beoordelen we. Wanneer we denken dat er een match is, komt de maatwerkspecialist in actie.”

Ze vervolgt: “Onze planner Tammi zorgt ervoor dat de dichtstbijzijnde maatwerkspecialist naar het bedrijf gaat voor een inspectie. Tijdens die inspectie doet de maatwerkspecialist een technische risico-inspectie en komt met preventie-eisen of adviezen. Ook berekent de maatwerkspecialist de herbouwwaarde van het pand, zodat we een garantie tegen onderverzekering kunnen geven. De boer kan dan ook meteen speciale gebeurtenissen aangeven, zoals een gebouw dat wordt vervangen of een nieuw te bouwen pand. Als alles in kaart is gebracht, maakt de maatwerkspecialist het inspectierapport af en vertaalt hij of zij de wensen van de klant in een conceptofferte. Deze conceptofferte wordt doorgestuurd naar het acceptatieteam.”

Maatwerk voor agrarische bedrijven is echt vakwerk, wat daardoor uiteraard ook tijd kost

Offerte geen kant-en-klare koek

“Dan zijn wij (team acceptatie) aan zet. Wij zorgen ervoor dat de offerte voldoet aan de acceptatierichtlijnen en de juiste clausules erin staan. Daarna komt hij compleet bij de adviseur en de klant aan. Dat deze voldoet aan de acceptatierichtlijnen en dat de juiste clausules erin staan. De uiteindelijke offerte wordt dan bij de verzekeringsadviseur neergelegd en hij bespreekt deze met de klant. De ene keer wordt er na de ontvangst van de offerte nog druk met elkaar gespard, de andere keer is het direct akkoord. Dat is uiteraard ook afhankelijk van de verzekeringsadviseur en in hoeverre hij of zij al vaker voor maatwerk heeft gekozen.”

Juist dat sparren is iets wat veel verzekeringsadviseurs aangeven prettig te vinden aan de samenwerking met het agrarische team. Karin: “Adviseurs verbazen zich er soms over dat we best wel out-of-the-box denken. Andersom komen er vanuit adviseurs ook vernieuwende of gewoonweg goede ideeën en oplossingen. Dan kunnen er soms ook echt wel uitzonderingen worden gemaakt. Er is vaak een hoop mogelijk, maar we moeten natuurlijk ook wel eens op de rem trappen.”

Polis aangepast op ontwikkelingen bedrijf

De boer weet ons goed te vinden, daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Karin vertelt wie we met onze agrarische verzekeringen helpen. “We richten ons met name op akkerbouw, melkveehouderij, schapenhouderij, fruitteelt en extensieve veehouderij. Naast de ‘reguliere’ aanvragen en maatwerkverzoeken, vraagt ook het beheer van de portefeuille veel tijd. Een agrarisch bedrijf is continu in beweging en daar moeten de polissen op aangepast worden. Ook voeren we eens in de paar jaar herinspecties uit. Zo hebben we altijd een actueel beeld van de bedrijven die wij in onze portefeuille hebben. Ook deze worden uitgevoerd door de maatwerkspecialist. Vakwerk, dat uiteraard ook tijd kost.”

Karin licht verder toe: “Je hebt kennis nodig van de agrarische wereld om goed mee te kunnen denken en mogelijkheden te zien. Tegelijkertijd is alles even belangrijk, van nieuwe aanvragen tot het beheer van de huidige portefeuille. We proberen daarin dan ook continu een goede balans te behouden. Daarbij komt dat bijna alle trekkers een kenteken moeten hebben. Daardoor zijn we ook veel bezig met het verzekeren van trekkers én het doen van mutaties op lopende polissen. We weten niet precies hoelang dat gaat duren, maar omdat de RDW nu flink handhaaft, denk ik dat er de komende tijd nog veel trekkers worden gemeld.”

Meer weten over de agrarische zakenverzekeringen van Klaverblad? Vraag je adviseur of kijk op klaverblad.nl.

Beheer
WP Admin