Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

‘Bestrijding kalverdiarree begint bij de droge koeien’

Om de opfokkosten te drukken, is het zaak de kalveren hard te laten groeien, met name in de eerste 6 maanden. Op 6 maanden moeten de kalveren 210 tot 230 kilo wegen en dat wordt op veel bedrijven niet gehaald, veelal door diarreeproblemen.

Diarreeproblemen leiden er toe dat veel kalveren op 6 maanden leeftijd niet de gewenste 210 tot 230 kilo wegen. Daardoor blijft € 50 tot € 140 per lactatie in het productieve leven van de melkkoeien liggen, betoogt nutritionist Yves Senlis van de Franse premixleverancier MiXsciece tijdens een inleiding op Eurotier. “Snelle groei in de eerste 6 maanden is een garantie voor de carrière van de koe.”

Yves Senlis - Foto: Henk Riswick
Yves Senlis - Foto: Henk Riswick

Waar gaat het fout?

“In het management. Iedere melkveehouder weet wel hoe het moet, maar doet het niet overal zoals het moet. Daarom moet je de hele bedrijfsvoering rond kalveropfok onder de loep nemen. Onze adviseurs hebben daarvoor een standaard checklist, zodat ze gericht het management op onderdelen scoren kunnen als goed, verbeterbaar of slecht, en de meest effectieve aanpakpunten kunnen benoemen.”

Welke volgorde van aanpak is daarbij van belang?

“Eerst dus die analyse en aanpak van verbeterpunten. Dan de biosecurity onder de loep nemen. Natuurlijk de aan- en afvoer van dieren, maar ook kleine zaken als handen wassen voor en na het behandelen van dieren, bezoekers in bedrijfskleding en door het voetenbad, en bestrijding van ongedierte.”

Een andere volgorde is zinloos. Eerst moet de basis goed zijn

“Daarna komt pas het voer aan bod: krijgen de dieren genoeg energie, eiwit en mineralen; wat is de kwaliteit daarvan, zijn de producten voedselveilig en tot slot de toevoegingen. Als laatste moet je kijken naar parasieten, coccidiose en cryptosporidium. Een andere volgorde is zinloos. Eerst moet de basis goed zijn.”

De praktijk kijkt toch juist naar de besmettingsroute van de kalveren?

“Dat klopt, maar dat werkt niet. Als er echt zieke dieren zijn, moet je de dierenarts inschakelen, niet een voeradviseur. Die laatste zal vooral moeten denken en werken vanuit preventie. Dat kan zijn gebruik van gerichte premixen die wij verkopen. Maar dat is pas effectief als de zaken die ik eerder noemde redelijk op orde zijn. Dan kun je de weerstand van de dieren verhogen en diarree-problemen rond het spenen van de kalveren door crypto en coccidiose verminderen. In onze proeven zagen we 75% minder oocyten bij het spenen van de kalveren en 58% minder in de periode daarna. Ook daalde de ernst van de diarree aanzienlijk: met 0,9 punten op een schaal van 0 tot 5.”

Wat kost dat en waar moet je premixen daarvoor toepassen?

“Het kost ongeveer € 4 tot 55 per ton mengvoer en levert volgens proeven 4 keer zoveel op. Belangrijk is dat je het voert aan het jongvee en de droge koeien. Die laatsten scheiden rond afkalven veel smetstof uit als ze verzwakken, en besmetten zo het kalf. Het is veelal minder effectief en ook kostentechnisch onverstandig om het ook aan de andere melkkoeien te voeren.”

Laatste reacties

 • Koeienboer Jannes

  Wat is er mis met enten?

 • farmerbn

  Die verkoopt Yves niet.

 • koestal

  mooi reclamespotje

 • Ewullink

  Wij van wc eend.....

 • mtseshuis

  Haha, we zullen die domme boeren wel weer een mixje verkopen...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.