Commentaar

4 reactieslaatste update:18 jul 2017

‘Niemand blij met korting 8,3%’

De korting van 8,3% op fosfaatrechten valt veehouders rauw op het dak.

Een goede melkprijs ten spijt, het chagrijn in de melkveehouderij zit er goed in. Melkveehouders worden per 1 januari 2018 meteen 8,3% gekort op de toegekende fosfaatrechten. Dat percentage valt vies tegen.

Basis in de becijfering vormt de productie op 2 juli 2015 (89,4 miljoen kilo). Dit is 4,5 miljoen kilo boven het sectorplafond. Het verschil maakt een korting van 5,1% noodzakelijk. Om politieke redenen komt daar 2,2% bovenop. De Tweede Kamer wil dat grondgebonden bedrijven (1,6%) worden vrijgesteld van de generieke korting. Bedrijven met een klein overschot (0,6%) worden gedeeltelijk ontzien.

Twee categorieën bedrijven

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken volgt in zijn besluit verder de Knelgevallencommissie. Deze commissie – die in het advies spreekt van een ‘eenvoudige opdracht, lastige invulling’ – gaat uit van maximaal 1% extra korting. Zij acht dit het maximaal aanvaardbare. In de praktijk betekent dit 600.000 rechten, ofwel 14.500 melkkoeien. De commissie komt tot twee categorieën bedrijven: nieuw gestarte bedrijven en bedrijven in een bijzonder situatie door realisatie van natuurgebied of aanleg van een weg. Denk hierbij aan bedrijfsverplaatsing.

Voor bedrijven met onbenutte onomkeerbare investeringsverplichtingen, bedrijven die omschakelen naar biologisch, of bedrijven met zeldzame runderrassen is volgens de commissie geen basis voor uitzondering. Zij reageren verbolgen op dit besluit.

Veiligheidsmarge

Van Dam overweegt nog even om een veiligheidsmarge bovenop de 8,3% in te voeren. Veehouders hebben procedures aangespannen. Ook kan de fosfaatproductie door hogere gehaltes in het ruwvoer hoger uitvallen. Hij ziet hier op aandringen van het bedrijfsleven nu van af. Hij houdt de optie voor een extra korting volgend jaar nadrukkelijk open.

Niks ergers dan onzekerheid. Deze korting was al in maart 2016 aangekondigd. Het percentage is nu bekend. Duidelijkheid, ja. En toch overheerst de frustratie: nog meer inleveren.

Laatste reacties

 • haj146

  Altijd al gezegd dat het hoger ging worden dan de 4 procent dat de lto Ons voorhield. Nu 8,3 en misschien nog wel hoger! Dit roept gewoon op om te rechten. Als je al afhankelijk bent van de uitslag van je kuilen en daardoor meer gekort kan worden is het hek van de dam. Maar een zakje oud armzalig hooi insturen als zijnde 1e snede. Zal het P gehalte wat meevallen.

 • steenderen

  En dit met dank aan van dam en die lamballen van LTO

 • jeannettedekker1

  De volgende 8,3 procent is voor de 52 bedrijven die hun rechtzaak al gewonnen hebbenen daar zijn er nog 850 meer van. Volgens mij maken politiek LTO en NMV zich schuldig aan misleiding. Derogatie word duurder en duurder.

 • koestal

  Alle boerenorganisaties waren voor,behalve de boeren zelf !!

Of registreer je om te kunnen reageren.