Rundveehouderij

Achtergrond 28 reacties

Van 40 cent naar fors lager niveau in 2018

Een forse melkprijsdaling komt er begin volgend jaar aan, omdat de prijzen voor bijna alle grote zuivelproducten hard zijn gekelderd. Alle signalen staan op rood. Producenten geven nog geen krimp, maar ontkomen niet aan minder uitbetalen.

Een groot deel van alle melkveehouders ontvangt nu een melkprijs van 40 cent of meer per kilo, mogelijk nog tot het einde van het jaar. Ondertussen noteert mageremelkpoeder zo’n € 1.400 of € 1.450 per ton op de dagmarkt en Goudse foliekaas € 2,30 per kilo. Boter houdt het nog boven de € 5 per kilo, maar ook de markt voor melkvet (de enige nog positieve) daalt hard. Room verloor in een week tijd goed € 1 per kilo aan waarde.

Wie deze cijfers naast elkaar zet, ziet dat producenten op dit moment heel veel meer geld aan hun leveranciers of leden betalen dan ze binnenkrijgen – gerekend naar de dagprijzen. De zuivelbedrijven werken wel met langlopende leveringscontracten, maar het kan niet anders of de uitbetaalprijzen voor melk maken in het nieuwe jaar een forse duikeling, en niet voor één maand.

DMK: melkprijs van 35 cent

Op een recente ledenvergadering van DMK in Duitsland noemde de bedrijfsleiding een melkprijs van 35 cent voor januari 2018. Spelers op de zuivelmarkt begroeten deze cijfers met hoongelach. Ook dan blijft de coöperatie nog veel meer geld betalen dan ze uit de markt kan halen, is de mening.

DMK in Duitsland verwacht een melkprijs van 35 cent voor januari 2018. Andere spelers in de zuivel nemen dit niet serieus. - Foto: DMK group
DMK in Duitsland verwacht een melkprijs van 35 cent voor januari 2018. Andere spelers in de zuivel nemen dit niet serieus. - Foto: DMK group

Fikse verlaging onvermijdelijk

Nederlandse zuivelproducenten noemen wijselijk nog geen uitbetaalprijzen voor het nieuwe jaar. Niemand wil de eerste zijn die de prijs verlaagt, want dan brengt hij het slechte nieuws bij de boer. Toch is een fikse verlaging onvermijdelijk. Simpelweg omdat de opbrengst er niet meer is.

De melkpoedermarkt ligt al lange tijd op z’n gat; mageremelkpoeder noteert al weken ver onder het interventieniveau van € 1.698 per ton. De markt voor Goudse foliekaas is nu een bloedbad. Voor het eerste kwartaal van 2018 wordt al kaas verkocht voor amper € 2 per kilo. Wie mozzarella produceert of Cheddar kan maken, zit nog iets beter. Deze kazen zijn beter te exporteren en blijven prijsvaster. Er zijn dan ook diverse foliekaasproducenten die nu Cheddar gaan maken. Ondertussen gaan ook de prijzen voor boter en room omlaag.

Voor FrieslandCampina is te hopen dat er volgend jaar meer valt te verdienen op de Chinese babyvoedingsmarkt, waar dan alleen nog maar de geregistreerde aanbieders actief mogen blijven en de prijzenslag voorbij is. Voor de andere markten zijn er maar weinig lichtpuntjes te ontdekken voor begin 2018. Er is wereldwijd te veel melk en te weinig vraag, ook omdat er her en der grote voorraden boven de markt blijven zweven; in de EU 350.000 ton (oud) interventiepoeder en in de VS ook nog een groot volume moeilijk te verkopen melkpoeder en kaas.

Pijnlijke periode met lage prijzen

Eerst moeten deze overschotten worden weggewerkt, voordat er een nieuw evenwicht kan ontstaan. Aan zo’n evenwicht gaat wel eerst een pijnlijke periode met lage prijzen vooraf.

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  Ik had niet anders gedacht. Nou, Europa.... wat gaat jullie strategie nu worden om de boeren te laten overleven?

 • deB.

  Trieste sector! nog geen jaar normale prijzen, en dan weer onder de kostprijs!
  Plus minder leveren volgend, kortom geen ene flikker aan.
  Per saldo over de jaren heen, is het achteruit werken
  Wordt veel verdiend in de zuivel, alleen komt het op de verkeerde plaats!! Doodlopende weg wordt het

 • piet p

  Was te verwachten. Lange diepe dalen en korte pieken.

 • piet p

  Maar we zitten zomaar niet weer op 25 ct

 • Attie

  Maar weer rap aan het 'bufferen' dan !

 • Attie

  Maar eens vragen hoe ze dat in Nieuw-Zeeland doen.
  Met de markt 'mee bewegen....'

 • info36

  Het is niet alleen met de melk maar over heel de linie is er in de landbouw op dit moment nauwelijks iets te verdienen. Alles moest anders en dit is het gevolg.

 • deB.

  Lange dalen korte pieken, toekomst geen boeren meer. Kan zo niet goed gaan....

 • ,

  Laat de "Boerderij" zich gebruiken als de brenger van het slechte nieuws?

 • farmerbn

  Ik denk dat FC volgend (half) jaar wel graag een lage melkprijs ziet. Ten eerste kunnen ze daar wel extra geld gebruiken voor hun problemen in China en ten tweede gaan boeren dan misschien minder melken in het voorjaar en wat meer in de tweede helft van 2018. En ja boerderij is voor slechte berichten wel te porren.

 • Attie

  Goed zo Klaas, praat die FFrechten maar een eind naar beneden wat denken ze wel, al prijzen maken terwijl ze er nog niet eens zijn !

 • richard3

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • xw

  Wacht nou even, de melkprijs is nog steeds €40,- +/100kg.
  Doe allemaal nog even niet zo fatalistisch.
  Ik heb vandaag ook de laatste opinie van BoerenBusiness gelezen aangaande de ontwikkelingen op de zuivelmarkt . Het is internationaal nogal gecompliceerd hoor. RFC publiceert op 27-11 de garantieprijs voor dec.17. Het zal spannend worden, maar verlaging van de melkprijs door rfc ligt voor dec. nog niet zo voor de hand (aldus BoerenBusiness). Vinden jullie ook niet dat het moeilijk is om lang vooruit te kijken over marktonwikkelingen. Je zou toch de indruk krijgen dat zelfs de 'upper ten' binnen de zuivel daar moeite mee heeft.

 • We gaan een stapje verder.
  Ik geloof dat niet alleen fcdf maar ook retail in kan zien hoeveel er kalvlen aankomend half jaar.
  De berichten die fcdf plaatst werken niet mee in onderhandeling.
  Gr jh hartlief

 • Gerd

  Vorige week hebben ze gehoord dat voor januari 35 cent in gesprek was - DMK zal de melkprijs aan het einde van november bekendmaken.
  De markt is slechts 32 Cent

 • gjh

  klaas zit je niet de boel op te naaien ???

 • Schraar

  Klaas geeft gewoon de realiteit weer en dat is wel handig om te weten voordat je je buffer van het laatste half jaar gaat verbrassen aan dure fosfaatrechten

 • schooteind1

  Elk nadeel heb z'n voordeel; fosfaatrechten zullen heel snel goedkoop worden.

 • ghsmale

  2 euro voor een pakje boter is ook eigenlijk te veel,
  er wordt teveel met zuivel gespeculeerd ,
  over de ruggen van de producent

 • Zandboertje

  Oh, dus het gaat van de 40 cent af en de eerste begint alweer te piepen hoe Brussel moet ingrijpen. Na 40 jaar vast inkomen kunnen sommigen nog maar slecht wennen aan een iets vrijere markt lijkt wel. Elke andere landbouwsector kun je ok raad vragen. Die weten wel hoe dat gaat

 • koestal

  wat zullen de fosfaatrechten duur worden,straks weer tegen een lage prijs produceren om een paar centen te verdienen en flink wat fosfaatrechten kopen

 • Kelholt

  Huh, maar? De grote groeiers met hun mega stallen die onze melkprijs verpesten hebben we toch vakkundig de nek omgedraaid met de reductie regeling en straks met de invoering van de fosfaatrechten? Dus als het aanbod van Nederlandse melk minder wordt dan stijgt de prijs toch?
  En met onze superieure weidemelk opereren we in een heel andere markt dan die bulk melk uit Duitsland, Amerika en Nieuw Zeeland toch?
  Dus hoeven onze Nederlandse melk afnemers ook helemaal niet naar hun buitenlandse collega's te kijken om hun melkprijs te bepalen toch?

 • melkveehouder .

  @kenholt. Als de geruchten waarheid worden cashen nogal wat RFC leveranciers hun ledenkapitaal en zetten deze om in fosfaatrechten om vervolgens elders meer melk te kunnen leveren.

 • klaas.van.der.horst1

  Ik denk dat de meeste lezers de zin van dit stuk wel hebben ingezien. Het is niet bedoeld om het plezier van de melkveehouder te bederven, maar kan handig zijn om te weten wat er aan gaat komen.

 • haj146

  Klopt Kelholt!
  @melkveehouder, zou het? het is soms wel verleidelijk met he thuidige rfc beleid. Maar de geschiedenis leert dat de eerdere vertrekkers bakzeil hebben gehaald. Uiteindelijk betaald rfc goed. Maar of het hele rfc in de benen blijft zoals het nu is... Ik heb soms het idee dat het hard op weg is naar Vion en crv praktijken, amper aan de broek op kunnen houden..

 • bluemink

  Friesland Food laat zien op de wereldmarkt dat wij in Nederland een uniek produkt hebben!
  weidemelk ,fosfaatrechten ,CO2 ,kringloopwijzer ,etc
  Hier zit toch een bijzonder smaakje aan .

 • Piet, Midden-Europa

  Vraag en Aanbod reguleert de prijs, dat geld voor ons allemaal !
  Zelfs als er een ''bijzonder smaakje aan zit'', zoals @bluemink het formuleerde ...

 • koestal

  Het is ook wel even rustig met het bouwen van nieuwe grote stallen,even pas op de plaats !

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.