Redactieblog

11 reacties

'Na fosfaatwet komt de vetwet'

Vet is ongezond. Vet is lekker. Het eerste wordt ons contant om de oren geslingerd. Het tweede, het lekkere van vet, wordt zelden genoemd.

Vet is ongezond. Vet is lekker. Het eerste wordt ons contant om de oren geslingerd. In reclame, door wetenschappers en door magere dieetgoeroes, die een beetje vet op de botten niet zou misstaan. Het tweede, het lekkere van vet, wordt zelden genoemd. Of liever gezegd, het wordt verzwegen. Het is geen nieuws en niet sexy.

'Een stuk vlees, met een vetrandje. Veel lekkerder dan die magere lappen'

Welnu, wat vet betreft ben ik niet sexy. Wat is er lekkerder dan een met roomboter gesmeerd stuk brood, belegd met een stevige plak volvette, Goudse belegen kaas. Vet, maar om je handen bij af te likken. Of een stuk vlees, met een vetrandje. Veel lekkerder dan de magere lappen, die met kruiden en saus moeten worden opgesmaakt. En niet te vergeten een stukje worst. Een echte oppepper, voordat je gaat melken.

Allemaal fout, volgens de deskundigen, die over de smaak maar zwijgen. Maar ik voel me er wel bij.

'Of een stukje worst. Een echte oppepper, voordat je gaat melken'

Over de nieuwe fosfaatwet hoor ik ze ook niet. Vreemd. Die zal tot gevolg hebben dat we veel minder jongvee aanhouden. Er gaan meer jonge dieren naar de slacht, om maar zoveel mogelijk koeien te kunnen melken. Dat brengt geld in het laatje.

Verder zullen we door de fosfaatwet koeien gaan fokken met veel hogere gehaltes. Vet is dan het gemakkelijkst te beïnvloeden. Dat gaan we in de toekomst allemaal doen. Gevolg: meer vet. Vet dat volgens de smaakmakers in de gezondheidssector met hun schriele vertegenwoordigers van het bord is verbannen.

'Door de fosfaatwet gaan we koeien fokken met veel hogere gehaltes, vet is dan het gemakkelijkst te beïnvloeden'

Tegenstrijdig beleid. Via de fosfaatwet minder jongvee en koeien en daardoor op hetzelfde moment het signaal afgeven dat je beter op hogere vetgehaltes kunt gaan fokken. Dat lukt zeker. Dus over een paar jaar hebben we minder koeien met een veel hoger vetgehalte.

Wedden dat de politiek dan weer een debat houdt over het hoge vetgehalte in de melk? Dat Europees geld wordt besteed aan het opkopen van melkvet in de vorm van boter? En dat er weer boterbergen ontstaan? Gevolgd door de nieuwe maatregel om de vetproductie te beperken. Wie weet, komt er een quotering voor vet per hectare. En komen er vetrechten.

'Wie weet, komt er een quotering voor vet per hectare. En komen er vetrechten'

U lacht me uit om deze veronderstelling? Als u er vrolijk van wordt, is dat mooi meegenomen in deze donkere dagen voor kerst, maar dubbel donker voor de boer. Maar ik zie het over een aantal jaren wel gebeuren. Zowel het melkquotum als de fosfaatrechten kwamen als een donderslag bij heldere hemel. De politiek is troebel. Daarvan kun je alles verwachten.

Laatste reacties

 • erardus1

  De reactie van de veehouder zal helder zijn. Maar de vet discussie is allang aan het kantelen. Kinderen die volle melk krijgen zijn op latere leeftijd minder zwaar. Vet verzadigd en dus hebben we minder nijging om te snaaien. Dus vet mag weer natuurlijk met mate maar dat wist de Vergaderboer ook al.

 • buitenok

  kun je ook een keer leuke dingen schrijven

 • Piet Piraat

  Het lijkt wel of vergaderboer zijn wereldje steeds kleiner aan het worden is.

 • vd m.

  Beste Vergaderboeder, overal waar te voor staat is niet goed, te veel vet, te veel suiker, maar met mate kan het weinig kwaad en het zorgt voor de smaak

 • JNJS

  Ho Ho @vd meer, de uitzondering op die regel is tequila

 • schepens

  Dirlt verhaal ben ik absoluut niet mee eens kijk maar eens op gezonddorp.nl zo vet eten als t kan en je valt kilos af en nog lekker ook. Vet eten komt terug dus straks is er vet te kort!!!

 • putten

  @jnjs, tevreden is er ook nog al zijn er daar niet zoveel meer van.

 • haj146

  Het melkvet wordt al schaars en duurder betaald

 • winden

  @vd Meer en tevreden is heel belangrijk.

 • WGeverink

  Klopt Schepens Hoor hele goede berichten van mensen die dat dieet met succes volgen. Wat ik er van mee gekregen heb is dat ze hun lichaam wennen om op vet te lopen in plaats van op koolhydraten.

 • Rip

  Het Voedingscentrum zegt nog steeds dat verzadigd ver moet worden gemeden. Ze adviseren roomboter te vervangen door halvarine of margarine. Roomboter moet je bij uitzondering eten. Dit is een officieel advies, dat je moeilijk kunt negeren.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.