Commentaar

7 reacties

'Ontsporende regelgeving'

Het is om gek van te worden: de stapeling van beleid voor de veehouderij. Helemaal moedeloos makend is het als die regels elkaar ook nog tegenwerken. Dat is het geval bij het stikstofbeleid (PAS) en de fosfaatplannen die elk moment afgekondigd kunnen worden. De krimp in de veestapel die voortvloeit uit de ene maatregel leidt soms tot overtreding van de andere.

Wat is het geval? Heb je na 1 juli 2015 een nieuwe NB-wetvergunning 'gekregen' voor een uitbreiding, dan ben je verplicht de extra ontwikkelruimte binnen twee jaar te benutten. Anders ben je in overtreding. Deze clausule is destijds ingevoerd om te voorkomen dat slimmeriken schaarse uitbreidingsruimte zouden 'hamsteren'. Het zorgt ervoor dat iemand niet meer ruimte claimt dan hij of zij ook echt gaat benutten.

'Groeien wordt onmogelijk'

Maar het fosfaatbeleid werpt een ander licht op groei. De regel wordt: terug naar de veestapel van 2 juli 2015 of nog 4% daar onder (niet-grondgebonden bedrijven). Daar komt nog een korting op de fosfaatrechten overheen. Groeien wordt dus onmogelijk, dan wel fors duurder. Grote kans dat deze bedrijven hun ruimte niet kunnen gebruiken.

Dat is op zich nog te zien als ondernemersrisico. Maar dat je mogelijk bestraft wordt voor het niet benutten van die ruimte is even bizar als onacceptabel. De bal ligt bij de provincies. Die moeten over hun bezwaren tegen een gedoogconstructie heen stappen.

Laatste reacties

 • jeannettedekker1

  De regelgeving van fosfaatreductie en fosfaatrechten is er nog niet,dus even afwachten nog want er komen vast nog wel meer problemen onderweg.

 • deB.

  Een grote puinhoop, met alleen maar verliezers in de toekomst!

  Geen verdienmodel, op lange termijn geen opvolging meer...

  We worden aan alle kanten genaaid, en leeg gevreten

 • Richarddebie

  Zoals een andere Johan ooit zei: "elk nadeel heeft zijn voordeel"

  Als de N ruimte ongebruikt blijft en terug vloeit naar de pot, betekend dat dat de pot ruim gevuld blijft en er voor bedrijven die wel kunnen/willen uitbreiden voldoende ruimte in de pot is en de PAS dus kan gaan werken zoals deze bedoeld is.
  Het is belangrijk om te zorgen dat de ruimte niet verdwijnt naar wegen/industrie en dat een nieuwe PAS vergunning niet met zeer hoge kosten gepaard gaat.

 • landboer

  Goed gezien Richard, en in een ander artikel staat dat het in de praktijk meevalt als je het niet binnen 2 jaar benut ,dus zo n probleem is dat nou ook weer niet.

 • info519

  Gewoon vleesvee aanvoere

 • koestal

  Opeenstapeling van wetten en regels,een boer is binnenkort altijd wel ergens mee in overtreding,straks nog meer werkgelegenheid voor opsporingsambtenaren. En de de staatssecretaris van Landbouw op de Grune Woche de Nederlandse boer en tuinder maar prijzen voor zijn goede productie en enorme export

 • koestal

  Dolgedraaide regelgeving,weer werk voor een paar honderd ambtenaren om de boeren het leven zuur te maken

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.