Rundveehouderij

Achtergrond 17 reacties

Zuivelindustrie legt veehouder globale keuzes voor

Het melkreductieplan moet nog worden goedgekeurd, maar de zuivelindustrie deelt de globale inhoud ervan alvast met de leden en leveranciers. Boeren kunnen bij voorbaat voldoen, of via twee wegen inkrimpen.

De melkveehouderij wordt geacht om 6,5 miljoen kilo fosfaat uit de markt te halen, blijkt uit het voorstel dat de meeste Nederlandse zuivelproducenten hebben gedeeld met hun leden/leveranciers. Daarmee pakken zij het overgrote deel van de 8,2 miljoen kilo die is benoemd als reductievolume. De mengvoerfabrikanten nemen 1,7 miljoen kilo voor hun rekening. De handelaren in natte bijproducten worden geacht ook een volume te beperken, maar daarover bestaat nog geen duidelijkheid.

Verplichte melkgeldregeling

Veehouders hebben volgens het voorstel twee keuzes om de aanvoer te beperken tot het niveau van 2 juli 2015 minus 4%:

 • A - de verplichte melkgeldregeling, of:
 • B - de vrijwillige veereductieregeling.

Wie niets aangeeft, doet mee aan de verplichte regeling. Daarbij wordt alle melk boven het volume in 2015 met 90% gekort (korting op garantie-/voorschotprijs). De precieze leveranties per maand worden gespiegeld aan het leveringspatroon in 2016 (omdat 2015 door het aflopen van de quotering een erg afwijkend aanvoerpatroon kende).

Wie niets aangeeft, doet mee aan de verplichte regeling.

De opbrengst van de inhouding wordt gebruikt voor de beloning van de melkveehouders die keurig binnen de grenzen blijven. De bedoeling is om die bonus ook volgend jaar al uit te keren. Er wordt nog op gestudeerd hoe dat moet.

Vrijwillige reductieregeling

Wie niet mee wil doen aan de verplichte melkgeldregeling, kan zich aanmelden voor de GVE-reductieregeling. Deelnemers krijgen een GVE-referentie die gelijk is aan het aantal GVE's per 2 juli 2015 minus 4%. Over elke GVE die te veel aanwezig is, wordt maandelijks een malus geheven. Die bestaat uit de toekenning van 800 kilo melk per GVE, waarop vervolgens een melkprijskorting van 90% wordt toegepast. De malus kan worden beperkt door GVE's af te voeren. Dan wordt per GVE juist 800 kilo melk van totale geleverde volume afgehaald. Afvoer moet worden aangetoond via een export-, dood-, of slachtverklaring.

Vrijstelling voor wie al voldoet aan referentie 2 juli 2015 minus 4%

Melkveebedrijven die al voldoen aan de referentie van 2 juli 2015 minus 4% zijn vrijgesteld van de regelingen, maar moeten volgend jaar wel elke maand het aantal aanwezige GVE's op het bedrijf opgeven. Bovendien komen zij in aanmerking voor de bonus.

Het plan is nog onder voorbehoud van instemming door betrokkenen en moet Algemeen Verbindend worden verklaard door de minister van Economische Zaken.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Dit plan gaat een hoop bedrijven pijn doen als de melkreferentie in 2015 komt te liggen en groei na die tijd alleen maar met met 90% korting op het melkgeld gefinancierd kan worden.

 • Attie

  Die GVE is dat inclusief jongvee??

 • roolmangmbh

  als de melkprijs richting de 50 cent gaat lult niemand meer over derogatie.

 • edke

  En wanneer komt het ''geheime" rapport naar buiten waarin de werkelijke cijfers instaan, want dan blijkt wel dat we allemaal genaaid worden door de overheid, maar dat mag niet naar buiten komen want dan gaan er ontslagen komen bij onze hoge pieten. maffiabende is t in den haag. Oja dat de zuivel met de mestprobleem bemoeit ongelovelijk

 • G&RdH

  helemaal mee eens edke heb route 2020 ingevuld bij de fabriek
  zijn nu terug bij af terwijl er geen derogatie probleem is word ons alleen maar aangepraat door overheid,banken en friesland campina. want als derogatie niet doorgaat rollen er veel koppen, misschien bij de boeren maar zeker bij de hoge heren

 • parnas

  Heb er geen vertrouwen dat dit een honderd procent dicht plan is. Melkproductie per dier verlagen en je zit zo onder de leverantie 2015. als je tussenkalftijd inloopt dan zit je altijd boven de leverantie en wordt je nog meer benadeeld. Hoop dat men verstandig is en gaat voor 3 koeien per hectare .dit is de enigste remedie om ook in 2018 goed van start te gaan. BELANGRIJKSTE ONZEKERHEID Weg en ook die onnodige papieren rompslomp.

 • HJ O R

  Voorzichtig positief.

 • frl

  Weet nog niet eens hoeveel koeien ik mag tellen, RVO zegt 32 ik 44 koeien, grond RVO zegt 0 HA ik 28 HA, hun maken fouten maar ik moet het maar weer bewijzen.
  Heb een boekwerk van 30 pagina s gemaakt voor RVO, ambtenaren zijn gek op papieren.

 • v w

  Ronduit belachelijk plan, noemen ze dit belangenbehartigers?... In Eerste instantie was er voor 2017 nog peildatum van 2 juli met bex/kringloop voordeel(wat gem toch al gauw 10% voordeel op kan leveren).... en nu moeten we over 4 weken ineens 4 % tov van die peildatum inleveren. En die peildatum is al zeer straf want ons is jarenlang voor gehouden dat quotum eraf ging bedrijven hebben daar op geïnvesteerd en verplichtingen aangegaan en overheid stond al te graag klaar om leges te ontvangen en vervolgens draaien ze doodleuk alles terug met terugwerkende kracht. En dan ook nog gek vinden dat geen mens meer boer wil worden in dit k***e land

 • vandenbrandcv1

  In 2013 was fosfaatrechten al een optie. Om de grondgebonden bedrijven wat ruimte te geven is toen gekozen voor melkveefosfaatreferentie. Voor de meeste die op 2 juli 2015 niet veel hebben veranderd moet dit een acceptabel plan kunnen zijn ALS hiermee de derogatie gered kan worden. Bij niks doen is de gevolgen veel slechter, dramatisch.
  En tip voor wie kan, besteed je jongvee uit in Duitsland of Belgie want dat mag wel.

 • wmeulemanjr1

  Het lijkt alsof poetin regeert...

 • jeannettedekker1

  Nog een tip. Als er Fosfaatrechten komen ,,verkopen ,,en koeien gaan melken in Duitsland of België.

 • jeannettedekker1

  Met dit plan kunnen ze het niet af slachten in januari.

 • jeannettedekker1

  melkveewet en mestwetgeving en verder geen paniek.

 • wmeulemanjr1

  En nog steeds willen ze extreem veel mooie melkkoeien vermoorden, ook van boeren die wat extensiever zijn, waarom?
  Ga eerst de waterkwaliteit meten en stem daar een beleid op af, het ging toch alleen om de waterkwaliteit?
  Of gaat het om de markt te regelen?
  Juristen krijgen veel werk!

 • alco1

  In een ander item werd gezegd dat het WTO niet op zijn bek wil gaan, maar dat geld hier voor het LTO en NZO.
  Zij hebben het plafond ondertekend en er verder niets mee gedaan, hoewel de verwachte melktoename was aan te zien komen.

 • Dutchdairy

  @ alco1, FrieslandCampina moedigde die toename ook aan!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.