Redactieblog

18 reactieslaatste update:1 feb 2016

Duitse DOC?

Wanneer je kaasmaker bent lees je altijd alles over kaas. Als je er eenmaal goed mee in aanraking bent gekomen, blijft dit zo voor de rest van je leven.

Er is namelijk niets mooier dan het maken van een heerlijke kaas. Mijn overtuiging dat Nederlandse zuivelbedrijven elkaar daarin kunnen versterken met een goede melkprijs tot gevolg, staat al jaren.

De vraag die me bezig houdt bij het lezen van alle berichten in de media over de beoogde fusie van DOC en DMK is dan ook of DOC werkelijk goed naar alternatieven heeft gekeken binnen Nederland. Ik zou als DOC-lid zeker niet blij zijn met een samenwerking met de Duitse zuster. DMK heeft nog nooit meer uitbetaald voor de melk dan DOC en wat gebeurt er na een fusie met de meerwaarde die de Nederlandse zuivel op de wereldmarkt heeft? Dit kan voor de Nederlandse melkveehouders nooit goed uitpakken. DOC moet de kaasfabriek inbrengen en krijgt daarvoor een laag rendement en geen zeggenschap terug. Het komt op mij over als een noodsprong.

Wat ik met zekerheid weet, is dat er bedrijven binnen Nederland zijn die serieus met DOC rond de tafel willen, dit in het verleden al vaker hebben gedaan, maar van DOC nooit het gevoel hebben gekregen dat er toekomst in hun samenwerkingsideeën zat. En nu wordt er geschreven dat deze bedrijven puur uit eigenbelang de samenwerking tussen DOC en DMK willen frustreren. Zou het ook kunnen zijn dat zij de kaasmaker gewoon willen behouden voor Nederland en de leden niet willen veroordelen tot de uitbetaling naar DMK-maatstaven? Deze bedrijven geloven dat er veel meer in zit voor alle partijen. Het lijkt me op zijn minst verstandig eens heel goed en diep na te denken voordat de huid te snel verkocht wordt aan een Duits bedrijf.

Kaasmaken zit ons Nederlanders in de genen. Samen moet het mogelijk zijn die goede, smakelijke Nederlandse kazen, die nog steeds nergens anders ter wereld zo lekker gemaakt worden, voor een goede prijs aan de man te brengen. Samen houden we Nederlands trots hoog. Dat hoef je aan een buitenlander niet uit te leggen. Dat laat je gewoon proeven.

Laatste reacties

 • richard3


  Duidelijk weer iemand van buitenaf die het beter weet. Laat de leden maar stemmen volgende week, zij beslissen uiteindelijk over hun EIGEN toekomst!

 • dayo

  en weer iemand met een HELE grote boerderij a-ware pet op, je ziet toch a-ware kan en wil niets bieden alleen maar op paniekerig op zoek naar melk, teunis sterk zei  bij de vorige fusie voorstel 4 jaar geleden ook het zelfde verhaal en dat hij graag wil de samenwerken, in die 4 jaar GEEN enkel voorstel van teunis bij DOC binnen gekomen, en nu opeens weer op eens hoor je ze weer.... niet zo geloof waardig allemaal

 • Jaap39


  Mevrouw de Wit, in alinea 4 stelt u met zekerheid te weten dat er nederlandse bedrijven zijn die serieus met DOC om tafel zouden willen. Hoe serieus moet je dat zien?

  Op dit moment is alleen Aware druk in de weer om een half verhaal duidelijk te willen maken naar de leden van DOC. En nog niet eens een serieus voorstel hebben gedaan naar het bestuur van DOC. Noemt u, mevrouw de Wit, dit een doordachte en serieuze methode voor een langdurige samenwerking? Bovendien is met het DOC +1 cent de negatieve toon door Aware allang gezet. 

  Nee hoor mevrouw de Wit, zo serieus is dit alles niet. 
  Aware is enkel bang kaasmacht te verspelen, de fabriek niet vol te krijgen, en is Aware bang dat dmk uiteindelijk toch beter gaat presteren met een variatie aan produkten in plaats van enkel de kaasbak. Wat gevolgen kan hebben voor een te hoge grondstofinkoopprijs (lees melk) voor Aware met alle gevolgen van dien.

  Ook heeft u het over de nederlandse kaaskwaliteit, en ja tuurlijk is die prima, vooral die met bga keurmerk! En de trots hoog houden? Prima, Maar buiten nederland is men ook niet gek he. Bovendien ligt een groot gedeelte van de nederlandse kaasmarkt/afzet in Duitsland dan is een samenwerking met het grootste zuivelbedrijf in duitsland toch best handig nietwaar?

 • Mozes

  Claudia schrijft: '<em>Wat ik met zekerheid weet, is dat er bedrijven binnen Nederland zijn die serieus met DOC rond de tafel willen, dit in het verleden al vaker hebben gedaan.......' </em>
  Beste Claudia, geef eens één voorbeeld van een bedrijf die serieus met DOC wil samenwerken of dit in het verleden serieus heeft gedaan. 
  Zodra DOC wil samenwerken met DMK wordt door verschillende partijen van alles geroepen in de richting van de leden (zonder serieus voorstel aan het bestuur), en als de samenwerking met DMK van tafel is laten deze partijen niets meer van zich horen. 
  Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen en DOC leden zijn toch niet dommer dan een ezel. 

  A-ware is een heel grote kaashandelaar die veel meer kaas omzet dan ze zelf kunnen produceren. Vroeger beschikten ze deels over de kaas van FC. FC is echter steeds meer in staat zelf de kaas te verwerken en af te zetten. Ze hebben A-ware niet meer nodig. Om hun omzet in de kaasverwerking en handel veilig te stellen moet A-ware grip houden op de kaas van DOC. Als goed koopman proberen ze deze kaas uiteraard zo goedkoop mogelijk in handen te krijgen. 

 • geert76


  Ik snap dat de samenwerking met Aware voor velen nog al gevoelig ligt.
  Maar je moet je keuze nooit bazeren emotie. de verhouding tussen DOC en Aware is zo slecht omdat de oud directeur van DOC (van Wilgenburg) al van af 2011 bij Aware zit, en bij het vorige fusie voorstel een negatief advies heeft gegeven.
  Maar het DOC bestuur heeft als plicht om voor de leden de beste optie voor te dragen. Er valt volgende week niks te kiezen, DOC kan gewoon niet zelfstandig door gaan dus dan moet je wel voor stemmen. Op deze manier krijgt DMK goedkoop een fabriek en een Nederlands handelsmerk in handen.
  Ook krijg je te maken met strategische stemmers, zij stemmen voor maar maken gebruik van de mogelijkheid om na de fusie zonder boete weg te kunnen.  

 • Mozes

  Claudia, je schrijft dat alternatieve bedrijven de DOC leden willen behoeden voor 'uitbetaling naar DMK-maatstaven'. 
  Een wolf die bezorgt is over de schapen? Een kat die gegaan is met een muis? Een leeuw die begaan is met het lot van een kalf? 
  Als A-ware ook maar de geringste zorg zou hebben over de melkprijs van de DOC boeren waarom hebben ze dan decennia lang hun macht op de kaasmarkt gebruikt om kaascoöperaties en hun leden uit te persen tot de laagst mogelijke prijs? 
  Ze hebben voor hun eigen leveranciers een melkprijsconstructie bedacht waarvan ze van tevoren wisten dat dit tot de laagst mogelijke prijs zou leiden. En dan ook nog op zodanige manier dat het prijsrisico in de kaas bij de leveranciers kwam te liggen. 

 • dayo

  @geert76 vertel dan eens waarom a-ware 'debeste optie zou zijn'

 • abtje


  Waarom willen juist Fc-ers dat DOC in Duitse handen valt? dat is de grote vraag...Maar daaar zullen deze 'helden'geen eerlijk antwoord op geven...

 • Jaap39

  Strategisch denken abtje?

 • daan1908


  Best  Mevrouw  de  Wit ,  met  alle  respect  U  heeft  van  deze  materie  geen  kaas  gegeten ,  om  in  de  juiste  termen  te  blijven .  En  voor  Meneer  Abtje  is  dit  verhaal  misschien  niet  helemaal  duidelijk ,  hij  haalt  overal  de  FC  bij  of  het  nou  om  muizen ,  vogels  of  vliegtuigen  gaat  maakt  niet  uit .

  Kan  iemand  hem  een  keer  uitleggen  hoe  het  bij  FC  werkt  ?

  Dat  scheelt  veel  schrijfruimte ,  kunnen  anderen  misschien beter  benutten .

 • joep46

  Het lijkt erop dat ook mevrouw De Wit is ingehuurd door A-ware. Deze laatste schuwt niet nu als kat in het nauw alles wat een firma List & Bedrog maar bezit in de strijd te werpen.Zelfs de top zegt terug te willen treden (  daar worden ze uiteraard direct wijzer van omdat een fiasco voor hen in het verschiet ligt). Ook een truc om te pogen nog serieus te worden genomen en doorzichtig. De DOC boeren laten zich geen oor aannaaien en dat wijst op gezond boerenverstand !


 • joep46

  Heeft mevrouw De Wit enge banden met A-ware en hoopt ze zo meer voor haar kaas te kunnen beuren of laat ze zich ook (tijdelijk) ge- of misbruiken om tegen vergoeding stemming te kweken ? De moeite waard om nog even uit te zoeken.

 • joep46

  Daan1908# zullen we het er maar op houden dat we Abtje blij kunnen maken met het oer Nederlandse spreekwoord dat er tegen domheid geen kruid is gewassen en er dus verder geen woorden aan vuil maken. 
  De DOC boeren weten best dat DMK voor hen de beste keuze is en zullen dat laten blijken ook. Na de fusie wordt het voor A-ware voor lange tijd wonden likken.

 • w1888

  Jammer dat de opkomst zo laag was op de voorlichting van A-Ware. Maar dat lag aan het maaien....

 • agpros

  Even iets heel anders dan DOC, A-Ware of FC. Ik heb de blog van Claudia gemist . Ze is 'hoogproduktief'met elke vertien dagen een blog, alleen 2 weken geledeniet. Ik vind dat Boerderij eens een selectie moet gaan toepassen in zijn bloggers: hoogproduktief,laagproduktief en droogstaand. Ik mag graag blogs lezen maar als je de lijst met bloggers bekijkt zijn er die al jaren droogstaan.

 • joep46

  Agpros..u weet toch inmiddels ook wel dat de boerderij heult met A-ware. We weten alleen nog niet wie of wat daar achter zit.De boerderij heeft dan kennelijk nog niet begrepen dat veel abonnees ( en dat zijn er heel heel veel !!) in het geheel geen sympathie koesteren voor A-ware dat niet schroomt alles uit de kast te halen het DOC voornemen te frustreren. Overigens kan ik het de jounalisten niet kwalijk nemen want rotzooien en ander negatief gedoe haalt altijd de publiciteit. Bij de boerderij de bezem er door halen kan dan ook geen kwaad.
  Verdwijnt kennelijk gekochte journalistiek en krijgen we eindelijk weer eens neutrale en ongebonden journalistiek. Dat noemen we bestrijden van journalistieke inflatie.Het alternatief is massale opzegging van abonnees. 

 • joep46

  w 1888# de DOC boeren weten wel waar hun prioriteiten liggen ( en dat is niet bij waarzeggers )

 • agpros

  @joep46. Ik ben geen melkveehouder en al die verhalen voor of tegen A-ware, DOC, FC of wie dan ook interesseren mij geen zier. Van bloggers wil ik lezen wat ze beleven, hoe ze het beleven. Als je de lijsten met bloggers bekijkt zie je dat sommigen regelmatig schrijven, anderen onregelmatig en nog anderen al jaren niet meer. Van daar mijn pleidooi voor productiegroepen binnen de stal van bloggers.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.