Commentaar

4 reacties

‘Kennisvorming over ruwvoer hét item van 2019’

De grondgebondenheidseis gaat de bedrijfsvoering sturen. Snijmais en jongvee weg, grasklaver erin.

De melkveehouderij gaat de komende jaren ingrijpend veranderen als het aan LTO en NZO ligt. Die willen de grondgebondenheid borgen door een maximum te stellen aan de aanvoer van eiwit. 65% van het benodigde eiwit moet namelijk in 2024 komen van ‘eigen’ grond. Die eis geeft het verwaarden van eigen ruwvoer een flinke boost. Elke kilo krachtvoer of bijproducten die aangekocht wordt, verslechtert de dekking immers aanzienlijk.

Uit berekeningen voor Boerderij blijkt dat bedrijven tot zo’n 15.000 kilo melk per hectare al voldoen aan de 65%-eis. Tussen 15 en 20.000 kilo is vaak te volstaan met kleine aanpassingen en vooral: secuurder werken.

'Basis is meer gras van eigen grond halen en door de koe laten verwerken tot melk.' - Foto: René den Engelsman
'Basis is meer gras van eigen grond halen en door de koe laten verwerken tot melk.' - Foto: René den Engelsman

Meer gras van eigen grond halen

Basis is meer gras van eigen grond halen en door de koe laten verwerken tot melk. De puntjes op de i zetten dus. Andere opties voor deze groep bedrijven: nog scherper selecteren in jongvee, het vervangingspercentage drukken en iets minder eiwit in het rantsoen.

Voor de intensieve bedrijven, meestal niet-derogatiebedrijven met veel mais, zijn wél ingrijpende wijzigingen nodig: jongveeopfok volledig uitbesteden of aankoop van vaarzen, snijmais vervangen door grasklaver en aankoop van korrelmais.

‘Wie afwacht, mist de afslag en uiteindelijk de boot’

Het begint natuurlijk met weten waar je staat. Dat zal hét item van 2019 worden: kennisvorming over ruwvoersoorten, de teelt, de kosten en de opbrengsten. Dan aanscherping van de rantsoenen. Volstaat 16,5, 16 of 15% ruw eiwit in het rantsoen? Dat bepaalt namelijk in hoge mate het eiwitverbruik, en daarmee direct de dekking via de ‘eigen’ grond. En dan de scenario’s doorrekenen, op zich is dat nog de makkelijkste stap.

Melk is er genoeg

Je kunt natuurlijk ook denken: de soep wordt nooit zo heet gegeten als ze opgediend wordt. Die 2025 kan best 2026 worden, en die 65% misschien terug naar 62. Maar de richting is er, de toon is gezet. Dan is het zaak erop voor te sorteren. Wie afwacht, mist de afslag en uiteindelijk de boot. Want melk is er genoeg. Voor wie niet voldoet aan de eisen, is het einde oefening.

Laatste reacties

 • alphons1

  het belangrijkste item mis ik en dat is de bodemkwaliteit. want bij meer bodemleven krijg je ander soort eiwit en daar heb je minder van nodig

 • frl

  Alphons1@ als die zuurstofloze drijfmest ook nog verplicht geïnjecteerd moet worden, zullen die "betere " eiwiten niet komen.

 • farmerbn

  Wat geeft LTO en NZO het recht om zoiets te gaan invoeren? Mag je dat eisen in een Europa waar die eis er niet is? Waarom zou je het uberhaupt willen als je weet dat er boeren zijn die er grote problemen mee krijgen. Is dat het nieuwe boertje pesten van je eigen standsorganisatie?

 • info519

  als j minder nodig hebt door betere kwalitiet eiwit is aankoop% eiwit lager

Of registreer je om te kunnen reageren.