Partner
Foto: Klaverblad verzekeringen AlgemeenPartner

Met deze keuring verklein je de kans op brand in je agrarische bedrijf

Elektrische installaties zijn een beruchte veroorzaker van branden bij (agrarische) bedrijven. Vaak heeft dat te maken een defect in of verkeerd gebruik van de installatie. Door elektrische installaties regelmatig te keuren, verklein je de kans dat het misgaat. In dit artikel leggen we je uit hoe een elektrakeuring in z’n werk gaat.

Waarom een elektrakeuring?

Als er brand in je bedrijf ontstaat is het een prettige gedachte dat je hiervoor verzekerd bent. Toch moet je er niet aan denken dat het je overkomt. Brand door een elektrische installatie kan zorgen voor grote schade aan gebouwen, spullen of zelfs dieren. Soms komt je bedrijf tijdelijk zelfs stil te liggen, waardoor je ook inkomsten misloopt. En doordat er steeds meer van elektrische installaties wordt gevraagd, neemt het risico op brand ook toe. Daarom geldt bij onze agrarische verzekeringen dat de elektra van een bedrijfsgebouw elke 3 of 5 jaar gekeurd moet worden. Dit helpt mee aan het voorkomen van brand én is nodig om eventuele schade die door een brand ontstaat vergoed te krijgen.

Welke elektrische installaties moeten er gekeurd worden?

Vaak zijn in de meterkast de grootste brand-technische risico’s te vinden, zoals overbelasting, verhitting en hotspots. Oververhitting is niet altijd met het blote oog te zien, maar wel te meten met de speciale apparatuur die wordt gebruikt bij een keuring. Bij een elektrakeuring wordt het grootste deel van de elektra nagelopen. Welke elektrische installaties er precies worden gekeurd? We zetten het voor je op een rij:

  • Apparaten (zoals (verleng)snoeren, toestellen of machines) die zijn aangesloten op de elektrische installatie of die je gebruikt voor het uitoefenen van je beroep (met uitzondering van handgereedschappen.
  • Alle delen van de elektrische installatie (vanaf de elektriciteitsmeter tot en met het stopcontact) die tot het gebouw behoren, bijvoorbeeld ook klimaatapparatuur en liftinstallaties.

Voor het laten uitvoeren van de keuring van de elektrische installaties moet je daarbij eigenaar of verantwoordelijke ervan zijn.

Wist je dat Klaverblad ook voor agrarisch ondernemers een maatwerkservice biedt? Lees er in dit artikel over de specialistische kennis die voor agrarische risico’s nodig is meer over.

Welke elektrakeuringen zijn er nodig?

De meeste verzekeraars vereisen een elektrakeuring volgens de richtlijnen van NTA 8220, uitgevoerd door een inspectiebedrijf met een SCIOS Scope 10 certificaat. Een SCIOS Scope 10 keuring richt zich specifiek op brandveiligheid en eventuele brandrisico’s van elektrische installaties. Voor de zonnestroominstallatie is er soms een Scope 12 keuring nodig. In het geval van Klaverblad is dit pas verplicht bij een vermogen van 15 kWp.

Waar moet je rekening mee houden tijdens een elektrakeuring

Wanneer de keuring van de elektrische installaties gepland staat, is het allereerst belangrijk dat de spanning van de installatie af is. Samen met de elektra-inspecteur loop je langs alle apparatuur die gekeurd moet worden. De inspecteur maakt vervolgens een rapport op waarin staat of de installaties aan de brandveiligheidseisen voldoen of dat er gebreken zijn. Zijn die er? Dan heb je, afhankelijk van de ernst van het mankement, een aantal maanden de tijd om het te laten herstellen en herkeuren. Als alles goed is bevonden wordt de melding afgemeld bij SCIOS.

Hoe weet ik of mijn elektra gekeurd moet worden?

Hoe vaak een keuring uitgevoerd moet worden is afhankelijk van verschillende factoren. In de meeste gevallen is een keuring 3 tot 5 jaar geldig. EKCN, de partij waarmee Klaverblad samenwerkt, komt op het moment dat er opnieuw gekeurd moet worden tijdig bij de ondernemer in de lucht. Ben je verzekerd via een verzekeringsadviseur? Ook dan word je meestal gewezen op het feit dat er weer gekeurd moet worden.