Boerenblog

63 reacties

Personeel loopt weg bij Duitse boer

Boeren in Duitsland komen in de problemen door de invoering van het minimumloon begin dit jaar.

Alweer negen jaar geleden kwamen we als eerste Nederlandse boeren in een van de - naar wat we nu weten - winderigste en koudste delen van de Eifel. Destijds waren we een van de vijf 'grote' boeren in ons dorp. Maar dat is al lang niet meer zo. Want sinds bekend werd dat het melkquotum ging verdwijnen, ging een aantal boeren om ons heen groeien en anderen stopten ermee. Er zijn nieuwe stallen voor 250 tot 600 koeien gebouwd en er wordt nog steeds gebouwd.

Duitse boer werkt graag met personeel

Steeds duidelijker wordt dat niet alleen de kleinere boeren, die opvallend vaak niet meer door hun bank worden ondersteund, het moeilijk hebben. Ook de boeren om ons heen die enorm gegroeid zijn, komen langzamerhand in de problemen. In tegenstelling tot Nederlandse boeren, die met 100 koeien alleen werken en vaak met robots melken, werken Duitse boeren liever met personeel. In Duitsland bestond tot voor kort geen minimumloon. Sinds begin dit jaar is de wet zo aangepast dat veel lonen met wel 60 procent  werden verhoogd. Tot 2017 zal het minimumloon nog met €2,00 stijgen. Een enorme kostenpost erbij dus voor de Duitse boeren die graag met personeel werken.

Na de Poolse medewerkers nu de Roemeense

Ik hoor steeds meer boeren praten over personeel dat wegloopt. Een paar jaar geleden wilden de dorpelingen al niet meer voor €4,50 per uur melken. Sinds kort willen er ook geen Polen meer komen. Nu zijn de Roemenen aan de beurt, die ondanks het net ingevoerde minimumloon nog steeds veel te weinig per uur betaald krijgen. Van dat loon moeten ze ook nog eens hun onderkomen bij die boer betalen.  'Ach, wat die boer aan ze betaalt, verdient hij zo weer terug. Vergeleken met hun thuisland verdienen die mensen hier meer, dus zijn ze tevreden', wordt soms opgemerkt. Maar voor hoe lang nog?

Laatste reacties

 • Schaapje

  Werkgevers dienen zich aan het minimumloon te houden. Het is wel kosten verhogend voor het bedrijf. Daar entegen biedt dit ook weer uitdagingen voor deze bedrijven en of koers wijzigingen - zo ook kan het weer kansen bieden voor de wat kleinere bedrijven. Het wil dus niet zeggen hoe groter - hoe beter. Want mensen die alleen minimumloon verdienen kunnn ook minder besteden... en dus ook minider in een economie pompen.

 • joannes

  Minimuum loon is een stimulans om de efficientie op te voeren. Eigenlijk is het een stap naar verdere mechanisatie! Al wordt het vaak gebracht met een sociaal verhaal met als hoofdmotief werknemers inkomen kan een land het zich alleen veroorloven wanneer er een tekort aan werknemers dreigt.

 • countyboy


  De Eifel is het loondumpingparadijs! Hier bij ons in het oostelijk deel van Duitsland

  moeten we sinds jaren meer dan de huidige minimum loon betalen. als je halfweg goede medewerkers wilt hebben. 4,5 euro was misschien voor 10 jaar geleden. er is werk zat in Duitsland dus lage werkloosheid.

 • agratax2

  Het verhogen van niet alleen minimum lonen maar van alle lonen, zal tegen de werknemers gaan werken. Zo Monique al opmerkte Nederlandse boeren werken >graag< met robots. Werken ze graag met robots of zijn ze door de loonkosten gedwongen om robots aan te schaffen. Ik denk dit laatste en dat betekent, dat een 'goed' loon volgens vakbondsleiders, zal leiden tot een verdere automatisering en daarmee afkalvende werkgelegenheid. Willen we dit, dan moeten we zo doorgaan of gaan we werk -scheppen- m.a.w. bedenken we zinloze banen , banen die andere mensen verhinderen (eindeloze papieren rompslomp) hun werk met plezier te doen. Deze oplossen leidt tot een verhoging van de algemene lasten (belasting) met alle gevolgen van dien.

 • pieter p

  Om het even 'grof' te zeggen, denk ik dat de 'niet rendabele' bevolking groeit en mede-oorzaak is van deze ontwikkeling. Als je al je koeien die niet meer rendabel zijn niet af zou voeren naar de slacht dan moeten die gevoerd en verzorgd worden, maar dat kan natuurlijk niet. Bij de mensen is dit een heel ander verhaal. Er is geen evenwicht en daar is weinig aan te doen.

 • @meelmuisje

  Niet in de Eifel, Countyboy, daar heerst een enorm hoge werkloosheid. Je ziet vooral de kleinere dorpjes leeglopen waar het ene na het andere winkelpand komt leeg te staan en restaurantjes sluiten. Veel vrouwen gaan bijv. huisjes schoonmaken bij de vakantieparken waar ze per huisje worden betaald en dat voor schrikbarend weinig, maar een paar euro per huisje. Het loon, in combinatie met het hoge tempo, is ook de reden dat 80% na een paar weken al niet meer komt opdagen.

  Goed personeel voor de boerderij is bijna niet te krijgen. We hebben zelf meegemaakt dat ze bij werkzaamheden gewoon niet op komen dagen, een paar weken later staan ze plots voor je deur en eisen zelfs benzinegeld als je zegt dat je ze dan niet meer nodig hebt.

 • farmer135

  is er daar niemand die 'zwart' wil melken dan ?

 • somporn

  Maar ja, 4,50 euro is ook geen salaris maar een fooi!
  Het is teveel om van dood te gaan en te weinig om van in`t leven te blijven.
  Wat is dan de keus: aansluiten in de rij aan het loket bij de gemeente en nog meer krijgen voor niets doen of s`morgens om 5 uur uit je bed en als je pech hebt
  een chagrijnige boer (fooigever) aan je zijde!
  Werk moet lonen!

 • Rip

  Wat een mislukte blog, Monique Vos. Dat je het klagend aan de orde durft stellen. Dat is funest voor het imago van de boer. Zelf vinden dat je te weinig verdient en dan niet eens het minimum loon willen uitbetalen. Om je te schamen. Met een minimumloon kun je met moeite rondkoen, laat staan met minder.

 • Ferm

  Ik ben momenteel 'De graanrepubliek' van Frank Westerman aan het lezen. Dit gaat over ' hoe het boerenerf de afgelopen honderd jaar door de stormen van de geschiedenis is gegeseld'. Speelt zich af in Groningen. In de winter van 1928-1929 vond de langdurigste staking uit de Nederlandse geschiedeins plaatst. Inzet was loonsverhoging. Het gevolg: ' de stakers dreigden dubbel te verliezen, ze kregen geen cent extra en hadden de mechanisatie met zo'n tien jaar versneld'.  'De betekenis van dit arbeidsconflict is groot geweest op de ontwikkelingsgang van het landbouwbedrijf, er wordt thans doelbewust, systematisch en met voortvarendheid aan de mechanisatie gewerkt'.

  Telkens zie bepaalde  wetmatigheden in de geschiedenis terugkeren.

  Bij verdergaande mechanisatie treedt dan het scenario wat @agratax2 beschrijft in #4 in werking.
   


 • agratax2

  Monique zal het met me eens zijn, als ik zeg dat de Duitse economie dankzij het belabberde minimum loon (niet eens wettelijk) de Duitse economie zo snel uit de crisis heeft gehaald. Het feit dat wij zoveel Polen aan het werk hebben, heeft daar mee te maken, Nederland kent een wettelijk minimum loon, wel niet erg hoog maar vele malen hoger dan in Duitsland en wel de moeite waard om daar ettelijke uren meer voor je autot te zitten, zoals de Polen doen. Het door Monique aangekaarte verschijnsel van Leegloop van de dorpen is een mondiaal verschijnsel en is met een hoger (minimum)loon niet op te lossen. De Moderne (Westerse) Mens wenst niet in de landbouw te werken of / en in dorpen te wonen waar geen modern vertier is. Steden groeien uit hun voegen en het 'platteland' raakt steeds meer ontvolkt of er nu betaald werk en eten is of niet.

 • cornelis 22

  Jekunt natuurlijk ook de AB bellen  34 euro per uur. Alleen mensen met een afleggers mentaliteit betalen voor een volledige kracht 4,5 euro per uur.

 • Mozes

  Vervanging van arbeid door kapitaal (machines) is een normaal verschijnsel bij economische ontwikkeling. Iedere stijging van welvaart gaat gepaard met vervanging van arbeiders door machines. Wie vervanging van arbeiders door machines wil tegenhouden houdt welvaartsontwikkeling tegen. 

 • koestal

  Betaal dan wat meer !

 • Fermer

  @Mozes, waarom heeft Duitsland dan de krachtigste economie van de EU, wat een echte welvaartsontwikkeling garandeert? We spreken hier namelijk over bruto lonen, en in Duitsland betaalt men waarschijnlijk veel minder sociale lasten en inkomensbelasting. Vanwege lage minimumlonen is er bijna geen werkloosheid, en dat hoeft dus ook niet betaald te worden. Bij vervanging van menselijke arbeid door machines moet je als ondernemer en de nieuwe machines betalen, en de mensen die vanwege die machines op straat komen te staan. Dubbelop dus. En wat ontvangt de werkeloze dan netto meer dan iemand met een laag loon zonder veel afdrachten? Bij AB betaal je wel 34 euri's per uur, maar wat ontvangt de werkende man zelf netto?

 • pinkeltje


  Komt er dus op neer dat je in Duitsland bij een boer zo ongeveer per dag verdient wat je in NL per uur verdient. Denk dat er hier in NL ook wel een paar zijn die het voor gezien houden als ze voor 4,5 Euro per uur mogen komen melken. En dat er vervolgens ook wel boeren zijn die voor 4,5 per uur wel een melker in willen huren. Daar kun je met de robot niet tegenop. Maar you get what you pay. Kan me wel voorstellen wat voor volk je tegen deze prijs aan het werk krijgt.

 • gjcamps

  Wat een onzin, die 4,5 euro is prima als je anders geen inkomen hebt maar een uitkering. In duitsland mag je verder de eerste 450 euro per maand bruto=netto houden. Daarom is er zoveel werkgelegenheid. In Nederland heeft men verder een grote afstand tot lage lonen  landen als Polen-Tsjechie-etc.  Goed personeel betaal je echt wel meer meer maar dat is duidelijk aan de markt overgelaten. Nu is het minimum loon 8,30 Euro geworden, voor veel bedrijven is dit nivo te hoog.

 • @meelmuisje

  Rip #9 ik heb zo'n vermoeden dat u geen boer(in) bent :-) Misschien is het verstandig om de volgende keer beter te lezen voordat u reageert?

  De 4,50  a 5 euro per uur waar men hier in de omgeving over sprak word sinds begin dit jaar niet meer uitbetaald, ik hoorde net dat de boete voor onderbetalen is verhoogd van 1.000,00 naar 2.000,00 Euro..
  en ja, er word genoeg zwart gewerkt

  Het minimumloon voor Land-, Bos- en Tuinbouw is wettelijk:

  Van 01.01.2015 tot 31.12.2015 geld voor de nieuwe Bundeslanden (Oost Duitsland) en Berlijn een minimumloon van 7,20 Euro en in de oude Bundeslanden 7,40 Euro.

  Van 01.01.2016 tot 31.12.2016 is dat voor de nieuwe Bundeslanden en Berlijn 7,90 Euroen in de oude Bundeslanden 8,00 Euro.

  Van 01.01.2017 tot 31.10.2017 is het minimumloon 8,60 Euro in alle Bundeslanden; Van 01.11.2017 tot 31.12.2017 word dat verhoogd naar 9,10 Euro in alle Bundeslanden.

  (Bron: lohn-info.de/mindestlohn.html#branchenmindestlohn)

 • Gerd

  Mindestlohn dus 8,50€ per h.

 • Fermer

  @pinkeltje, waarom gaan Nederlanders zo graag over de grens shoppen en tanken? Omdat daar veel minder accijns op alles zit. Kun je dus ook met minder toe. Waarom zijn tuinders en groentetelers zo blij met oost-Europeanen? Zij willen wel werken. Ook nog wel voor een lager loon, maar daar zit de ocverheid weer moeilijk te doen. West Europese lonen zijn gewoon te hoog ivt. de landen eromheen. Daarom kunnen die landen straks ook melk leveren voor een lagere prijs, zij zijn veel minder van de opbrengst als arbeidsvergoeding voor zichzelf nodig. Ik ben bang dat je straks wel zal schrikken met de open en vrije markten wanneer je alles slechts door een Nederlandse bril bekijkt en dat als de standaard neemt.

 • pinkeltje


  Okay, doe ik er nog 10 procent bovenop. Mag je voor 5 Euro per uur bij mij komen werken. En wel goed je handen laten wapperen want die 10 procent meer betaal ik natuurlijk niet zomaar. Nog even en we gaan die 3,70 Euro per uur voor het jeugdminum nog royaal vinden. 1.740 uur per jaar werken en je hebt zomaar 8.700 Euro in de knip! Niet lullen maar poetsen!

 • Fermer

  @pinkeltje , wij weten dat dit in Nedrland niet kan, vanwege onze arbeidswetten en sociale voorzieningen, maar houd er wel rekening mee dat het zo wel in vele Europese landen gebeurt en het de norm aldaar is.

 • Kaiser

  Oh, vanwege hogere personeelskosten moet in Duitsland de melkprijs ook omhoog anders gaat er iets scheef lopen.

 • agratax2

  @Mozes. Noem jij een steigend aantal werkzoekenden en een steeds groeiende bevolkingsgroep die armer wordt 'Stijging van de Welvaart'? Ik zie dit groeiende gat tussen arm en rijk als oorzaak voor een ernstige ontwrichting van de maatschappij met bijbehorende sociale onrust.  Revolutie / oorlogen ontstaan doorgaans door dit soort sociale ongelijkheden. Zouden we dir kunnen voorkomen door iets slimmer om te gaan met het inzettenvan kapitaal en menskrachting zou de best wel eens veel rustiger en socialer kunnen zijn.

 • somporn

  Hoe je het ook went of keert,arbeid moet lonen.
  Als men altijd het onderste uit de kan wil hebben kan de wal ook het schip keren.

 • Fermer

  @somporn, of arbeid loont hangt alleen af van je sociale systeem. En wanneer zal de wal het schip van de grote supers keren? Het is slechst je overheid die de regels voor je land bepaald, oa. de uitkeringen en de vrijheid van inkoop door de suppers, en ik denk dat vele EU-landen met hun beleid binnenkort de wal zullen raken.

 • somporn

  Emmerei,het is toch te gek dat wanneer men alleenverdiener is dat men nauwelijks rond kan komen als gezin,ook als men sober leeft .
  HOE GOED ZIJN WE DAN BEZIG ALS SAMENLEVING?

 • W Geverink

  Ik vind die 7.40 Euro per uur voor iemand in loondienst toch wel bar weinig hoor. Dit geval doet me denken aan een wijze opmerking van iemand die ik ken. Op een vergadering over het aantrekken van buitenlands personeel voor boeren bedrijven deed hij de volgende opmerking. Als we ons niet kunnen veroorloven om ons personeel fatsoenlijk te betalen voor hun werk moeten we ze gewoon niet huren. 

 • gjcamps


  Enkelen van ons vergeten de globalisering waar Brussel zo me bezig is. Schoenen en kleding worden voor lagere uitkomen in elkaar gezet. In Duitsland zijn de lasten ook lager dan in NL, voor 200 euro per maand heb je een woning.

 • Maya

  Zelf tonnen verdienen en een Melker wegzetten met €4.50 per uur.Laat ze verrekken en laat ze zelf melken.Hebbers zijn het.

 • tikka


  Een boer en een zog hebben nooit genog! Een waarheid als een koe. Je kunt toch niet verwachten dat je een fatsoenlijke melker kunt krijgen voor 4,50, en dan moet ie zeker ook nog op zondag werken en 's ochtends om 4 uur beginnen. En waarschijnlijk moet de werknemer de melk in zijn koffie ook nog betalen want de boer moet ook leven.  En de boeren maar klagen dat ze het zo moeilijk hebben.

 • bartele69

  Maya leg me dat eens uit 28 cent per kg en tonnen verdienen ps wy betalen meer per uur want wy krygen hier in oost dl echt geen mensen voor 4,5 per uur


 • gjcamps


  Half India en Africa staan in de startblokken voor 4.50 per uur.

 • koestal

  Komt ie op de fiets of met de Mercedes

 • Fermer

  Zeker is echter wel dat van al onze zuivelexport buiten Europa heel veel verkocht zal moeten worden aan mensen die nog geen 4.50 euro per uur verdienen.

 • gjcamps

  @ Koestal, met de rubberboot , laatste 3 dagen 7000 personen.

 • @meelmuisje

  Vergeet niet dat bijv. voedsel en huizen heel goedkoop zijn in de Eifel. Een vrijstaand breukstenen boerderijtje kan je voor 70.000 euro kopen, soms voor minder.

  Maar pensioenen en uitkeringen zijn vergeleken die in nederland heel erg laag, daar kan je niet eens van huren laat staan eten. Pensioenen voor boeren (waar maandelijks aan moet worden bijgedragen zodra je gaat werken): 450 Euro per maand, kan je je boerderij niet kwijt dan krijg je 0,0 euro pensioen. Vandaar dat je hier wel eens bejaarde boeren maar ziet doorploeteren... en dat was wat me het meest verbijsterde toen we hier net kwamen wonen: bejaarden die aan de deur komen vragen of ze wat bij mogen verdienen, omdat ze niet kunnen rondkomen. 

  Je ziet hier op zo'n 150 km van de Nederlandse grens wel heel vaak drie tot vier generaties in een normaal woonhuis wonen, zoals bij onze buren en overburen. Dat kan je je in Nederland niet voorstellen.

  Maya #30 en Tikka #31: Bijvoorbeeld bij Nederlandse vakantieparken in de Eifel verdiende je tot 2015 bijv. als schoonmaakster echt niet meer. Vandaar dat er ook zo'n groot verloop is daar.

 • somporn

  Gjcamps,als het jou niveau is om nog meer een werknemer uit te buiten,dan hoop ik dat er voor jou ook een party is die jou en je boerderij zover uitbuiten dat jij je kop ook niet meer boven water kunt houden.
  Het is geven en nemen en niet alleen maar binnenharken en dat de ander maar moet verrekken.
  Of is menselijkheid is wat niet in jouw woordenboek voorkomt ? 

 • agratax2

  Jammer dat de meeste reactie gaan over >uitbuiting, veel verdienen ten koste van, niet willen betalen etc.< Waarom zoekt niemand de diepere oorzaak, daar ligt nl. de oplossing. Als we het probleem willen oplossen!
  Ik denk dat ieder wel denkend mens het probleem van onderbetaling en lage prijzen op het boerenerf anders wenst. Helaas zit we in een cirkel krijgt de boer meer (moet via handels regulering) dan kan de slecht betaalde burger (loonslaaf, pensionado etc.) al helemaal niet meer rondkomen. Hier kan weer de politiek de oplossing aandragen, maar helaas zij zijn niet bij machte de macht van de globalehandel en plantagelandbouw te doorbreken. Of dit angst (voor het onbekende) is of onmacht (niet durven) of is het de angst voor na mijn politieke carriere. Ik zie de oplossing in helaas een ernstige hongersnood, die de burgers doet voelen, dat het onderbetalen van je voedsel producenten niet echt bevorderend werkt op voedselzekerheid en tevens een enorme volksverhuizing te weeg brengt. Deze laatste zal leiden / leidt reeds tot sociale onrusten, die zijn weerga niet kent.   

 • Fermer

  @somporn, lees jou reactie's #27 en #38 nog eens, en vertel me dan welke van deze twee er op dit moment niet voor een normale boer van toepassing is of zijn? 

 • drikhend

  Er zit niks anders op voor de boeren die menen dat ze zelf te weinig verdienen . Te stoppen en zelf voor €4,50 of minder gaan te werken als ze denken dat de werknemer er riantter van kan leven dan hij zelf . Het probleem bij de werknemer neerleggen is altijd gemakkelijk . Maar als deze niets verdient kan hij niets uitgeven en uw product dus niet kopen of voor lage prijs . daar wij in de land en tuinbouw voor overaanbod gezorgd hebben zijn de prijzen laag die we beuren . Maar nog te hoog voor de laag verdieners . Dus deze minder betalen en nog meer gaan produceren voor nog minder geld helpt niemand . Eerder minder produceren voor meer geld en een fatsoenlijk loon betalen zou een oplossing kunnen zijn . maar of dat dit kan en of wel de wens is van velen ? .Ben er van overtuigt dat als iedereen goed inkomen zou hebben dat de economie in binnenland al zou groeien door dat mensen goede vooruitzichten hebben .

 • varitron270

  nu weet ik waarom in denemarken alle boeren financiele problemen hebben de lonen dit wij hier moeten betalen  voor oost europese werknemers zijn drie keer zo hoog als in duitsland

 • veldzicht

  Drikhend,was het maar zo eenvoudig,allemaal wat minder produceren voor meer geld. als ik wat minder produceer voor meer geld zegt mijn buurman dan produceer ik nog wel wat meer voor meer geld.
  de melkveehouderij en akkerbouw waren de laatste jaren redelijk goed maar vele
  sectoren waren gewoon slecht en om dan maar te zeggen die moeten er maar mee stoppen blijft er weinig over ,laat de overheid maar zorgen dat de concurentie positie beter wordt die verzinnen telkens weer de meest onzinnige
  kostprijs verhogende maatregelen zo dat het steeds moeilijker  tegenover het buitenland je staande te houden.

 • nieuwsgierig

  Betaal het personeel wat het waard is, dus geen hongerloontje.
  Daar neem je zelf ook geen genoegen mee.

 • schoenmakers1

  zolang er in nederland nog, wat is het, 500000 mensen werkeloos zijn is in feite het uurloon te hoog.

  Als er dan ook nog, wat is het, 500000 oosteuropeanen hier komen om het werk te doen kun je niet anders stellen dat het hier gewoon lamzakken zijn die te lam zijn om hun handjes te laten wapperen, ze gebruiken ze alleen maar om uitkeringen te vangen

 • drikhend

  Beste veldzicht u heeft gelijk daarom stel ik ook kunnen en willen . En overheid die onderdruk van bepaalde schewers in de maatschappij vaak kostprijs verhogende wetten en regels maakt . Daar wordt niemand blij van . Zelfs buiten de landbouw jaagt men bedrijven het land uit of draait ze de nek om . Het zal er nooit van komen dat we in Europa laat staan in de wereld een gelijk speelveld hebben . Zowel in handel als arbeid . En beste Schoenmakers u roept hard . Maar als bedrijven het minimum loon niet willen betalen . Roepen ze dat de mensen te lui zijn om te werken . En buiten in deze gevallen de oosteuropeanen uit . Zolang deze het voor minder doen . En uw uurloon is waarschijnlijk nog hoog genoeg want ander redeneerde u wel anders als u moest leven van €4,5 of minder per uur . Als ze dit in Nederland toe zoudenstaan kunt u best uw en iedereen zijn bedrijf vandaag nog verkopen . Want dan gaat morgen iedereen onslagen worden om wat voor reden dan ook en mag hij of zij of iemand anders terug komen voor €4,5 per uur of minder . wat denk je zelf wat uw product volgende week nog opbrengt . Als je geen geld heb koop je niets meer . Het gaat u  nog goed . laat een ander ook wat verdienen en graaiers niet stiekem rijk worden over de rug van de zwakkere . 

 • Fermer

  @drikhend, je zegt dat het er nooit van zal komen dat we in Europa, laat staan in de wereld een gelijk speelveld zullen hebben qua zowel handel als arbeid. Wanner je niet wilt dat er mensen hier op aan komen om voor 4.50 per uur te werken, nee , dan zal dat gelijke speelveld er ook nooit komen. Voor een gelijk speelveld zullen de inkomens wereldwijd snel op elkaar aan moeten groeien, dwz. in rijke landen dalen en in arme landen stijgen. Dan is het probleem van migratie ook veel geringer. Voor boerenprijzen maakt het geen verschil, we hebben toch al te maken met wereldmarktprijzen, en om de wereld te voeden zul je moeten leveren aan de armste mensen ter wereld. Je zegt dat boeren oost-Europeanen uit willen buiten, echter het echte probleem is dat de west-Europeaan de boer uitbuit.

 • ikkethuis

  Wat een gelijk speelveld betreft,
  Nederland landbouwforfait 5,71 % duitsland het dubbele
  uur lonen nog steeds lager in duitsland
  subsidie op nieuwe trekkers ongeveer 30 %

  En dan moeten we in nederland producten produceren voor de duitse markt,
  hoe kan dat nou?????

 • gjcamps

  @ Somporn #38, ik hoef niet te zwemmen en zal ook niet kopje onder gaan zoals jij wenst. Deze opmerking toont echter wel aan dat je weinig visie hebt op Europa en de Wereld. Veel mensen willen heel graag werken voor minder dan het NL minimum loon. Ze willen ook alles kopen zoals wij, producten moeten dus goedkoper. Dat zien we ook met de prijs van een ei of liter melk. Als ondernemer ben je constant bezig met productie optimalisering want de 'loonslaaf' wil elke dag aanbiedingen en de overheid steld extra eisen. Een ondernemer wil toch zeker meer verdienen dan zijn personeel, bij veel landbouwbedrijven is het echte uurloon van hemzelf en familieleden niet zo hoog.

 • agratax2

  @schoenmaker1. Ik kan het wel met je eens zijn. Tevens denk ik dat Den Haag hier ook niet vrij uit gaat. Wordt je werkeloos en neem je werk aan dat minder betaalt dan de baan van voor je uitkering, betekent dit dat je als je weer werkeloos wordt, nu een uitkering krijgt gebaseerd op je laatst verdiende inkomen. Je loopt nu dus de hogere uitkering mis, die je misschien nog enkele maanden of jaren had kunnen hebben. Waarom niet je hogere uitkering behouden tot de maximale tijd hiervan voorbij en als je gaat werken in de tussen tijd eenvoudig je laten kiezen tussen bij nieuw ontslag terug op je 'oude' uitkeringsniveau tot je deze op heb gesoupeerd of werken met een deel van je uitkering. Maak werk finacieel leuker dan klant zijn bij UWV. Helaas deze benadering is te ingewikkeld voor onze bureaucraten en zgn. sociale politici. 

 • LUCTOR


  In het Noorden van NL zijn de uur lonen ook minder als in het westen komt ook door het feit dat je in west nederland al gauw manager bent en in het noorden gewoon medewerker en in princiepe het zelfde werk doet. Hier werken ook hele hordes mensen voor €8tot10 bruto per uur voor uitzend bureaus en dan meestal ook nog op oproep basis als het wat rustiger is kunnen ze thuis blijven. Een hoop van deze mensen pikt deze uitbuiting doordat ze in het  verleden wat opgebouwd hebben en zouden ze in de bijstand terecht komen dit eerst op moeten eten.

 • somporn

  gjcamps,dat er velen willen werken onder het minimumloon zijn mensen die van buitenaf komen,zijn ze eenmaal hier gevestigd zien ook deze mensen in dat ze niet kunnen leven van een fooi en dus gewoon minimaal een minimumbasisloon nodig zijn om bestaansrecht te hebben.Als er alleen maar kosten zouden zijn voor voedsel kan iedereen rond komen van 4.50 maar men moet ook verplicht verzekerd zijn voor ziektekosten door de R-overheid en men moet woonruimte hebben.
  Als ondernemer ben je constant bezig met productie optimalisering  en de overheid steld extra eisen: dit is niet de schuld van een arbeider maar opgelegd door uw en onze overheid en 'loonslaaf' wil elke dag aanbiedingen:wil de loonslaaf dit of wil een groot winkelbedrijf dit zodat deze over de rug van de producenten zijn dagomzet en winst wil verhogen voor zijn aandeelhouders???
  Minimum loon is er gewoon om uitbuiting van werknemers tegen te gaan en er is geen werknemer die er tegen is dat zijn werkgever het  goed gaat,want als de baas het goed gaat,gaat de knecht het ook goed!!!
  Nogmaals,dat de boer wordt uitgebuit is voor niemand wenselijk maar is zeker niet de schuld van de arbeider maar komt deels door fout managment van de boer= overproductie=leveren onder kostprijs= vrije markt????
  en door ons kapitalistische systeem.

 • Demeter Griend


  Verbaas mij er over dat het pensioen in Duitsland maar 450 euro is iemand met alleen maar AOW heeft bij ons al een dikke 1000 euries, je hoeft alleen maar de goeie leeftijd te halen.
  Hoe doen ouderen dat dan als ze geen pensioen hebben gespaard ?
  Las dat het verzekeren daar ook zo duur is bij jullie en dat elektrische gekeurd moet worden maar ook APK op hooibouwvoertuigen en tractor.
  Heb je daar ook b.v. Brusselse controles op je toeslagrechten ?
  Hoe zit dat eigenlijk want ik dacht dat we hier zoveel regels hadden.

 • agratax2

  @Somporn. Je spreekt over minimum loon om uitbuiting van werknemers tegen te gaan. Hier ben ik deels mee eens, maar zo als het nu gaat in Nederland een minimumloon waar een gezin nauwelijks van rondkomen en met voor steeds meer loonslaven het uitzicht op langdurige werkeloosheid, omdat of auromatisering of verplaatsen van het werk naar elders hen uit de markt prijst. Ik kan dit geen bescherming noemen. Ik noem dit het langzaam naar de bodem gaan van een sociale structuur ter wille van een heel kleine groep die de vrije markt prededict. Als de burgers niet meer de spotgoedkope handel van elders kunnen kopen is ook het geloof in de vrije markt snel verdwenen, maar de verarming is dan al een feit en zal niet eenvoudig terug te draaien zijn. Begrijp me goed ik ben niet voor afschaffing van een minimumloon, maar wel voor een beter (inter)nationaal handelssysteem waarbij zowel de loonslaaf, de producent en de handelaar hun deel krijgen. Ik geloof niet meer in de ongeremde Vrije Wereld Markt, de kiem van de mondiale volksverhuizing.

 • somporn

  Agratax2:Waar we nu met ons allen aan werken is een onderlaag en een rijke bovenlaag creeren en de laatste is totaal vervreemd van deze samenleving.
  Gewone arbeid en normaal levensonderhoud is veel te duur in NL,de mensen worden monddood gemaakt met regels opgelegd door de R-overheid en dwangmatig in gareel gehouden door regeldrift en handhavers.
  De gewone burger is al zover gemangeld dat deze zelfs al niet meer in aktie kan of wil komen en op deze manier alles maar slikt ipv in opstand te komen.
  Men zegt dat men nog steeds in een vrij en democraties land woont,maar men is ziende blind en horende doof en men durft de waarheid niet onder ogen te zien.

 • boerontour

  Dit verhaal is 2 ledig:
  als je maar zoveel wilt betalen wat verwacht je dan, iemand die al je werk uithanden neemt?
  wil je als werkgever personeel hebben wat je je werk uithanden neemt \(dat is waarvoor je ze inhuurd)  moet je ook investeren in je personeel, dwz een fantsoenlijk loon, en investeren in opleiding/cursus en ze een gevoel geven dat hun werk gewardeerd wordt
  Doe je dit niet dan blijf je wat wij noemen knakenvolk aantrekken en die zijn net zo vlug weg als ze komen
  Aan de andere kant er zijn of komen steeds minder mensen die dergelijke beroepen willen doen gezien  werkzaamheden/werktijden en de benodigde kennis.
  Voorts lijkt het  in mijn ogen op dat steeds meer mensen werkzoekn wat bij hun sociale leven past en steeds minder mensen die hun sociale leven willen aan passen op hun werk.

 • agro1


  ik wens u veel personeel.

 • @meelmuisje

  @Eemeter Griend, hier halen ouderen die geen pensioen hebben opgespaard statiegeldflessen op, heel veel ouderen wonen bij de kinderen in huis. Veel 3-generatiehuizen hier, naast ons 4-generaties onder een dak. (normaal huis).
  Traktoren hebben APK, Aanhangers die sneller dan 25 km/h gaan hebben een eigen kenteken en worden ook APK gekeurd, 1x per 2 jaar. Boven 40 km worden ze ieder halfjaar APK gekeurd. Premies e.a. zijn als in Nederland.

  Binnen 5 jaar is de mestwetgeving gelijk aan die van Nederland of nog erger, daar kan je op rekenen.

 • Demeter Griend

  Daar schrik ik van. Had wel gehoord dat trekkers gekeurd moesten worden maar ieder half jaar voor boven de 40 km is nogal een kostenpost.

  Klinkt best heftig dat men zo bij elkaar in woont, lijkt me voor alle betrokkenen geen gezonde woonsituatie.
  Besef elke keer weer dat we in Nederland veel zaken goed voor elkaar hebben maar niet iedereen daar even dankbaar voor is.
  controles zullen dat ook wel streng zijn, ik ben een paar keer door Duitse Polizei aan de kant gezet en pitig aangepakt elke keer. Beetje adrem gedrag toen ik vroeg of hun opa ook in Nederland zulk gedrag vertoonde werd flink afgestraft. 

  Fijn dat je antwoord hebt gegeven.


 • @meelmuisje

  Ze zullen nooit aan onze ongeremde hollandse humor wennen :-) vooral die jonge politie-agentjes proberen te imponeren, dat kan behoorlijk op je lachspieren werken maar het beste is om dat niet te laten blijken...

  En ja het klopt, Nederland heeft het in veel opzichten (nog) goed voor elkaar vergeleken met Duitsland. Daarentegen gaat hier iedereen die het ziekenhuis ingaat er niet zo maar uit na bijv. een operatie zoals in NL wel het geval is. De meesten gaan ook 'in kuur' na een ziektetje of bij overgewicht, ook boeren. Drie of zes weken, incl. reiskostenvergoeding in het Westerwald bijvoorbeeld of op  het waddeneiland Rügen, inclusief alle luxe, kinderopvang, psycholoog, gym/fysiotherapie, zwemmen, noem maar op. Ik ken ze die elk jaar gaan. Wij zouden het een door het ziekenhuis betaalde vakantie noemen :-) . Onze huisarts is maar opgehouden me te benadrukken dat wij ook eens moeten gaan :-)

 • @meelmuisje

  ps ik bedoel in de een na laatste zin Ziektekostenverzekering ipv Ziekenhuis

 • agratax2

  @meelmuisje. Drie generaties onder een dak is in Duitsland niet uit armoede, maar het heeft te maken met vererving / overdracht van de boerderij. De opvolger mag de boerderij hebben als hij zorgt dat de ouders en vrijgezelle oom / tante die altijd bij zijn ouders inwoonden  tot hun dood worden verzorgd. Als bedrijfsopvolger heb je de plicht de generatie die het bedrijf heeft gebracht waar het nu is te onderhouden. 

 • @meelmuisje

  @agratax2 Geeneen van degenen in 3- of 4-generatiehuizen die ik ken is boer. Ze zijn woudarbeider of werken ergens in loondienst. Behalve één Eifelboer waar opa, zoon en kleinzoon samen in het bedrijf werken. De boeren met vrijgezelle  kinderen reken ik niet mee:-)

  En dat de opvolger de boerderij mag hebben... ook hier moeten ze hun broers en zussen uitkopen en dat gaat soms niet echt gladjes.

Laad alle reacties (59)

Of registreer je om te kunnen reageren.