Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Zuivel doet oude middelen weg en worstelt met melkremplan

De zuivelsector betaalt geen herfsttoeslagen en voorjaarsheffingen meer en laat de melkaanvoer voor wat het is. Het niet-structurele melkremplan roept ondertussen bij velen weerzin op.

Als een soort laatsten der Mohikanen hanteren zuivelcoöperatie Cono en particuliere zuivelverwerker Vreugdenhil Dairy Foods nog wintertoeslagen. De rest heeft het ooit uitgebreide palet aan seizoenstoeslagen afgeschaft of op de plank gelegd, zoals in het geval van FrieslandCampina. In 2013 besloot de coöperatie om de toeslagen en heffingen niet meer per maand te laten ‘vallen’, maar op jaarbasis te salderen.

Het werd gedaan onder de noemer dat melkveehouders dan meer liquiditeit zouden hebben in het voorjaar. Per 2016 werden de toeslagen en heffingen op 0 gesteld, ofwel in de mottenballen gelegd. De melkaanvoer werd vrij, met de bekende gevolgen.

Structurele sturing melkaanvoer rendabelst

Toch zijn alle verwerkers het er wel over eens dat het goed is om de melkaanvoer in een zo vlak mogelijk patroon te laten verlopen. Het is misschien minder natuurlijk voor de koe en het past wellicht ook niet altijd bij het uitgavenpatroon van de melkveehouder, maar het past wel veel beter voor de benutting van de verwerkingscapaciteit en, nog meer, voor de mogelijkheden op de melk optimaal te verwaarden. Op langere termijn pakt dat ook weer beter uit voor de portemonnee van de melkveehouder.

Bij FrieslandCampina is de zorg over de scheve aanvoer zo hoog gestegen, dat het coöperatiebestuur eind vorig jaar (weer) een melkremplan heeft ontwikkeld en klaargelegd voor gebruik. Om terug te grijpen op het eerder gebruikte beeld: Dat afremplan ligt misschien wel op dezelfde plank als waar het oude plan met de op nul gestelde seizoenstoeslagen ligt.

Leden konden zich voorbereiden op melkremplan

Verschil met het melkremplan van vorig jaar is dat het toen met stoom en kokend water is ontwikkeld en dat leden zich niet uitgebreid konden voorbereiden. Dat is nu wel het geval, want de inhoud van het plan is al bekendgemaakt en het zweeft boven de markt, maar niemand weet of het plan wordt ingezet en, zo ja, wanneer precies.

Wie niet alle afwegingen van het RFC-bestuur kent, is geneigd om een zekere ironie in de situatie te zien: er is een plan opgesteld om in geval van nood voor ruwweg een halfjaar strafkortingen in te zetten om zo de melkaanvoer af te remmen. Dat terwijl er al voldoende instrumenten in de kast lagen om een structurele oplossing te creëren en dat mogelijk ook nog op een minder confronterende manier.

Lagere standaardmelkprijs en stabiliteitsbonus

Zo nodig is het oude systeem van herfst/wintertoeslagen en voorjaarsheffingen aan te passen naar bij voorbeeld een systeem met een iets lagere standaardmelkprijs en een stabiliteitsbonus.

Andere zuivelbedrijven kampen niet op dezelfde manier met onbalans tussen melkaanvoerpatroon en capaciteit van de fabrieken, maar ook zij zijn gediend bij een aanvoer die meer aansluit op hun verwerkings- en verkoopmogelijkheden.

Laatste reacties

 • Trot

  Oude is niet goed behalve in de mode

 • alco1

  Straks zeggen ze omdat het als een dreiging boven de markt hing, is het goed gegaan.
  Ze moeten er echter heel voorzichtig mee zijn.
  Nu is de prijs (afzet) nog redelijk. Wat zal het zijn als je melk doorschuift naar het najaar!!!!

 • jorn

  De directie bonus op de prestatie toeslag afschaffen en we hebben weer genoeg verwerking capaciteit.zeker gezien de krimp in Nederland en slechts 1,5% meer verwerkt vorig jaar,, de enige groei komt van het geen nog over is van engro foods Pakistan, welk dit jaar voor het hele jaar meetelt

Of registreer je om te kunnen reageren.