Rundveehouderij

Achtergrond 10 reacties

‘Melkveehouderij moet leren verdienen aan klimaat’

De melkveehouderij moet niet blijven mokken over klimaat en milieu, zelfs al zitten zaken scheef. Het beste is om de handschoen op te pakken en te leren verdienen aan het klimaat. Aldus een reeks sprekers op het NMV-congres Koe en klimaat.

De klimaatwetgeving en ook de beeldvorming zijn niet helemaal rechtvaardig ten opzichte van de melkveehouderij. Toch moet ook de melkveehouderij haar steentje bijdragen aan de beperking van de broeikasgassen. Daarbij kan de sector dit beter opgewekt dan mokkend doen, want aan duurzaamheid valt echt te verdienen.

Met deze boodschap trapte onderzoeker Jerry van Dijk van het Copernicusinstituut voor duurzame ontwikkeling (Universiteit Utrecht) het congres Klimaat en koe van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) af. Hij kreeg bijval van WUR-bestuurder Martin Scholten.

Verdienmodel CO2-arme melk

Als voorbeeld van een verdienmodel noemde Van Dijk CO2-arme melk. In 2008 bedroeg de gemiddelde CO2-uitstoot van Nederlandse melk nog 1,24 kilo per kilo melk. Momenteel bedraagt die 1,15 kilo. Die moet op grond van het verdrag van Parijs in 2030 naar 0,98 kilo. Degenen die daarmee voorop lopen, kunnen een aardige meerprijs voor hun product vragen, betoogde hij. Hij noemde het initiatief van Albert Heijn en A-ware om duurzamere melk te produceren tegen een gegarandeerde meerprijs van 3 cent ook een goed voorbeeld van vermarkting van duurzaamheid.

Toch had Van Dijk ook een belangrijke kanttekening. Brede en breed lonende verduurzaming lukt volgens hem alleen als afstand wordt genomen van de lage-prijzenconcurrentie op de wereldmarkt.

Het viel het publiek in de zaal niet mee om niet te mopperen over het klimaatbeleid. Irritaties waren snel gevonden, want waarom zijn Schiphol en de luchtvaart gevrijwaarde van strenge klimaatregels, zoals Van Dijk, Scholten en anderen aangaven. En waarom worden van de landbouw en melkveehouderij de emissies wel toegerekend, maar de opname van CO2 in gewas en bodem niet, of onvolledig?

Mogelijkheden genoeg voor CO2-reductie melkveehouderij

Op grond van het Verdrag van Parijs moet de landbouw in 2030 een CO2-reductie bereiken van 3,5 megaton, waarvan 1 megaton door de veehouderij als geheel. Daarbij zou ook nog een deel van de 1,5 megaton reductie voor landgebruik aan de veehouderij toegerekend kunnen worden. De melkveehouderij staat dus voor een stevige opgave.

Toch is er volgens Scholten geen reden om bij de pakken neer te zitten. Volgens hem zijn er mogelijkheden om wel tot 7 megaton reductie te behalen. Dit kan onder meer door afscheid te nemen van drijfmest en de mest direct te scheiden, wat veel emissie voorkomt. Hij kreeg bijval van onafhankelijk onderzoeker Anton Nigten. Die brak een lans voor het gebruik van koude wormencompost. Andere voorbeelden die Scholten aanhaalde zijn het gebruik van methaanbeperkend voer en het fokken van een ander type koe.

Oplossingsgericht denken

De insteek van de discussie was oplossingsgericht, al volgden niet alle aanwezigen dat. Voortdurend blijven klagen en mopperen, helpt niet, zo liet ook zuivelinkoper Henk Siertsma van Albert Heijn weten. Hij kreeg als vertegenwoordiger van de supermarkten het verwijt dat hij een van de partijen is die de boereninkomens onder druk zetten. Siertsma pareerde dat eerst met de opmerking dat in- en verkoopprijs ‘echt los en van elkaar staan’. Het is volgens hem de concurrentie die bepaalt, maar gaf later aan dat ‘supermarkten toch ook iets moeten verdienen’.

Toen de verwijten aanhielden, beet hij terug met de opmerking dat het gedrag van de melkveehouderij soms leidt tot vragen ‘of er fosfaat in melk zit’. Dat helpt de prijs ook niet omhoog, wilde hij maar zeggen.

Laatste reacties

 • Gat

  Dus in emmissiearme roosters en luchtwassers je geld steken is eigenlijk, geld over de balk gooien. Als brabantse boeren daar aan voldoen. Mogen stallen slopen en nieuw stalsysteem gaan bouwen. Meteen mestscheiden.
  Over CO2 van 1,15 per kg melk. Waar slaat dit op. De gewassen nemen dit toch weer op.
  Ik begin steeds meer te denken dat alle industrieën stik jaloers zijn op ons, omdat wij de kringloop sluitend hebben en hun nooit kunnen krijgen. Pure afgunst dat gezeur over klimaat en landbouw!

 • alco1

  Het moet eerst heel duidelijk gesteld worden dat de landbouw kort circulair is.
  Voedsel en productie salderen zogezegd.
  Wij kunnen de industrie van alle luxe van de mensen misschien iets helpen.
  Maar de verantwoordelijkheid afschuiven op de landbouw is a- sociaal.

 • koestal

  Ja de boeren moeten de Co2 uitstoot afremmen ,dan kan het luchtverkeer en ander verkeer rustig doorgaan,hierover is al een politieke deal gemaakt met Sharon Dijksma.

 • koestal

  Ja hoor,de supermarkten moeten er toch iets aan verdienen,laat me niet lachen met deze onzin,de wereld lijkt wel gek !

 • ghsmale

  Normaal had er jaren geleden al een liedje over.
  "De boer is troef, de ene dag een koning de andere dag een boef"
  Boeren zijn nu eenmaal de zwarte piet, en dat zal altijd wel zo blijven.

 • gerben5

  Ed vd weerd is commercieel directeur van jumbo en zegt in de nieuwe oogst "duurzaamheid kan de gemiddelde klant van de supermarkt geen bal schelen en is niet bereid er meer voor te betalen"

 • farmerbn

  Denk hier eens over: Als een Amsterdammer naar Groningen moet en zelf de auto neemt is hij een vervuiler. Neemt hij een taxi dan is de taxi-bestuurder een vervuiler (en moet die eigenlijk electrisch rijden). Eet de Amsterdammer van zijn eigen tuintje is het een vervuiler, koopt hij zijn eten bij een boer dan is de boer een vervuiler. Dit klopt toch niet?

 • alco1

  Klopt niet. Een elektrisch rijder is net zo goed vervuilend.
  Zolang we nog niet 100 % groene stroom leveren, is er steenkool nodig om stroom op te wekken.

 • koestal

  De boeren zijn de grote Co2 vervuilers wordt steeds gezegd,Schiphol of het wegverkeer wordt niet genoemd,dus allemaal selectieve verontwaardiging,dus we kunnen ons van die selectieve onzin maar beter niks van aantrekken.

 • koestal

  De boeren een worst voor houden ,die ze nooit krijgen. Mooie praatjes van hoge heren met dikke salarissen die mooie verhalen verkopen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.