Commentaar

11 reactieslaatste update:26 jul 2016

'EU-krimppremie niet voor Nederlandse melkers'

Nederlandse melkveehouders zullen vooral risico's van tijdelijke verlaging afwegen.

Eurocommissaris Phil Hogan wil de Europese melkveehouders overhalen om minder melk te produceren. Koeienmelkers die hun productie afknijpen krijgen €0,14 per liter niet-geproduceerde melk.

Die €0,14 belooft meer dan de voorziene marge op melkproductie (melkgeld minus directe kosten). Maar de vergoeding is alleen interessant voor bedrijven met overbezetting, slechte ruwvoerpositie en hoge afzetkosten voor mest. En veehouders die moeten krimpen wegens de AMvB Grondgebonden Melkveehouderij krijgen zo alsnog een vergoeding voor niet geleverde melk. Zij zouden anders niks beuren dan een boete.

Nederlandse melkveehouders zullen vooral de vele risico’s afwegen die zij kunnen lopen bij een tijdelijke verlaging van hun melkproductie. Bij overtekening bijvoorbeeld, is de vergoeding geen €0,14, maar minder. En het geld wordt pas drie maanden na productieverlaging uitbetaald. In de praktijk betekent dat drie maanden voorfinancieren. De vraag is wie dat met zijn liquiditeitspositie kan dragen.

Herhaling van de geschiedenis

Tot slot zullen Nederlandse melkveehouders zeer huivering zijn om zomaar hun productieruimte op het spel te zetten. Wie weet wat er nog op hen afkomt? Wat nu gebeurt lijkt op een herhaling van de geschiedenis, zoals voor de superheffing ingevoerd werd: boterbergen, interventie en SLOM (slacht- en omschakelingsregeling).

Maar de hamvraag is of een Nederlandse melkveehouder hieraan überhaupt kan deelnemen. Alleen boeren in landen waar de productie daadwerkelijk vermindert (lager dan Q4-2015), komen in aanmerking voor de €0,14 per kilo. Sinds vorig jaar is de productie in Nederland met pakweg 8 tot 10% toegenomen. Dat betekent dat de Nederlandse melkveesector BV eerst deze extra productie moet verminderen alvorens ze ook maar in aanmerking komen voor één cent vergoeding. Dat lijkt hoogst onwaarschijnlijk. (Volgens laatste informatie kan elke actieve melkveehouder in de Europese Unie een premie krijgen voor vrijwillige vermindering van de melkproductie. Zie het artikel Alles over het verminderingsplan) Waarschijnlijker is dat groeiers gaan gokken op prijsstijging, doordat de aanvoer van melk in de EU gaat krimpen.

Laatste reacties

 • koeboertje

  Met de afschaffing van de superheffing is voor de richting van de vrije markt gekozen ,door nu weer productie beperkingen al dan niet vrijwillig in te stellen ,geeft aan dat er geen consistent beleid gevoerd wordt in de eu .

  Ik gun die 23 mil. liever aan de gedupeerde van de hagelstorm .

 • Gerd

  an de phospatquote???

 • klein.gunnewiek1

  Met veel respect voor de Boerenstand wil ik toch het volgende kwijt: bovenstaand artikel gaat over de verdeling van Europees belastinggeld ( = subsidie) voor het niet leveren van een product. Geld krijgen om iets te laten.Dat de Hollandse overproductie mij nu geld gaat kosten vind ik een trieste zaak. Iets om minder trots en wellicht jaloers op te zijn. Als bouwkundig aannemer heb ik nooit subsidie gehad om mijn bedrijf draaiend te houden.

 • Heykoop

  Beste klein.gunnewiek1: wij Nederlands boeren zitten ook helemaal niet te wachten op subsidie. Als wij een eerlijke kostendekkende prijs zouden krijgen voor onze hoogwaardige producten, dan is subsidie overbodig. Als bij u de bouwmaterialen duurder worden, dan kunt u dat doorberekenen aan de klant. Bij ons is dat helaas niet zo. Voedsel wordt door overheid en supermarktketens bewust laag gehouden ten koste van ons inkomen terwijl we ook nog eens hoge lasten opgelegd krijgen door de eisen van de overheid en milieugasten

 • alco1

  we zullen het nog eens duidelijk aan bovenstaande uitleggen hoe we de subsidies moeten zien.
  De markt reageert op vraag en aanbod.
  Goede vraag betekend hogere prijzen.
  Bij te hoog aanbod zakken de prijzen.
  Dit gaat net zover totdat er niets meer aan verdient wordt.
  Kostprijs is dan hoger dan de ontvangsten.
  Als de kostprijs 30 cent is en de literprijs ook is het kantelpunt bereikt.
  Krijgt men echter 5 cent subsidie dan kan de kostprijs tot 25 cent zakken voordat het kantelpunt bereikt is.
  Men gaat dus langer door met melk produceren voordat de markt zich kan herstellen.
  Kortom. Aan subsidies heb je niets en ze worden alleen maar gebruikt om je aan banden te leggen, want je kunt als individuele boer niet zonder.
  Subsidies komen dus indirect terecht bij de consument die zijn product goedkoper krijgt.

 • mtseshuis

  @Alco: en zo is het, dit is weer een wangedrocht van de EU om de burger goedkoop te laten eten ten koste van de boer...Afschieten die hap, herstel duurt alleen maar langer zo (maar dat is precies wat Brussel en Den Haag wil!), boeren aan het subsidie infuus langzaam laten verzuipen, zolang er nog maar productie plaats vindt

 • gerryvandeven1

  Gewoon het quotum weer invoeren, en dat zal zeker voor die landen zijn die
  Volspeed door blijven melken de enige oplossing zijn.
  Koeien kun je ook niet naar buiten doen in een weide waar geen omheining omheen staat!

 • koeboertje

  Klein.gunnewiek1, Leg dan eens uit hoe het zit met nieuwe industrieterreinen waarvan de ontwikkeling ook met europeesch geld mogelijk wordt gemaakt ,met gevolg dat oude industrieterreinen leeg staan en verpauperen.
  En de infrastructuur b.v. bruggen in nieuwbouwwijken ook een bijdrage uit de eu pot krijgen .

 • koeien4556

  beste klein.gunnewiek1 ik als boer heb nog steeds geen euro subsidie gevangen dat geld gaat op aan weidenvogels ggd en andere spelers de vrije markt had op de duur wel gaan werken maar daar gaat de franse en duitse regering niet opwachtend dan loopt het plattelandland met alle gevolgen van dien

 • roppie

  Beste Klein.gunnewiek1. Het is ook helemaal niet goed van de EU dat er geld beschikbaar wordt gesteld om minder te leveren.
  Griekse boeren kregen geld als zij geen appels en ander fruit zouden plukken omdat er te veel was in Europa. Dat deden ze een paar jaar. Maar ze hadden wel de kosten van het onderhoud. Dus wat deden een paar slimmeriken. Zij rooiden alle bomen en plantte iets anders. Maar ze kregen ook nog steeds het EU geld. En dat is ook uw en mijn geld en dat van de boeren hier.
  Ik weet zeker dat als we alle subsidies afschaffen de Nederlandse boeren het beste af zijn.
  Voor de Rusland boycot werd ook geld beschikbaar gesteld. Ik dacht iets van 7 cent per kilo. Maar de tuinders hier hebben veel hogere vaste kosten, dus die hebben daar niks aan. En in bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje storten ze de tomaat en komkommers gewoon ergens op een lege hoek. Hier in Nederland moet het naar een erkende afvalverwerker. En dat kost dus ook weer. Daarom wordt er van zulke EU regels in het algemeen weinig gebruik gemaakt in Nederland.

 • oorspronkelijk

  voor alle vrije markt denkers,
  markt ordening vraagt organisatie buitenlandse zaken economische zaken
  ook betaalt iedere Nederlander als W.Alexander op handels missie gaat
  rechtstreekse steun moet zich eigenlijk beperken tot calamiteiten
  maar de discussie hier gaat over de gunfactor
  geen weidepremie geen agrarische natuur subsidie geen markt ondersteuning.
  wel kwantum toeslag korting dit geeft een concurrerend voordeel voor de grootste bedrijven
  stoer doen lijkt het want lees wat het uurloon binnen de EU is
  grijze arbeid en illegalen maken het lage loon minder voelbaar
  opscheppen en in het je broek doen kan tegelijk

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.