Rundveehouderij

Achtergrond 1988 x bekeken

Imeko verwacht impuls van babyvoedingslijn

Zwolse zuivelhandel Imeko ziet de toekomst zonnig tegemoet, vooral dankzij een nieuwe babyvoedingslijn in Strückhausen. Die heeft Imeko samen met de Duitse zuivelreus DMK.

Te midden van de uitgestrekte weilanden noordwestelijk van Bremen, in een fabriekscomplex van DMK, draait de babyvoedingslijn van Dairy Pack Europe. Deze joint venture is de groeiparel van de Zwolse zuivelhandel Imeko. Na een lange aanlooptijd is de productie sinds begin dit jaar echt gaan draaien. Imeko-directeur Huub Smellink staat erbij te glunderen.

Voor welke regio's produceert u?

"Namen noemen we niet, maar we hebben klanten in onder meer Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Babyvoeding is een veelgevraagd product. Nu de productie echt loopt, merken we dat de aanvragen beginnen binnen te stromen. Hoe ze het weten is ons niet duidelijk, maar we krijgen de hele tijd aanvragen."

Je zou zeggen: inkoppen dus

"Wij willen niet overhaasten en te veel verplichtingen aangaan. Laten we ons eerst maar een tijdje onszelf bewijzen."

En dan ook naar 's werelds grootste babyvoedingsmarkt China?

"Het zou kunnen. We hebben een aandeel van 17,48 procent in de Chinese Shanxi Gucheng Group, maar dat is nu nog niet aan de orde."

Het is de laatste jaren een beetje rustig geweest rond de oude Imeko. Hoe komt dat?

"Er waren enkele tegenslagen. Een grote klant ging weg en ook de babyvoedingslijn beleefde een keer een valse start, door een tragische situatie in het management. Nu zie ik de zaken weer omhoog gaan. Vorig jaar draaiden we nagenoeg quitte, na een paar jaren in de min. Dat had ook te maken met investeringen die op de balans drukten. Voor de babyvoedingslijn is een kleine €20 miljoen geïnvesteerd. Dit jaar gaat de omzet zeker 30 tot 40 procent omhoog en zullen ook de resultaten beter zijn. De aandeelhouders hebben er alle vertrouwen in. Een recente emissie was in een mum van tijd geplaatst."

Babyvoeding is een relatief nieuwe activiteit voor Imeko.

"Imeko is vanouds actief in de exporthandel van melkpoeder en heeft, behalve in Afrika en het Midden-Oosten, ook klanten in het Caraïbische gebied. Naar deze laatste regio wordt sinds kort ook lang houdbare (UHT) melk verkocht. De verkoop van babyvoeding komt er nog bij."

Babyvoedingsdochter Dairy Pack is niet geheel van Imeko.

Dairy Pack Europe is een joint venture van ons met DMK. Beiden hebben precies 50 procent van de aandelen. De directie is in handen van locatiedirecteur Gerhard Baalmann en mij. Baalmann overziet ook de grootscheepse verbouwing van de rest van het fabriekscomplex in Strückhausen. DMK investeert er zo'n €80 miljoen in de ombouw tot een eigen en grotere babyvoedingsfabriek. Die operatie staat binnenkort te beginnen."

Die operatie duurt waarschijnlijk nog wel even.

"Als die fabriek klaar is draait en rendeert de lijn van Dairy Pack Europa naar verwachting alweer een heel aantal jaren."

Of registreer je om te kunnen reageren.