Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

GMO-vrij mengvoer levert geld op

FrieslandCampina start een pilot voor productie van melk waarvan de koeien krachtvoer krijgen zonder genetisch gemodificeerde producten. Het is speciaal voor de Duitse markt. Melkveehouder Minicus Brandsma ziet kansen voor deze melk en verwacht financieel voordeel.

In Duitsland is toenemende belangstelling voor melk van koeien die gegarandeerd voer hebben gehad zonder GMO (genetisch gemodificeerde organismen)-producten erin. Vooral soja uit Amerika is een bekend product dat met of via GMO is gemaakt. Regulier mengvoer is daardoor niet GMO-vrij.

De Duitse markt kent een eigen standaard voor producten die zonder gentechniek zijn geproduceerd. Het VLOG (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) is een vereniging die hiervoor certificaten uitgeeft en een eigen label in de markt heeft. In Duitsland produceren een aantal melkveehouders van FrieslandCampina al enkele jaren voor dit label. Nu start de zuivelfabrikant met een pilot in Nederland. Daarvoor zijn melkveehouders in de omgeving van de kaasmakerijen in Born en Workum benaderd. Een van hen is Minicus Brandsma. Hij heeft in het Friese Reahus in een maatschap 170 melkkoeien en 100 hectare grasland.

Melkveehouder Minicus Brandsma. - Foto: Anne van der Woude
Melkveehouder Minicus Brandsma. - Foto: Anne van der Woude

Waarom doet u mee met de pilot?

“We kunnen met ons bedrijf vrij gemakkelijk aan de eisen voldoen. Twee belangrijke voorwaarden zijn weidegang en speciaal VLOG-voer verstrekken, dus zonder GMO’s. Het VLOG-voer is via Agrifirm beschikbaar. En als weidebedrijf kunnen we zeker in de zomer met eiwitarm krachtvoer toe. Het is dan financieel snel interessant. Verder vind ik het belangrijk dat het een initiatief uit de markt is. Dat geeft de sector een mooie kans.”

Hoe ziet het economische plaatje eruit?

“We krijgen voor alle geleverde melk een toeslag van € 1 per 100 kilo melk. De meerprijs van het krachtvoer is nog niet bekend, maar mijn voeradviseur rekent op een netto voordeel van € 2.000 tot € 6.000 per miljoen kilo melk. Vanwege ons rantsoen met maximale grasopname verwacht ik dat die € 6.000 wel haalbaar is.”

Voor hoe lang is de afspraak?

“We hebben een contract voor een jaar. We gaan vanaf 1 augustus het VLOG-voer verstrekken en kunnen drie maanden later de melk leveren. De vergoeding krijgen we direct vanaf augustus. FrieslandCampina heeft een opzegtermijn van een maand en voor ons geldt een opzegtermijn van twee maanden. Maar ik verwacht niet dat dat nodig zal zijn.”

Verwacht u nadelen of beperkingen?

“Ik zou niet weten welke. Er zijn meerdere mengvoerfabrikanten die dit voer gaan maken, dus we zijn niet gebonden aan één leverancier. De verplichting voor het duurdere VLOG-voer is overigens alleen voor de melkkoeien. Er moet wel wat op papier worden gezet, maar dat verzorgt een medewerker van FrieslandCampina.”

Wat verwacht u van de pilot?

“Ik ben daar heel positief over. Ik denk dat het nog maar het begin is van een nieuwe stroom melk. In eerste instantie voor Duitsland en misschien later ook wel voor Nederland of andere exportmarkten. Ik zie in Duitsland dezelfde ontwikkeling met weidemelk in Nederland. Het is belangrijk dat het vraaggestuurd is. Als FrieslandCampina uiteindelijk meer rendement uit deze melkstroom kan halen, komt dat ten goede aan alle veehouders.”

Eén reactie

  • Bertus Buizer

    Cri de coeur naar de Nederlandse veehouders: maak ‘Nederlandse veehouderij geheel gmo-vrij’: <>

Of registreer je om te kunnen reageren.