Commentaar

19 reacties

‘Clichés over de veehouderij bij Milieudefensie’

Milieudefensie schuwt de clichés niet in haar nieuwste visie op de melkveehouderij.

Werkelijk alle holle frasen die de sector afgelopen jaren over zich heen kreeg, worden er serieus opgelepeld. Een greep: boeren verdienen een ‘eerlijke prijs’ voor hun producten, met ‘nieuwe verdienmodellen’. Voer moet uit ‘de regio’ komen en voedsel gaat naar de ‘lokale markt’. Een ‘robuust langetermijnbeleid’ moet de veehouderij ‘grondgebonden’ maken.

Inkrimping van veestapel

Maar het gaat natuurlijk om inkrimping van de veestapel, de panacee voor alle kwalen. Tot 2030 moeten er volgens de milieuorganisatie een half miljoen koeien weg om te voldoen aan doelen op het gebied van ammoniak, fosfaat, nitraat en CO2. Ze baseert zich op een rapport dat het het Louis Bolk Instituut op haar verzoek heeft gemaakt. Daarin is een poging gedaan om werkelijk alle problemen samen te vatten en om te rekenen tot één getal: een acceptabele veebezetting.

‘Bij de Amsterdamse lobbyisten klinken nuances niet meer door’

Een onmogelijke opgave. Gelukkig brengen de onderzoekers zelf nuanceringen aan. Het begrip ‘grondgebonden’ is uiterst vaag, stellen ze ruiterlijk vast. En het is ontzettend lastig om het klimaatbeleid om te rekenen tot een concrete veebezetting per hectare. Ze vragen zich bijvoorbeeld af of je de oxidatie van het veenweidegebied (CO2-uitstoot) wel op het conto van de hele melkveehouderij kunt schuiven.

Maar bij de Amsterdamse lobbyisten klinken zulke nuances niet meer door. Daar gaat het van dik hout en wil men maar één conclusie horen: de veestapel moet krimpen. Linksom of rechtsom.

Supermarkt als kwaaie pier

Omdat Milieudefensie niet vijandig wil doen tegen boeren, wordt de supermarkt als kwaaie pier naar voren geschoven. Die moet meer betalen voor de melk, dan komt het vanzelf goed. Was het maar zo simpel.

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  Greenpeace even vervangen door Milieudefensie Johan.

 • Johan Oppewal

  Bedankt voor deze attendering, we passen het aan!

 • John*

  het gaat toch puur om de ligging van de grens?? trek een grens om amsterdam en het gebied wordt importerend en heeft een mensenmest overschot.. schuif de grens wat meer duitsland in of trek hem om europa heen en alle emissies kloppen als een bus.

  feit is dat we leven een vruchtbare delta waar het prima mogelijk is om vee te houden. Waar milieudefensie om vraagt is vergelijkbaar met een sprinter 2 seconde langer over de honderd meter te lopen of een voetbalwedstrijde met 9 spelers tegen 11 te spelen. alles behalve sportief dus.

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  De volgende reactie van Bart van Opzeeland van Milieudefensie kwam vandaag bij ons binnen:

  Trumpiaanse struisvogel

  Je kunt zoals Johan Oppewal op zijn Trumpiaans gewoon ontkennen dat de veestapel moet krimpen om ons milieu te redden en onze toekomst veilig te stellen. De Nederlandse regering is gelukkig verstandig en heeft net zoals heel veel andere regeringen wereldwijd het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend. De onontkoombare krimp van de melkveestapel leidt wat Milieudefensie betreft niet tot minder boeren. We moeten zorgen dat boeren een kostendekkende en eerlijke prijs voor hun producten krijgen en dat er een ruimhartige regeling voor boeren komt die willen stoppen. Milieudefensie voert campagne voor een eerlijke melkprijs want het komt niet vanzelf goed, er moet veel veranderen binnen de melkveesector en een omschakeling is niet simpel en doet pijn. Maar we hebben geen keus, ook veel boeren begrijpen dat maar al te goed.

  - Bart van Opzeeland, campagneleider voedsel, Milieudefensie

 • Bennie Stevelink

  Heeft Bart van Opzeeland zelf niet in de gaten dat dit toch door niemand serieus genomen wordt?

 • Snel

  Als milieudefensie de melk eens opkoopt volgens de prijs die de boeren beuren moeten, kunnen ze `t daarna zo door verkopen aan de supers. Boeren blij milieudefensie blij, twee vliegen in 1 klap

 • alco1

  Dat is DE oplossing @snel.
  Milieudefensie als intermediair.
  Eens kijken hoe snel ze failliet zijn.
  Trouwens. Die Wiebren van Stralen van het LTO is ook al overgestapt op een natuurclub.
  Komt zijn ware aard naar boven.

 • a van Gerwen

  Bart stemt waarschijnlijk op de PVV om z'n plannetje te verwezenlijken. Die willen ook een hek om nederland heen plaatsen. Voor het zover is blijft het bij luchtfietserij of je moet moedwillig een sector af willen breken. Bedenk dan wel dat slopen nog altijd vele male makkelijker is dan iets opbouwen.

 • ENDE902

  Het woord "campagneleider voedsel" als functie voor de heer Van Opzeeland, staat als een hek voor een serieuze benadering. Ook al is de heer Van Opzeeland nog zo bekwaam. Hiermee wil aangeven, dat als Milieudefensie zich minder activistisch zou gedragen er wel begrip zou zijn.

 • farmerbn

  Milieudefensie gaat voor een beter milieu maar schopt eigenlijk alleen maar tegen de (vee) boeren. Waarom geen minder auto's of vliegkilometers? Waarom niet minder mensen of minder huisdieren?

 • WGeverink

  "Dumbass" Leonardo DiCaprio mistakes chinook for "global warming"! Bekijk dat filmpje en zie hoe de praatjes in de wereld komen. Als je je tegenwoordig als politicus negatief uit laat over global warming of zelfs je twijfel uit staat dat gelijk aan politieke zelfmoord. Zelfs uitleg van, of een discussie met de global warmists is niet meer mogelijk, zo stevig zitten ze in het zadel. Er is zelfs geen discussie mogelijk over het feit dat sattelietmetingen van de afgelopen 20 jaar aantonen dat de temperatuur nauwelijks veranderd... Dat de global warmists iedereen mogen negeren die een andere mening is toegedaan is fout. Je wordt nog net niet opgepakt en opgesloten als je een het met de gang van zaken niet eens bent. Ik ben het altijd oneens met Trump maar ik geef hem nu helemaal gelijk. In Amerika heeft de regering gelukkig ook mensen uit het andere kamp geinterviewd over "klimaatsverandering" en daar zijn zeer waardevolle en indrukwekkende spreekbeurten bij.

 • koestal

  Het vliegverkeer op Schiphol moet nog volop uitbreiden,de politiek is trots op Schiphol met z,n drukke vliegverkeer ,ze mag niet degraderen tot een klein Europees vliegveld. Het CO2 probleem is al opgelost,de directeur van Schiphol heeft een intentieverklaring getekend om de CO2 uitstoot te rug te dringen. En klaar is Kees.Maar het CO2 probleem van de landbouw moet anders worden aangepakt 200.000 koeien slachten is volgens Louis Bolk instituut de oplossing

 • Peet1212

  @ALCO je moet geen mensen in een kwaad daglicht zetten als je niet gecontroleerd hebt wat diegene daadwerkelijk gaat doen!!!!!

 • alco1

  Sorry Peet.
  Ik beoordeel Wiebren misschien teveel op zijn functioneren binnen het LTO tov. van zijn werkgever, de boeren.
  Ook in zijn afscheid artikel somde hij alleen maar op wat er allemaal nog voor de boeren te verwachten staat. Ipv. van aantijgingen en leugens te ontkrachten.
  Dat is immers één van de taken van een belangenbehartiger!
  Maar vertel wat zijn nieuwe functie inhoud.

 • koestal

  Lekker tegen boeren aantrappen door milieufreaks,is al jaren een geliefd Hollands gezelschapsspel !

 • Koen Franken

  @ Alco . Zijn reactie blijft lang weg , denk dat ze nog een functie aan het creëren voor deze man

 • oorspronkelijk

  onverbeterlijke zelf genoegzaamheid.
  een keer van de andere kant de link leggen
  boeren zijn übermenschen alleen zij kunnen de sector redden.
  over bezetting in stallen
  broeiremmers/toxineremmers door het voer
  koeien binnen
  ongecontroleerde groei afdwingen
  veel bewegingen voer/mest
  niet iedereen is over voorgaande factoren positief.
  een eigen voorbeeld 1,5uur na het melken ligt alles in de wei
  200dgn voer halen mest brengen
  geen broeiend /vergiftigt voer
  van 7.00u tot 10.00u is gras smakelijk fris
  van 22.00utot 5.00u is er ook geen zon
  ben hobbyist geen rendementsfreak
  wel kostprijs onder€0,32 bsk 46-48

 • haj146

  Wgeverink perfect verwoord. Ook de NASA bevestigd dat de ijskappen niet minderen maar verplaatsen. Hele klimaat geneuzel is zo eenzijdig links opgezet dat iedere ondernemer de sjaak is. Eenzijdige onderzoekjes die keer op keer aan het voetlicht komen. Helaas is de gemiddelde Nederlander het gaan geloven. Aan ons de taak de feiten op tafel te houden!

 • koestal

  Ach,de Amsterdamse lobbyisten maken zich niet druk om hun eigen omgeving ,zoals Schiphol ,waar elke dag het vliegverkeer toeneemt door de vele vakantievluchten van Nederlanders,die mensen ga je toch niet voor het hoofd stoten met milieuproblemen,dat kunnen ze beter bij boeren doen vinden ze.Ook het drukke autoverkeer in en om Amsterdam is voor die lobbyisten ook nog wel aanvaardbaar, hier weten ze ook geen oplossing voor,maar boeren die moet je blijkbaar aanpakken. Alleen Dijselbloem weet hoe belangrijk de boeren zijn voor de staatskas.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.