Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Bedrijf runnen volgens motto ‘lang leve de koe’

Op het melkveebedrijf van Yvonne Oostdam en haar man Jorden gaan koeien zo lang mogelijk mee. “De koe na 2 lactaties afdanken, gaat bij ons niet gebeuren.”

Op een mooie avond in mei hield de familie Oostdam in Bodegraven (Z.-H.) een tuinfeestje. Ze hadden verschillende gebeurtenissen te vieren, waaronder het 25-jarig huwelijk van melkveehouders Yvonne en Jorden. Maar ook zakelijk was het feest: 5 van hun 130 melkkoeien waren samen maar liefst 63 jaar oud en hadden meer dan een half miljoen kilo melk gegeven.

Yvonne Oostdam heeft met haar man een melkveehouderij waar koegezondheid op nummer 1 staat. - Foto: Roel Dijkstra
Yvonne Oostdam heeft met haar man een melkveehouderij waar koegezondheid op nummer 1 staat. - Foto: Roel Dijkstra

“We hebben er in een toespraakje voor de aanwezige gasten op gewezen, hoe bijzonder dit is”, blikt Yvonne Oostdam (50) terug. Met ruim 12 jaar ligt de gemiddelde leeftijd van deze 5 koeien veel hoger dan die van de meeste Nederlandse melkkoeien, die gemiddeld na 5 jaar de deur uitgaan. Nu hadden de koeien die in het zonnetje werden gezet nog wat MRIJ-bloed in de aderen, legt Oostdam uit. Dat maakt ze sterker en in staat om zo’n leeftijd te halen. Maar ook de rest van de melkveestapel van de familie Oostdam is duurzaam: zo’n 25% is ouder dan 7 jaar.

Focus op koegezondheid zonder dat daar een beloning voor is

Het motto ‘lang leve de koe’ is al een aantal jaren van kracht bij de familie. Speerpunt in de bedrijfsvoering is een gezonde koe met een goede melkproductie die lang meegaat, vertelt Oostdam. “Daarvoor zijn we sinds een jaar of 7 verschillende rassen gaan kruisen. Naast Amerikaanse roodbonte en zwartbonte stieren gebruiken we de rassen Montbéliarde en Zweeds roodbont. Door dit kruisen krijgen wij een gezondere veestapel.”

Ze zijn scherp op de gezondheid van de dieren. Dat de koeien meer mankeren naarmate ze ouder worden, is iets dat erbij hoort. De koe gaat niet weg bij de eerste de beste kwaal, legt Oostdam uit. “Een koe na 2 lactaties afdanken, doen we niet.”

Het is jammer dat er geen stimulans in de melkprijs is om welzijn in de stal te belonen

Om gezondheidsproblemen te voorkomen, hebben ze aanpassingen gedaan. Zo zijn in de stal diepstrooiselboxen, omdat die qua comfort het meest te bieden hebben. Daarnaast houden ze de klauwen goed in de gaten. Bij mankheid wordt de koe vaak nog dezelfde dag bekapt. Een melkrobot stelt hen in staat extra aandacht te geven aan de koeien. De robot doet het werk, terwijl de veehouders de individuele koe monitoren.

Ze vindt het goed dat in Nederland een sterke focus ligt op weidegang, maar meent dat ook het belonen van koegezondheid daarbij zou passen. “Het is goed en belangrijk dat weidegang wordt gestimuleerd, maar evengoed brengen koeien 75% van hun tijd in de stal door. Zorgen voor mooie en gezonde koeien is meer dan een minimaal aantal uren in een weiland staan”, legt ze uit. “Het gaat om het totaalplaatje. Onze koeien staan in een ruime en lichte serrestal met alle voorzieningen. Het is jammer dat er geen stimulans in de melkprijs is om welzijn in de stal te belonen, terwijl een welzijnsvriendelijke stal het verschil maakt of een koe lang meegaat.”

Opvolging lijkt geen probleem voor bedrijf met volop perspectief

Yvonne Oostdam is nu zo’n 18 jaar melkveehouder. Zij is altijd op het bedrijf aanwezig en combineerde het werk met opgroeiende kinderen. Echtgenoot Jorden werkt daarbij voor een deel buitenshuis als agrarisch makelaar. Van hun 4 kinderen zijn er 2 met belangstelling voor het bedrijf: de oudste zoon van 21, die inmiddels in de maatschap zit en de jongste van 15 jaar. Overname is voorlopig nog niet aan de orde. “We zijn zelf nog volop bezig. En voor de kinderen is het ook goed als ze de komende jaren eerst de benen nog ergens anders onder tafel steken.”

Yvonne en Jorden zien volop perspectief voor het bedrijf. “Na het afschaffen van het melkquotum is er best veel veranderd in de melkveehouderij. Er zijn mensen die daar onder geleden hebben, maar voor ons geldt dat niet. Wij zien voldoende kansen en mogelijkheden om nog lang door te gaan. En dat doen we met heel veel plezier.”

Laatste reacties

 • husky

  Mooi dat er ook nog boeren zijn met plezier in het werk een toekomst zien.

 • gerben5

  Mooi maar wat is de gemiddelde leeftijd bij afvoer

 • kleine boer

  Toch weer mrij erbij genoemd 😁

 • Jan-Zonderland

  Als 25 % van de koeien ouder is dan 7 jaar dan is 75 % jonger dan 7 jaar. Dan zullen die koeien gemiddeld niet zoveel ouder zijn/ worden dan in de rest van Nederland. Sorry hoor maar ik vind het een beetje een zelfingenomen verhaal.

 • boerke brabant

  @jan zonderland, wil je een koe hebben van 7 jaar , moet die eerst 1 jaar worden, en dan 2 jaar enz enz.

 • Je moet gewoon over een gezonde dosis naieviteit beschikken om de lol nog te kunnen zien.

 • MTS Jeuken

  Gefeliciteerd met dit mooie resultaat.
  Jammer dat u meent dat andere stalsystemen minderwaardig zijn.
  Ik ken ook oude stallen waar koeien heel oud in worden, en nieuwe ruime stallen waar koeien helemaal niet zo oud worden.
  Als er al beloond word zou gewoon de gemiddelde leeftijd van de aanwezige melkkoeien leidend moeten zijn, en dat over meerdere jaren.
  Als dat gemiddeld over 3 jaar tussen de 6.5 en 7 jaar ligt hoeven we niet met het vingertje naar elkaars stal te wijzen.

 • Gefeliciteerd; topprestaties en passie voor melkveehouderij bij Jorden & Yvonne!

 • koestal

  Lang leve de boer en boerin !

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.