Rundveehouderij

Achtergrond 6 reactieslaatste update:13 sep 2017

Vreugdenhil gooit € 2,00 bij melkprijs op

Vreugdenhil Dairy Foods verhoogt de augustus-melkprijs met ruim € 2,00 naar € 37,50 per 100 kilo. Dit is de kale prijs bij 800.000 kilo. Bij 1,1 miljoen kilo en € 2,10 aan toeslagen komt de maximale melkprijs uit op € 39,88 per 100 kilo.

Dit is de prijs na aftrek van 23 cent per 100 kilo voor ZuivelNL, exclusief btw. De melkpoederspecialist komt tot deze melkprijs door de vetprijs met 30 cent en de eiwitprijs met 20 cent per kilo te verhogen. De € 2,10 per 100 kilo aan toeslagen bestaat uit € 1,50 weidepremie en € 0,60 weidepremie. Vanaf september betaalt Vreugdenhil ook weer de traditionele wintermelktoeslag uit van € 3,90 per 100 kilo.

Melkprijs

Inclusief toeslagen en premies stevent de onderneming af op een melkprijs over het hele jaar van zo’n € 39,80 per 100 kilo (bij 1,1 miljoen kilo, inclusief toeslagen). Ter vergelijking heeft Boerderij een projectie gemaakt, op basis van de huidige marktinformatie en prijzen, van de mogelijke melkprijsontwikkeling bij andere bedrijven.

Hieruit komt naar voren dat de meeste bedrijven dit jaar een gemiddelde melkprijs gaan betalen van rond € 39,00 per 100 kilo. In een aantal gevallen gaan bedrijven er zelfs fors overheen, omdat nog geen rekening is gehouden met eventuele nabetalingen. Bij Frieslandcampina, Cono en ook DeltaMilk waren die de laatste jaren van niet te verwaarlozen omvang.

Anderzijds komen niet alle melkveehouders in aanmerking voor de maximale melkprijs. Dit is vooral omdat niet iedereen weidegang toepast en de premies juist hiervoor erg hoog kunnen zijn. Bedrijven als Cono en Vreugdenhil kennen hoge percentages weidegang, bij andere spelers is dat meestal lager.

Laatste reacties

 • koestal

  gaat met de tijd mee

 • Eminem2010

  Klaas volgens mij is die prijs die u noemt in btw of reken ik verkeerd ?

 • gjh

  ja je moet wel wat als fabriek zijnde het is net als bij bell/Leerdammer de boeren willen of gaan weg. En dan kan je niet altijd arrogant blijven. We voelen ons al jaren uitgebuit door die melkfabrieken.

 • pietkorevaar

  Belleerdammer betaalt 0,50ct kwaliteitsbonus, die lang niet iedereen krijgt (50%?) In deze berekening telt hij wel voor de volle 100% mee. Is niet correct.
  HOE IS DAT BIJ ANDERE FABRIEKEN?

 • richard3

  Ach, het is helemaal niet zo moeilijk, want Klaas bepaalt de melkprijzen! Het is nog steeds een raadsel dat hij, door met deze onzin en leugens te vermelden, nog een topbaan heeft. Boerderij zinkt steeds dieper weg in het moeras..

 • alco1

  @richard3
  Met feiten komen.
  Zo maak je je eigen belachelijk.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.