Rundveehouderij

Achtergrond

Zuinig met de koeien en zuinig met geld

Jan Aantjes groeide van 25 naar 100 melkkoeien op een grupstal. De gemiddelde leeftijd bij afvoer is bijna 8 jaar, terwijl al het vrouwelijk jongvee wordt aangehouden.

In zijn zelfgebouwde stal wijst melkveehouder Jan Aantjes trots naar Letta 115. Ze is een dochter van Letta 100. “30 jaar geleden kocht ik Letta 28. Nu zijn we verder dan de 100.” De veehouder kocht 29 jaar geleden het melkveebedrijf van zijn schoonouders in Streefkerk (Z.-H.). Hij nam de 25 melkkoeien over. Zelf kocht hij er tien bij en fokte met deze dieren verder, waaronder Letta 28. Ook kocht hij een Sien 7. “Van alle koefamilies in onze stal, is Sien nu de grootste.”

Lees verder onder foto

Jan Aantjes en dochter Leanne Bastiaanse-Aantjes. Leanne werkt parttime op de Aeres Hogeschool in Dronten. - Foto's Roel Dijkstra
Jan Aantjes en dochter Leanne Bastiaanse-Aantjes. Leanne werkt parttime op de Aeres Hogeschool in Dronten. - Foto's Roel Dijkstra

Uitbreiding grupstal

Aantjes groeide van 25 naar 100 melkkoeien. Zijn dochter Leanne (29) is dit jaar met terugwerkende kracht in de maatschap gestapt. Zonen Koen (23) en Daan (17) helpen waar nodig ook mee op het bedrijf. Zij zien het ook zitten om het bedrijf voort te zetten.

Door alles zelf te bouwen was de bouw en uitbreiding van de huidige grupstal financieel haalbaar. “De huisvestingskosten per liter melk zijn één cent.” Aantjes had een droom om ‘ooit’ 50 koeien te melken. Dat doel is ruimschoots behaald. Melken op de grupstal heeft voor hem veel voordelen. “Omdat je er bovenop kan zitten heb je veel controle. In de winter voeren we drie keer per dag, dan zien we alles. Als we een koe zien die iets mankeert, dan grijpen we direct in.”

Fokkerij

Tot 14 generaties terug kent Aantjes zijn koeien. Dit is voor hem een belangrijk onderdeel van de fokkerij. “Anders ga je volledig de mist in. Vooral als je geen inteelt wilt in de veestapel.” Aantjes wil met verschillende moeder- en vaderdieren eenzelfde type koe fokken. Hiervoor past hij compensatieparingen toe. Hij gebruikt stieren van verschillende KI-bedrijven. “Ik koop telkens maar tien rietjes om de verschillende bloedlijnen te behouden.”

Onze koeien moeten het niet moeilijk hebben bij ons

De veehouder houdt al het jongvee aan. 60% van de geboren kalveren is een vaarskalf. “En dat zonder gesekst sperma. Het is een beetje geluk hebben.” Elk jaar fokt hij tien dekstieren op. Die zijn voor de verkoop. Zelf houdt hij er ook een paar. Die dekken de pinken. Aantjes laat deze bij een kennis opfokken. “Hij maakte gebruik van de stoppersregeling en heeft een druk mechanisatiebedrijf. Hij wil wel zijn stal met minimaal 50 stuks jongvee vol houden. Daar zorgen wij voor.” De opfokkosten liggen, inclusief vergoeding voor de fosfaatrechten, op zo’n € 750 per jaar per pink.

Na terugkomst van het jongvee op het bedrijf, verkoopt Aantjes enkele dieren. “Ik heb alle gezondheidsstatussen en de dieren zijn mak. Dit helpt mij bij de verkoop.”

Lees verder onder foto

De huisvestingskosten per liter melk zijn 1 cent. Aantjes is zuinig met geld en zuinig met de koeien. "Wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet terug te verdienen."
De huisvestingskosten per liter melk zijn 1 cent. Aantjes is zuinig met geld en zuinig met de koeien. "Wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet terug te verdienen."

Hoge afvoerleeftijd

De afgelopen 12 maanden zijn er 15 koeien voor de slacht afgevoerd met een gemiddelde levensduur van 7 jaar, 10 maanden en 12 dagen. “Onze koeien moeten het niet moeilijk hebben bij ons. Als ik een koe zes keer moet insemineren of ze loopt een half jaar uit, dan vind ik dat niet erg.” Boven een leeftijd van zes jaar krijgt Aantjes een bonuspunt van melkverwerker Vreugdenhil.

Aantjes verkocht vorig jaar 15 koeien voor het leven en 15 voor de dood. De gemiddelde afvoerleeftijd wordt bepaald op basis van geleverde dieren voor de dood. “Een veel eerlijker maat is de gemiddelde leeftijd van de aanwezige veestapel op een bedrijf. Maar er is in Duurzame Zuivelketen voortgeborduurd op reeds bestaande data en registratiemethoden. Verkoop van dieren voor het leven levert meer omzet en geeft ook nog eens mooie cijfers.”

Van grupstal naar vrijloopstal

De koeien staan tot op heden op de grupstal. Dit jaar hoopt Aantjes een vrijloopstal voor 130 koeien bouwen. Een stal met drie afzonderlijke daken. “Zodoende blijft de nok lager dan vijf meter, en is geen bouwvergunning nodig.” Hij anticipeert hiermee op de bedrijfsovername. “We richten de nieuwe stal en het werk zodanig in dat één persoon het werk kan doen.” Leanne of Daan melken en Jan voert de koeien en springt bij waar nodig.

Met een tweedehands 2x10 melkstal gaat de veehouder straks de koeien melken. Deze kost slechts € 45.000. Die melkstal komt wel middenin de stal. “Korte looplijnen zijn ons doel om later eenvoudig om te kunnen schakelen naar melkrobots. De volgende generatie krijgt daarvoor alle kans.

Lees verder onder foto‘s


 • De afgelopen 12 maanden zijn er 15 koeien voor de slacht afgevoerd met een gemiddelde levensduur van 7 jaar, 10 maanden en 12 dagen.

  De afgelopen 12 maanden zijn er 15 koeien voor de slacht afgevoerd met een gemiddelde levensduur van 7 jaar, 10 maanden en 12 dagen.

 • De nieuwe stal wordt er een met 3 afzonderlijke daken. “Zodoende blijft de nok lager dan vijf meter, en is geen bouwvergunning nodig en past deze beter in het landschap.”

  De nieuwe stal wordt er een met 3 afzonderlijke daken. “Zodoende blijft de nok lager dan vijf meter, en is geen bouwvergunning nodig en past deze beter in het landschap.”

 • Aantjes groeide in 29 jaar tijd van 25 naar 100 melkkoeien op een grupstal.

  Aantjes groeide in 29 jaar tijd van 25 naar 100 melkkoeien op een grupstal.

 • Aantjes voert een sober rantsoen. "In de winter voeren we drie keer per dag, dan zien we alles. We hebben tijd om vaak te controleren."

  Aantjes voert een sober rantsoen. "In de winter voeren we drie keer per dag, dan zien we alles. We hebben tijd om vaak te controleren."

Meer dieren melken

Op de grup kan Aantjes 71 koeien vastzetten en melken. Als deze klaar zijn haalt hij de laatste groep van 20 melkkoeien binnen. Die staan ’s winters in een provisorische groep in de stal ernaast. “Uitbreiding van de grupstal mag officieel niet, maar nergens staat dat je niet meer dieren mag melken.”

De nieuwe stal wordt een simpele stal met twee grote strohokken en een stierenbox. “Als alles staat dan beginnen we aan ons wensenlijstje. Elke extra wens bovenop een basisstal kost € 100 per koeplaats. Wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet terug te verdienen. Zuinig met uitgeven en zuinig met de koeien zijn, is al bijna 30 jaar ons credo.”

Jan Aantjes (59) en Leanne Bastiaanse-Aantjes (29) – Melkveehouders in Streefkerk (Z.-H.)

Bedrijfsgegevens
100 melkkoeien
• 125 ooien
• 8.500 liter melk per koe per jaar
• 3,55% eiwit, 4,40 % vet
• 120 hectare in gebruik, waarvan 75 hectare regulier grasland, waarvan de helft eigendom
• 20 hectare natuurland in eigendom
• 25 hectare natuurland in beheer en onderhoud

Of registreer je om te kunnen reageren.