Rundveehouderij

Achtergrond

Te koop: melkveebedrijf Duitsland met weinig grond

Een groot melkveebedrijf in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt ligt in voornamelijk akkerbouwgebied. Door weinig eigen grond is het niet duur.

In het oosten van Duitsland, in de deelstaat Saksen-Anhalt, staat in het dorpje Wedderstedt een melkveebedrijf te koop waar 600 koeien worden gemolken. Het bedrijf heeft slechts 50 hectare eigen grond, wat de prijs interessant maakt. De huidige ondernemers pachten er nog 75 hectare bij. Ook hebben ze een voer-/mestcontract met de buurman, een akkerbouwer. Deze verkoopt jaarlijks circa 50 hectare mais en 25 hectare luzerne. Hij neemt 10.000 kuub mest af en levert 1.800 grote pakken stro terug.

Het bedrijf ligt in een regio met veel akkerbouw. De grondsoort is te vergelijken met löss en is goede, vochthoudende grond. De grond heeft daar gemiddeld 50 tot 90 bodempunten. Dat geeft een prijs van € 4 tot € 8 per bodempunt. Van de grond ligt er 5 hectare als huiskavel bij het bedrijf; er is 17 hectare grasland.

Gemoderniseerde stallen

De koeien staan in 2 grote ligboxenstallen met voergangen aan alle 4 de buitenkanten en een voergang door het midden. Er zijn 600 ligboxen met roosters en mestschuif. Er is een wachtruimte voor 100 koeien. In 3 andere gebouwen staat het jongvee en is opslag voor stro en machines. Er staat 120 stuks jongvee; op een leeftijd van 6 maanden gaat het jonge vee naar de opfoklocatie. 2 maanden voor afkalven komen ze terug op het bedrijf. Aan de andere kant van het dorp staat nog een hal voor de opslag van met name stro. Deze heeft een oppervlakte van bijna 1.100 vierkante meter.

De stallen dateren nog uit de DDR-tijd maar zijn door de jaren heen wel gemoderniseerd. Voergangen liggen binnen maar ook aan de buitenkanten van de stallen. - Foto: Interfarms
De stallen dateren nog uit de DDR-tijd maar zijn door de jaren heen wel gemoderniseerd. Voergangen liggen binnen maar ook aan de buitenkanten van de stallen. - Foto: Interfarms

De stallen van het bedrijf dateren nog uit de DDR-tijd. Ze zijn eind jaren 90 gemoderniseerd. De melkstal, een 2x12-zij-aan-zij, stamt ook uit de tijd. Er staan 3 melktanks voor totaal 30.000 kilo melk. Na 2012 zijn nog 2 stallen uitgebreid met een rij ligboxen en voerhek.

Verder is er een kantine met woonruimte en kantoor. Een biogasinstallatie voor mest uit 2015 een capaciteit van 75 kW. Op het erf staan verder 4 sleufsilo’s met in totaal 13.500 kuub opslag. Een silo van 3.000 kuub en van 2.500 kuub dienen voor de mestopslag.

Hogere toeslagen

De melkproductie bedraagt circa 10.000 kilo per koe. Er is voor de melkafname een 3-jarig contract met een zuivelfabriek wat een koper kan overnemen. Op dit moment ontvangen de eigenaren € 30 per 100 kilo melk bij 4% vet en 3,4% eiwit. Dat is de basisprijs; er gelden relatief hoge toeslagen voor kwantum en kwaliteit van de melk. In de zomer en winter is er geen verschil in melkprijs. Echter, door de hoge productie en hoge gehalten worden veel kilo’s vet en eiwit afgeleverd wat volgens de verkopers bijdraagt aan een acceptabele nettomelkprijs en saldo per melkkoe.

In totaal biedt het bedrijf ruimte om ongeveer 600 koeien te melken. De productie bedraagt 10.000 kilo per koe per jaar. - Foto: Interfarms
In totaal biedt het bedrijf ruimte om ongeveer 600 koeien te melken. De productie bedraagt 10.000 kilo per koe per jaar. - Foto: Interfarms

Onderscheidend voor Nederlanders is volgens de makelaar de lage investering per koe. Dat maakt een goed rendement mogelijk. Het bedrijf is te koop voor € 7.500 per koe (€ 4,5 miljoen totaal) inclusief veestapel, voervoorraad en machines, 50 hectare grond en een biogasinstallatie van 75 kW. Hij benadrukt dat de toenemende investeringen in Nederland voor grond en fosfaatrechten het nog interessanter maken om over de grens te gaan: veehouders kunnen verdubbelen of zelfs verdriedubbelen in aantal koeien en melk produceren tegen structureel lagere kosten.

Meer informatie: Frits Bennink, Interfarms: 06-55388761 of frits@interfarms.com

Of registreer je om te kunnen reageren.