Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Vakbond: FrieslandCampina vertelt niet alles rond vriespunt

FrieslandCampina vertelt niet de hele waarheid rondom de discussie over het vriespunt van melk, aldus bestuurders van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).

De onderneming suggereert volgens hen dat de problemen pas sinds enkele maanden spelen en ook dat pas sinds kort contact daarover is met toezichthouder COKZ, terwijl het anders zou zitten.

FrieslandCampina ontkent dit laatste. Hoewel pas deze week een bericht aan de leden is gestuurd over een verzoek aan het COKZ om de kwestie te onderzoeken, is al in augustus de vraag daartoe neergelegd bij deze organisatie, zegt een woordvoerder. En het probleem zou niet eerder dan begin deze zomer spelen.

Te hoog vriespunt

De NMV stelt dat er bij de bond al sinds het vroege voorjaar en deels ook al vorig jaar problemen spelen met een te hoog vriespunt van melk bij FrieslandCampina. Momenteel zijn er bij de NMV ongeveer 40 gevallen bekend, weet bestuurder Jan Aantjes. Over de kwestie is ook al maanden geleden contact geweest met voorzitter Keurentjes en toenmalig coöperatiedirecteur Elfers, bevestigt voorzitter Wiegersma. Toen zou ook al contact zijn geweest met het COKZ. Dit had daarbij gesuggereerd om een vriespunt per bedrijf vast te stellen. Iets wat door zowel NMV als FrieslandCampina als onpraktisch van de hand werd gewezen. Het COKZ stelt weer dat dit niet klopt. Wel is er volgens deze contact geweest met ‘een boer die later bleek voorzitter van de NMV te zijn’. Er zou destijds geen advies zijn uitgebracht. Dat moet nu komen, na consultatie van ook melkcontroleur Qlip en Wageningen Food Safety Research.

Scherpere vriespuntsnorm

Volgens de NMV is het probleem dat FrieslandCampina als enige in Nederland een scherpere vriespuntsnorm heeft gesteld en op dit punt niet wil toegeven. FrieslandCampina meent dat de vriespuntproblematiek in het bredere verband van de hele zuivel moet worden bekeken.

Laatste reacties

 • Trot

  Allemaal mooi maar wat hebben wij daar aan

 • farmerbn

  FC is een cooperatie dus even een vragenlijstje invullen door de leden en klaar is kees, de problemen opgelost.

 • koestal

  FC maakt zelf de problemen,regeltjes waanzin.

 • HJ O R

  Voor zover ik kan nagaan klopt het verhaal van de NMV, ben er al heel lang bij betrokken. Alles wat er in het artikel staat is mij bekend, en absoluut niet sinds gisteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.